kobieta
14 kwietnia 2025 Adam Kszczot Newsy

Trening na czczo: Zła dieta zwiększa ryzyko kontuzji u biegaczek


Najnowsze badanie University of South Australia wykazało, że niedobory energetyczne i dieta uboga w tłuszcze oraz błonnik znacząco podnoszą ryzyko urazów u biegaczek długodystansowych. Analiza danych 6000 osób ujawniła, że kontuzjowane zawodniczki spożywały nawet 450 kcal mniej dziennie niż zdrowe koleżanki!

Przeczytaj również:

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii opublikowali przełomowe wyniki przeglądu systematycznego, który objął niemal 6000 dorosłych biegaczy. Kluczowe wnioski? W przypadku kobiet niskie spożycie kalorii i tłuszczów było silnie skorelowane z częstszym występowaniem kontuzji. Zarówno u pań, jak i panów dieta uboga w błonnik trzykrotnie zwiększała ryzyko złamań zmęczeniowych.

„Biegacze często bagatelizują zapotrzebowanie energetyczne” – alarmuje Erin Colebatch, dietetyk sportowy zaangażowany w badanie. „Kiedy organizm nie otrzymuje paliwa, zaczyna czerpać z rezerw mięśniowych i kostnych, co prowadzi do przewlekłych urazów”.

Statystyki są bezlitosne: kontuzjowane biegaczki spożywały średnio o 20 g tłuszczów mniej dziennie niż ich zdrowe rywalki. W przypadku obu płci różnica w spożyciu błonnika wynosiła 3 g na korzyść grupy bez urazów.

Dr Alison Hill podkreśla kluczową rolę edukacji żywieniowej: „Nasze wyniki to sygnał dla trenerów i fizjoterapeutów. Optymalizacja diety pod kątem energii, jakości tłuszczów i błonnika powinna stać się filarem programów treningowych”.

Choć badanie skupiało się na zawodnikach amatorach, jego implikacje dotyczą wszystkich miłośników aktywności fizycznej. Eksperci zalecają konsultacje z dietetykiem sportowym przed rozpoczęciem intensywnych planów treningowych.

Źródło artykułu: University of South Australia Newsroom

Zapraszamy do naszej sekcji Akademia Biegania, w której znajdziesz podstawowe informacje o tym jak z głową trenować bieganie!

Bądź na bieżąco
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments