Karolina Obstój
Z wykształcenia prawniczka, a z zamiłowania ambitna biegaczka amatorka, spełniająca się w biegach górskich, choć od asfaltu nie stroni. Trenerka biegania i organizatorka obozów biegowych. Więcej o mnie znajdziesz na Instagramie.
Masz przed sobą pierwszy start w biegu górskim i nie wiesz, jak zaplanować przedstartowy posiłek? Nie wiesz co i kiedy zjeść? Mamy dla Ciebie praktyczne rady i rozwiązania najbezpieczniejsze, statystycznie obarczone najmniejszym ryzykiem niepowodzenia. Pamiętajcie jednak, że są to wskazówki ogólne, które wymagają dopasowania do Waszych indywidualnych preferencji.
Być może niektóre porady wydadzą się banalne, ale w bieganiu nie ma głupich pytań. Lepiej każdy szczegół wcześniej zaplanować, niż niepotrzebnie się stresować.
Zaplanuj – Nie zostawiaj kwestii przedstartowego śniadania na sam koniec, czyli poranek przed startem. Zaplanuj wcześniej, co zjesz. Jeśli planujesz posiłek, który będzie wymagał gotowania, to zorientuj się, czy w miejscu, w którym będziesz nocować jest dostępna kuchnia.
Nie eksperymentuj – Ta zasada tyczy się nie tylko ubrania czy obuwia, ale także jedzenia. Posiłek przedstartowy powinien być sprawdzony. Najlepiej zjeść to, co zazwyczaj jesz przed treningiem lub zawodami i nie powoduje to u Ciebie, żadnych problemów jelitowych. Nie warto ulegać namowom znajomych i “podpinać” się pod ich śniadanie.
Węglowodany przede wszystkim – Zasadniczo, posiłek przedstartowy powinien składać się w głównej mierze z węglowodanów złożonych, zawierających niewielką ilość błonnika. Będzie to np. ryż, kasza jaglana, białe pieczywo, ewentualnie grahamka czy płatki owsiane.
Unikaj nadmiaru błonnika i dużej ilości tłuszczu – W przypadku błonnika należałoby unikać zbyt dużej ilości warzyw, pieczywa razowego czy gruboziarnistych kasz. Nie warto też przesadzać z tłuszczami. Dodanie łyżeczki masła orzechowego czy kilku orzechów do owsianki będzie w porządku, ale nie przesadź z ilością.
Zjedz lekkostrawnie – Unikaj produktów smażonych w głębokim tłuszczu, wędzonych lub naturalnie bogatych w tłuszcz. Takie produkty długo zalegają w żołądku.
Uważaj na kofeinę – Kofeina w połączeniu z węglowodanami może zbyt dynamicznie pobudzić perystaltykę jelit oraz zwiększyć poziom odczuwanego stresu, więc nie przesadź z ilością kawy, jeśli Twoje jelita w ten sposób na nią reagują. Ewentualnie, zachowaj odpowiedni odstęp między wypiciem kawy a godziną startu.
Zjedz minimum 2 godziny przed startem – Odstęp dwóch godzin między posiłkiem a startem to zasada, którą należy dostosować do swoich indywidualnych preferencji i pracy przewodu pokarmowego. Niektórzy jedzą posiłek na 1,5h przed startem i nie czują się “pełni’, a inni potrzebują odczekać 3h. Wraz z nabywaniem doświadczenia startowego wypracujesz najlepiej pasujący do Ciebie scenariusz.