Trening sportowy to nie tylko wysiłek. To również regeneracja i – często pomijany aspekt – odpowiednie żywienie. Aby być bardziej świadomym tego jak się odżywiać będąc aktywnym warto przeczytać książkę Książka kucharska dla aktywnych, która właśnie trafiła do sprzedaży.
Gdy zapytać sportowca amatora o to jak trenuje, opowie ile kilometrów w tygodniu pokonuje, jak często ćwiczy, zacznie rozprawiać o intensywnościach treningowych. Słowo "trening" utożsamia z podejmowanym wysiłkiem.
Czasem zdarza się, że świadomy złożonej problematyki treningowej sportowiec przyzna, że elementem jego programu ćwiczeń jest także aktywna regeneracja oraz odpowiednia ilość snu.
A co z odżywianiem?
– Staram się jeść dużo makaronu i ryżu. No i kurczaka.
Bardzo często w kwestii odżywiania sportowiec amator ma właśnie tyle do powiedzenia. Bywa też, że podejmuje eksperymenty z modnymi dietami – wysokobiałkowymi czy niskotłuszczowymi. Te stosowane w dłuższym okresie mogą wpłynąć niekorzystnie na wyniki sportowe.
Jak więc odpowiednio się odżywiać?
Kompleksową odpowiedź daje książka "Waga startowa" (wyd. polskie Inne Spacery 2012) napisana przez amerykańskiego biegacza, triathlonistę i wykwalifikowanego dietetyka – Matta Fitzgeralda.
Trening to jedzenie
Koncepcja Wagi Startowej oparta jest na prostych założeniach:
1. Popraw jakość diety.
2. Kontroluj apetyt.
3. Zadbaj o równowagę źródeł energii.
4. Jedz regularnie.
5. Trenuj.
Teoria bez wypracowania odpowiednich nawyków żywieniowych nie przyniesie rezultatów. Jak więc odpowiednio się odżywiać, dostarczając właściwą liczbę makroskładników, bilansując dietę? Samodzielne ułożenie optymalnego menu może być wyzwaniem.
Daltego Matt Fitzgerald wraz z dietetyczką Georgie Fear opracowali kompleksową książkę kucharską przeznaczoną dla sportowców oraz osób aktywnych.
"Książka kucharska dla aktywnych. Waga startowa" to ponad 100 przepisów na śniadania, obiady i kolacje. Przepisy zostały podzielonych według trudności ich wykonania: dla początkujących w kuchni, nieco bardziej zaawansowanych i takich, którzy uwielbiają gotować.
Każdy przepis opatrzony jest informacją o liczbie kilokalorii na porcję, zawartości białek, tłuszczów, błonnika i węglowodanów. Każdy przepis sklasyfikowany jest według Wskaźnika Jakości Diety – kluczowego elementu systemu Wagi Startowej, który pomaga utrzymać właściwą masę ciała.
Książka zawiera również rozdziały poświęcone wprowadzeniu do systemu Wagi Startowej. Jest tu również kilkadziesiąt praktycznych porad dotyczących zakupów żywności, jej przechowywania czy wyboru odpowiednich produktów.
To pierwsza na polskim rynku książka kucharska dla sportowców i osób aktywnych.
Autorzy książki
Matt Fitzgerald (dietetyk, biegacz, triathlonista) – uznany autor książek i autorytet w dziedzinie sportów wytrzymałościowych. Napisał kilkanaście książek o bieganiu, triathlonie, odżywianiu i budowaniu kondycji. Autor wydanej w Polsce "Wagi Startowej". Jego teksty pojawiły się w czasopismach takich jak: „Men’s Journal”, „Outside”, „Women’s Running” oraz na stronach competitor.com, active.com i innych.
Matt trenuje biegaczy i triatlonistów od 2001 roku. Sam również startuje w biegach, triatlonach i innych zawodach multidyscyplinowych.
Georgie Fear (dyplomowana dietetyczka, a również była wioślarka, maratonka i ultramaratonka) – zajmuje się coachingiem dietetycznym. Od 2005 roku pomaga swoim klientom, którzy chcą być szczuplejsi, zdrowsi i szybsi. Z jej rad korzystają sportowcy – od wybitnych zawodników z NCAA aż po złotych medalistów olimpijskich.
Wcześniej pracowała jako dietetyczka sportowa dla Wydziału Sportowego Uniwersytetu Rutgers w Północnej Karolinie. Wyniki swoich badań naukowych i ekspertyzy prezentowała na licznych konferencjach dietetycznych.
272 stronicowa książka wydawnictwa Inne Spacery do sprzedaży trafiła 14 października 2014 roku. Jej cena w Polsce wynosi 49 zł.
Serwis Bieganie.pl objął patronat medialny nad książką.