Najczęściej spotykane problemy zdrowotne - odpowiedzi!
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To wybór najbardziej merytorycznych dyskusji na różne tematy zdrowotne bieganie.pl z ostatnich kilku lat. Kliknij na interesujący Cię temat, pisany czarną czcionką. Czerwona czcionka to nieklikalne tytuły.
Artykuły
Problemy z Achillesem
Bieganie na śródstopiu, metoda POSE
Cukrzyca a bieganie
Kolano1
Kolano2
Kolano3
Krioterapia
Rozciąganie- jak i po co
Sauna
Dyskusje na forum:bóle
Bóle - porada ogólna
Bóle piszczeli, goleni
Ból kolana
Ból kolana 2
Ból krzyża
Ból krzyża 2
Ból pięty / rozcięgno podeszwowe
Kłucie w okolicach barku/obojczyka
Kolka
Kolka 2
Kolka 3
Otarcia stóp, bolące paznokcie
Otarcia stóp 2
Otarcia sutków
Paznokcie!
Rwa kulszowa
Skręcenie kostki
Skręcenie kostki 2
Skurcze łydek i innych mięśni
Wrastające paznokcie
Zakwasy
Zakwasy naukowo
Dyskusje na forum: Inne porady forumowiczów
Alergia
Badania krwi - bilirubina
Biegać na śródstopiu czy na pięcie?
Biegunka!
Biust a bieganie!
Fastum i inne maści
Jaka woda mineralna?
Jak biegać po kontuzji?
Kleszcze!
Ostrogi piętowe
Paznokcie biegacza - schodzące, fioletowe itp. Co robić?
Pęcherze na stopach
Problemy z kręgosłupem
Przeziębienie a bieganie
Soczewki kontaktowe
Zgaga a bieganie
Dyskusje na forum: Odnowa biologiczna
Ćwiczenia na kręgosłup
Korzystanie z sauny
Krioterapia
Masaż - doświadczenia czytelników
Artykuły
Problemy z Achillesem
Bieganie na śródstopiu, metoda POSE
Cukrzyca a bieganie
Kolano1
Kolano2
Kolano3
Krioterapia
Rozciąganie- jak i po co
Sauna
Dyskusje na forum:bóle
Bóle - porada ogólna
Bóle piszczeli, goleni
Ból kolana
Ból kolana 2
Ból krzyża
Ból krzyża 2
Ból pięty / rozcięgno podeszwowe
Kłucie w okolicach barku/obojczyka
Kolka
Kolka 2
Kolka 3
Otarcia stóp, bolące paznokcie
Otarcia stóp 2
Otarcia sutków
Paznokcie!
Rwa kulszowa
Skręcenie kostki
Skręcenie kostki 2
Skurcze łydek i innych mięśni
Wrastające paznokcie
Zakwasy
Zakwasy naukowo
Dyskusje na forum: Inne porady forumowiczów
Alergia
Badania krwi - bilirubina
Biegać na śródstopiu czy na pięcie?
Biegunka!
Biust a bieganie!
Fastum i inne maści
Jaka woda mineralna?
Jak biegać po kontuzji?
Kleszcze!
Ostrogi piętowe
Paznokcie biegacza - schodzące, fioletowe itp. Co robić?
Pęcherze na stopach
Problemy z kręgosłupem
Przeziębienie a bieganie
Soczewki kontaktowe
Zgaga a bieganie
Dyskusje na forum: Odnowa biologiczna
Ćwiczenia na kręgosłup
Korzystanie z sauny
Krioterapia
Masaż - doświadczenia czytelników
-
- Zaprawiony W Bojach
Znalazłem coś wartościowego o problemach z siedzeniem, kręgosłupem, miednicą, płaskostopiem itd.:
https://www.youtube.com/channel/UCewuKg ... HhWo0FVsbg
https://www.youtube.com/channel/UCewuKg ... HhWo0FVsbg
-
- Rozgrzewający Się
Naciągnięcie ścięgna achillesa, chyba najgorsza rzecz jaka może spotkać biegacza (no chyba że zerwanie, to jest gorsze), dorobiłem się tego pół roku temu gdy nieumiejętnie podszedłem do tematu biegania - czyli wstałem z kanapy i poszedłem biegać - nagle pojawił się ból a ja trafiłem do poradni chorej stopy, dopiero po miesiącu mogłem wrócić do biegania, ale teraz robię to już z głową .
-
- Rozgrzewający Się
Nie wiem czy w temacie.Dziś po raz pierwszy założyłem nowe buty i jakiś horror.Ból lewej łydki tak potężny że przerwałem trening w połowie.Do tej pory biegałem w tenisówkach na bieżni.Dziś założyłem buty biegowe.Ten sam czas i ćwiczenia rozciągające co zwykle.Może ktoś coś podpowie
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,22
A jaki drop mają nowe buty, jaką amortyzację?
Myślę że noga pracuje Ci zupełnie inaczej, niż zwykle poprzez konstrukcję buta. Może są jakieś anty (pronacyjne, supinacyjne, ale jeszcze ... cyjne). Stąd problemy.
Myślę że noga pracuje Ci zupełnie inaczej, niż zwykle poprzez konstrukcję buta. Może są jakieś anty (pronacyjne, supinacyjne, ale jeszcze ... cyjne). Stąd problemy.
-
- Rozgrzewający Się
A coś o żylakach i skurczach/ciężkości/obrzękach nóg? Wg mnie to główny problem biegacza. Próbuję sobie radzić na różne domowe sposoby - trzymam nogi w górze przez 5-10 min, ulgę przynoszą też żele chłodzące, np. Diosminex i kiedyś przyjmowałem tab. z wyciągiem z kasztanowca i magnez. A jakie są wasze sposoby?
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Szukam informacji o suplementacji, dla aktywnych sportowo wegan/wegetarian. Świeżaki na tych dietach, mają często małe pojęcie, jakie są najczęstsze niedobory, spowodowane żle zbilansowanym jadłospisem i dużym wysiłkiem fizycznym.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Myślę, że doświadczony dietetyk przygotuje Ci odpowiedni plan żywieniowy i powie na co powinieneś zwracać uwagę.
-
- Rozgrzewający Się
Co dziwne kolki (ogólnie ból brzucha) miałem jeszcze jakiś czas temu podczas biegów, teraz już tak nie mam tego bolącego dyskomfortu na takim samum odcinku trasy. To czyli można to chyba rozbiegać czy wytrenować. A kolana to chyba u ludzi z nadwagą są niszczone - nie wiem dlaczego ale widzę wiele osób co ma totalną otyłość i biega, szaleńcy moim zdaniem.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48,33
- Życiówka w maratonie: 3,56
Cześć, chciałam zapytać czy ktoś z Was miał problem z entezopatią guza kulszowego i jeśli sobie poradził to w jaki sposób. Niestety borykam się z tym już bardzo długi czas. Ćwiczę i biegam ale nadal noga jest osłabiona, guz kulszowy po mocniejszych akcentach boli. Nie jestem w stanie wykonać skłonu do chorej nogi bo pierwsze co się odpala to pośladek. W biegu jest problem z dźwiganiem tej nogi. Nie mogę wykonywać martwych ciągów, przysiadów. Zamiast pracy w tych ćwiczeniach kulszowo-goleniowych odczuwam tylko przyczep mięśni na guzie. Nawet zdjęcie głupiego buta z oparciem się o drugi but boli. Fizjo wskazał, że dwugłowego uda u mnie praktycznie nie ma. Miałam osocze wstrzykiwane do tego guza, igły, ćwiczenia.Nie wiem co jeszcze mogę zrobić by noga była silna i sprawna.
-
- Rozgrzewający Się
Borykam się z tym samym już od grudnia. Ciągnąca się przypadłość. Objawy bardzo podobnie. Ból idzie po ścięgnie do dołu, niekiedy aż po kolano. Całkowicie radość z biegania odebrało. Opis mojego USG: "Cechy entezo i tendinopatii przyczepów bliższych mm półścięgnistego i półbłoniastego". Nakazano mi mocno uciskać guz kulszowy, aby zmiększyć zwapnienia.mimi121 pisze: ↑01 mar 2024, 10:45 Cześć, chciałam zapytać czy ktoś z Was miał problem z entezopatią guza kulszowego i jeśli sobie poradził to w jaki sposób. Niestety borykam się z tym już bardzo długi czas. Ćwiczę i biegam ale nadal noga jest osłabiona, guz kulszowy po mocniejszych akcentach boli. Nie jestem w stanie wykonać skłonu do chorej nogi bo pierwsze co się odpala to pośladek. W biegu jest problem z dźwiganiem tej nogi. Nie mogę wykonywać martwych ciągów, przysiadów. Zamiast pracy w tych ćwiczeniach kulszowo-goleniowych odczuwam tylko przyczep mięśni na guzie. Nawet zdjęcie głupiego buta z oparciem się o drugi but boli. Fizjo wskazał, że dwugłowego uda u mnie praktycznie nie ma. Miałam osocze wstrzykiwane do tego guza, igły, ćwiczenia.Nie wiem co jeszcze mogę zrobić by noga była silna i sprawna.
-
- Zaprawiony W Bojach
Również mam ten problem. Ostrzykiwanie nie pomogło. W zasadzie, nie da się biegać.