new balance 880
 
12 maja 2015 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Od teorii do praktyki, 2-3 października, Zaproszenie na zjazd Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej


Dzisiaj już chyba nikt nie ma wątpliwości, że to co jemy każdego dnia wpływa na nasze samopoczucie oraz zdrowie. W przypadku sportowców kwestia prawidłowo zbilansowanej diety nabiera podwójnego znaczenia – jej celem jest nie tylko zaspokajanie potrzeb fizjologicznych organizmu, ale przede wszystkim optymalizowanie zdolności wysiłkowych zawodników.

Zadanie dietetyka sportowego nie ogranicza się więc wyłącznie do szacowania potrzeb energetycznych sportowców. Żywienie w sporcie to także planowanie suplementacji w oparciu o dowody naukowe, indywidualizacja diety zgodnie z preferencjami zawodnika czy też konieczność uwzględnienia czynników społecznych oraz kulturowych.

W dobie internetu jesteśmy atakowani ogromem informacji, za którymi nierzadko kryje się wyłącznie niezweryfikowana wiedzą praktyka, bądź wręcz przeciwnie – nauka, która nie zawsze przystaje do warunków w jakich odbywają się zawody sportowe. Wychodząc naprzeciw temu problemowi mamy zaszczyt zaprosić Państwa na konferencję, która odbędzie się pod hasłem przewodnim „Od teorii do praktyki”. Podczas dwudniowego zjazdu PTDS będą Państwo mieli przyjemność wysłuchać polskich oraz zagranicznych autorytetów nauki żywienia w sporcie, a także dietetyków sportowych na co dzień współpracujących ze sportowcami, zarówno amatorami jak i zawodowcami.

Mamy nadzieję, że dobór tematów sesji naukowych oraz dyskusje z udziałem szerokiego grona specjalistów sprawią, że I Zjazd PTDS okaże się dla Państwa interesującym doświadczeniem, okazją do pogłębienia wiedzy niezbędnej w codziennej pracy oraz miejscem wymiany poglądów z innymi specjalistami.

Konferencja adresowana jest przede wszystkim do dietetyków, lekarzy, trenerów, sportowców oraz specjalistów z zakresu promocji zdrowia.

Bieganie.pl objęło patronat medialny nad konferencją.

PROGRAM RAMOWY (2 dni)

Sesja 1 – Kierunki rozwoju dietetyki sportowej w Polsce

Sesja 2 – Żywienie a dyscyplina sportowa

Sesja 3 – Czy istnieją złote standardy w żywieniu sportowców?

Sesja 4 – Rekreacja ruchowa i sport wysokokwalifikowany – rola dietetyka

Sesja 5 – Sportowiec w gabinecie dietetyka

Sesja 6 – Suplementacja w sporcie – konieczność czy zbędny wydatek?

Sesja 7 – Sportowiec okiem lekarza i dietetyka

Sesja 8 – Alternatywne strategie żywieniowe w sporcie – klucz do zwycięstwa?

Sesja 9 – Zaburzenia odżywiania wśród sportowców – gdzie leży granica w dążeniu do sukcesu?

WARSZTAT (2 dzień)

Temat 1 – Przygotowanie żywieniowe zawodnika do maratonu i triathlonu

Temat 2 – Żywienie i suplementacja w procesie modelowania sylwetki

Temat 3 – Żywienie i suplementacja w sportach walki

Wykładowcy:

prof. Jędrzej ANTOSIEWICZ

Jest kierownikiem zakładu Bioenergetyki i Fizjologii Wysiłku Fizycznego w
Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz wykładowcą Zakładu Biochemii w
Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w
Gdańsku.

prof. John HAWLEY

Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic
University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu
międzynarodowych czasopism, w tym: American Journal of Physiology
(Endocrinology i Metabolism); The Journal of Applied Physiology
(U.S.A.); The Journal of Sports Sciences (U.K); Medicine & Science
in Sports & Exercise (U.S.A.); Sports Medicine (New Zealand; and The
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism
(U.S.A.). Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem
obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na
metabolizm mięśni.

więcej informacji…

prof. Asker JEUKENDRUP

Wybitny naukowiec, autor 200 recenzowanych artykułów oraz rozdziałów
książek (w tym 126 prac oryginalnych, 51 prac przeglądowych i 14
rozdziałów w książkach), a także sportowiec (do stycznia 2015 r.
ukończył 21 zawodów triatlonowych na różnych dystansach, w tym 6-krotnie
Mistrzostwa Świata Ironman na Hawajach). W latach 1997-2015
współpracował m.in. z Chelsea FC, Haile Gebrselassie, Chrissie
Wellington czy też Andreasem Raelertem.

prof. Andrew JONES

Jest profesorem fizjologii stosowanej na University of Exeter (UK), a
także liderem grupy badawczej ‘Bioenergetics and Human Performance’.
Prof. Jones jest autorem ponad 220 prac oryginalnych oraz przeglądowych,
a także współautorem 3 książek. Jest także członkiem American College
of Sports Medicine, British Association of Sport and Exercise Sciences,
oraz European College of Sport Science. Obecnie zakres prowadzonych
przez niego badań dotyczy wpływu suplementacji azotanami na układ
sercowo-naczyniowy, energetykę pracy mięśni oraz tolerancję wysiłku
fizycznego.

więcej informacji…

prof. Ron MAUGHAN

Jest pracownikiem Loughborough University. Jest także członkiem
American College of Sports Medicine. Obecnie prof. Ron jest
przewodniczącym grupy roboczej Komisji Medycznej Międzynarodowego
Komitetu Olimpijskiego zajmującej się żywieniem sportowców. Jest
członkiem rady redakcyjnej wielu czasopism naukowych, w tym
International Journal of Sports Nutrition & Exercise Metabolism,
Experimental Physiology, Journal of Sports Sciences, International
Journal of Sports Medicine & Nutrition. Prof. Ron jest także autorem
wielu książek poświęconych tematyce żywienia w sporcie.

więcej informacji…

dr hab. Jadwiga MALCZEWSKA-LENCZOWSKA

Jest kierownikiem Zakładu Fizjologii Żywienia Instytutu Sportu w
Warszawie. Brała udział w 9 dużych projektach naukowych finansowanych
przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Ministerstwo Sportu
i Turystyki. Jest m.in. autorką lub współautorką ponad 40 prac
oryginalnych publikowanych w czasopismach polskich i zagranicznych (w
tym 15 z Impact Factor). Tematem rozprawy habilitacyjnej był „Stan
odżywienia żelazem i jego ocena w warunkach dużej aktywności fizycznej”.

dr Jakub CZAJA

Niegdyś jeden z czołowych polskich biegaczy. W latach 1998–2005 był
reprezentantem Polski na Igrzyskach Olimpijskich, Mistrzostwach Świata,
Mistrzostwach Europy, Pucharach Europy oraz Uniwersjadzie. W latach
2007-2011 pracował w Katedrze i Zakładzie Bromatologii Gdańskiego
Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pełni funkcję konsultanta z zakresu
żywienia i suplementacji dla czołowych polskich sportowców. Pracę
zawodową nieprzerwanie łączy z amatorskim uprawianiem triathlonu.

więcej informacji…

dr inż. Krzysztof DURKALEC-MICHALSKI

Adiunkt w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka na Wydziale Nauk o
Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wieloletni
pasjonat sportu oraz żywienia. Członek Rady Eksperckiej Krajowej Rady
Suplementów i Odżywek. Zawodowo związany z macierzystą Uczelnią oraz
Polskim Związkiem Zapaśniczym w charakterze trenera-dietetyka w zespole
przygotowującym polską kadrę m.in. do MŚ 2014 w Uzbekistanie oraz
Igrzysk Olimpijskich 2016 w Rio de Janeiro.

dr Anna MELIN

Dietetyk sportowy Szwedzkiego Komitetu Olimpijskiego, pracownik Wydziału
Żywienia i Sportu na Uniwersytecie w Kopenhadze. Praca doktorska Anny
Melin dotyczyła oceny związku pomiędzy niską dostępnością energii, a
funkcjami reprodukcyjnymi u sportsmenek i metabolizmem energetycznym.

Dr n. farm. Andrzej POKRYWKA

W latach 2009-2014 pełnił funkcję dyrektora Instytutu Sportu. Jest
współautorem uzyskania przez Zakład Badań Antydopingowych akredytacji
Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie zapewnienia jakości badań
zgodnie z Normą ISO 17025. Jest także współautorem akredytacji Światowej
Agencji Antydopingowej oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Chemików
Wyścigów Konnych. Jest autorem lub współautorem 13. prac
eksperymentalnych, 19. prac poglądowych i 21. komunikatów lub doniesień
zjazdowych, opublikowanych w Polsce i za granicą. Odbył 9
krótkoterminowych staży w zakresie badań antydopingowych w ośrodkach
zagranicznych i uczestniczył w 12. międzynarodowych, tygodniowych
warsztatach antydopingowych w Kolonii.

Informacje o opłatach:

  • do 15 maja 2015 r. – 400 zł
  • 15 maja – 15 lipca 2015 r. – 450 zł
  • po 15 lipca 2015 r. – 500 zł
  • opłata na miejscu – 550 zł

Wpłat prosimy dokonywać po rejestracji na rachunek bankowy:

Grupa NeoArt Małgorzata Vincenz, ul. Niedźwiedzia 4c, 02-737 Warszawa

konto nr 66 1090 2590 0000 0001 2266 6658

WIĘCEJ INFORMACJI NA STRONIE KONFERENCJI I LINK DO FORMULARZA REJESTRACYJNEGO