Sezonowe owoce i warzywa w diecie biegacza. Lato pełne witamin!
Aktywność fizyczna zwiększa utratę witamin oraz składników mineralnych. U biegaczy najczęściej dochodzi do niedoborów magnezu, sodu, witaminy kwasów Omega 3 oraz witaminy D. Dlatego tak ważne jest, żeby zadbać o spożywanie pełnowartościowych posiłków. Dieta co prawda może nie pokrywać 100% twojego zapotrzebowania na poszczególne witaminy i minerały. Jednak oprócz sięgania po różnego rodzaju suplementy, zadbajmy najpierw o zawartość naszego talerza. Odpowiednie odżywianie organizmu może przyśpieszyć regenerację, poprawić odporność, ograniczyć skurcze, a nawet pomóc w uniknięciu kontuzji.
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik, które są wsparciem dla naszego zdrowia i wspomagają wydolność oraz regenerację organizmu. Zawarte w nich składniki odżywcze stanowią wparcie układu odpornościowego, wspierają działanie mięśni po treningu oraz zapobiegają stanom zapalnym. Komponując swoje posiłki, powinniśmy pamiętać, że zmysł wzroku i kolor jedzenia w bardzo silny sposób wpływają na kształtowanie smaku zjadanego pożywienia. Przygotowując posiłek, a następnie konsumując go, w pierwszej kolejności używamy wzroku oraz węchu do oceny przygotowanej żywności. Dlatego tak ważne jest, żeby to właśnie wzrok i węch również miały ochotę na posiłek, który będziemy spożywać. Gdy stawiamy na sezonowe owoce i warzywa, w naturalny sposób dbamy o kolorową zawartość naszego talerza oraz o odpowiedni, świeży smak. Warto też pamiętać, że stosowanie sezonowych produktów, jest oszczędne dla naszego portfela, ponieważ w danym okresie są one ogólnodostępne i mają najkorzystniejszą cenę.
Sezonowe owoce letnie
Latem biegacze powinni w pełni korzystać z dostępności szerokiej gamy dostępnych sezonowych owoców, które stanowią nie tylko zdrową przekąskę i element posiłku, ale także są źródłem cennych składników odżywczych.
Oto kilka sezonowych owoców, które są szczególnie korzystne dla biegaczy latem:
Arbuz– zawiera około 90% wody, co pomaga w utrzymaniu nawodnienia organizmu na odpowiednim poziomie. Dodatkowo zawiera również potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni, a także przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy.
Brzoskwinie i nektarynki– stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Są m.in. źródłem witaminy C, A oraz potasu. Zawierają również naturalne cukry, które dostarczają energię przed lub po treningu. Dodatkowo wspomagają trawienie i utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Morele– są bogate w witaminę A i C, które wspierają pracę układu odpornościowego. Dodatkowo niwelują ryzyko stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do tworzenia się komórek prozapalnych.
Jagody, borówki, maliny i jeżyny– są doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Dodatkowo są bogate w błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o swoją wagę i skład ciała, przy czym są niskokaloryczne. Dostarczają składników mineralnych takich jak: potas, mangan i magnez, które są ważne dla funkcjonowania mięśni, nerwów i układu sercowo-naczyniowego.
Truskawki– są bogate w witaminę C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Są bogate również w antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na walkę ze stanami zapalanymi oraz stanowią ochronę organizmu. Dodatkowo są dobrym źródłem nawodnienia.
Wiśnie– charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów, dokładnie antocyjanów, dzięki czemu zmniejszają ryzyko stresu oksydacyjnego, mogą pomóc w przyspieszeniu regeneracji po treningu oraz zmniejszeniu stanu zapalnego i zakwaszenia mięśni, dzięki czemu organizm może lepiej zacząć sobie z procesami leczenia i odbudowy mięśni. Wiśnie mają wysoką zawartość wody, dostarczają witaminy C, potasu, błonnika i innych składników odżywczych, które wspierają ogólne zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na jakość snu.
Sezonowe warzywa letnie
W sezonie letnim nie tylko owoce powinny stanowić nieodłączny element naszej diety. Również wiele świeżych warzyw dostępnych na rynku jest pomocnych dla naszego organizmu i dostarcza ogrom cennych składników odżywczych.
Oto kilka sezonowych warzyw letnich, które są szczególnie przydatne dla każdego sportowca:
Ogórki– są bogate w wodę, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu, szczególnie podczas treningu w upalne dni. Zawierają także witaminy m.in. witamina K i witamina C oraz minerały, takie jak potas, magnez i mangan.
Pomidory– są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu i likopenu – silnego antyoksydantu, który pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu stanom zapalnym. Pomidory są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość wody. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Bób– jest dobrym źródłem białka roślinnego, które jest wsparciem dla naszych mięśni i procesów regeneracyjnych. Dodatkowo jest bogaty w błonnik, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, reguluje procesy trawienia, wspomaga utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej jelit i zapobiegania zaparciom.
Rzodkiewka– stanowi źródło witaminy z grupy B, żelaza i magnezu. Jest również źródłem zdrowej energii.
Marchew– zawiera beta-karoten, witaminę K i potas. Czynnie wspiera zdrowie skóry, kości i mięśni. Zawiera węglowodany, w tym naturalny cukier fruktozę, które dostarczają energię. Jest bogata w błonnik, co wspomaga zdrowie układu nerwowego i reguluje poziom cukru we krwi.
Bakłażan– zawiera błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego. Zawiera również mangan i potas, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego i całego układu sercowo-naczyniowego.
Seler naciowy– jest niskokalorycznym warzywem, dostarcza cennych składników odżywczych. Jest bogaty w błonnik, co sprzyja zdrowemu trawieniu, reguluje poziom cukru we krwi i poprawia uczucie sytości. Zawiera witaminy K, C, A i E, które są ważne dla zdrowia naszych kości. Jest również bogaty w takie minerały jak: potas, magnez, żelazo i wapń, które mają kluczowe znaczenie dla naszych mięśni i układu nerwowego. Dodatkowo ma wysoką zawartość wody, co pomaga w prawidłowym nawodnieniu organizmu, szczególnie podczas treningu i upalnych dni.
Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa?
Jedzenie sezonowych owoców i warzyw przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Stanowią one idealne oraz tanie źródło składników odżywczych. Letnie owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik, które stanowią wsparcie dla naszego zdrowia i pozytywnie wpływają na wydolność organizmu. Zawarte w nich składniki stanowią budulec zdrowego układu odpornościowego, wspierają działanie mięśni, zapobiegają stanom zapalnym oraz przyśpieszają procesy regeneracji.
Dodatkowo wspomagają nawodnienie organizmu. Wiele sezonowych owoców i warzyw, takich jak arbuz czy ogórki, zawierają dużą ilość wody, co pomaga w nawodnianiu organizmu. Dzięki dostarczeniu składników odżywczych organizmu może działać na pełnych obrotach, co zapewnia poprawne działanie wszystkich układów naszego ciała, co przekłada się bezpośrednio na jakość naszych treningów oraz osiągane wyniki.
Z wykształcenia dziennikarz i humanista, z zamiłowania biegacz amator. Biegacz od 2012 roku, przemierzający kilometry po asfaltach, łąkach i lasach, jednak najlepiej czuje się na górskich trasach. Prosto z biegania najchętniej „zbiega” na Ring wystawowy jako właściciel dwóch utytułowanych psów (jack russell terrier). Zbieranie kolejnych kilometrów na biegowych trasach i psich championatów kolejnych krajów - to jego sposób na życie.