philips
 
30 grudnia 2014 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Biegacz kwaśny jak jabłko


Zasady zdrowego odżywiania to puzzle, które tylko pozornie wydają się tworzyć niezrozumiały chaos. Dobierane w konsekwentny sposób tworzą spójną i wartościową całość. Wyeliminowanie kilku sztuk uniemożliwia osiągnięcie pełnego obrazu sukcesu. Jedną z takich sztuk może być zasada urozmaicania jadłospisu o owoce i warzywa, często pomijana przez „typowych mięsożerców”. Osoby broniące się przed tego typu produktami oczywiście mają świadomość benefitów niesionych przez taką żywność, wybierają jednak furtkę awaryjną – sztuczne preparaty witaminowo – mineralne. Warto mieć jednak świadomość, że owoce i warzywa są jednak czymś więcej – to jedyne produkty, które posiadają właściwości ochronne przed szkodliwym zakwaszeniem.
Pojawianie się substancji o odczynie kwasowym w organizmie człowieka jest czymś zupełnie naturalnym. Powstają one np. podczas zwykłej wymiany gazowej, w okresie bardzo intensywnych treningów i startów, długich treningów na czczo albo treningów bez odpowiedniej ilości węglowodanów. Powstają one również w wyniku spożywania produktów żywnościowych o charakterze kwasowym. Zachowanie równowagi kwasowo – zasadowej, pomimo istnienia tak wielu zakwaszających czynników, możliwe jest dzięki naturalnym systemom regulacyjnym, takim jak:
  • układom buforowym we krwi i płynie komórkowym, utrzymującym stałe pH,
  • funkcji regulacyjnej nerek,
  • ośrodkowi oddechowemu, wydalającemu kwaśne CO2.
W momencie, w którym powyższe systemy przestają być wydolne, bądź ilość czynników zakwaszających przerasta ich możliwości, w organizmie człowieka pH ulega niekorzystnej zmianie. Długotrwały stan zakwaszenia skutkować może:
  • utratą masy mięśniowej,
  • zmniejszeniem gęstości kości,
  • zmniejszenie możliwości poboru tlenu,
  • łagodna niedoczynność tarczycy,
  • wyższy poziom kortyzolu (hormonu) we krwi, skutkujące pojawieniem się nadciśnienia, spadku odporności, depresji.
Chcąc uchronić się przed takim stanem warto mieć świadomość jakie pożywienie ma charakter zakwaszający (zawierają chlor, fosfor, siarkę i inne), oraz które produkty mogą znieść ten niekorzystny stan (wykazują działanie alkalizujące np. potas, wapń, magnez itp.). W przypadku produktów zakwaszających są to najczęściej produkty zawierające białko, w skład którego wchodzą aminokwasy siarkowe, metabolizowane do kwasu siarkowego oraz inne produkty. Są nimi np.:
  • ryby i owoce morza,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • mięso,
  • nabiał,
  • niektóre słodycze,
  • napoje typu cola itd.
Produktami o charakterze zasadowym są:
  • warzywa,
  • owoce,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino,
  • serwatka itd.
UWAGA – sam kwaśny smak nie świadczy o zakwaszającym charakterze produktu. Ocet i cytryna mają działanie alkalizujące!
 Stopień zakwaszenia najprościej jest sprawdzić poprzez zanurzenie paska lakmusowego w małej ilości moczu, albo poprzez zwykłe badanie laboratoryjne pH moczu. Jeżeli wartości te osiągają kwasowy odczyn:
  • dodawaj większą ilość warzyw do każdego posiłku,
  • postaraj się aby na II śniadanie lub podwieczorek zawsze pojawił się świeży owoc,
  • pij dużą ilość wody wysoko zmineralizowanej z dużą ilością anionów  wodorowęglanowych HCO3-,
  • rozważ suplementację glutaminą,
  • unikaj spożywania słonych produktów/posiłków.
dietetyk Katarzyna Biłous