Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 18 mar 2025, 06:02 Te instytucje są samowystarczalne i niezależne od poziomu sportowego. Trzeba więc działać niezależnie i szukać dróg rozwoju poza tymi strukturami.
Taka koncepcja ma swoje plusy, bo nie jest wrażliwa na odcieńcie wsparcia z "góry".

Mnie natomiast interesuje, czy są osoby, które korzystają z "warsztatu", ale bazują tylko na wiedzy online (jaka to może być ilość osób?). Ale to tylka taka myśl, przelana na tekst.
Pamiętam podcast na bieganie.pl i tam padło takie pytanie w uproszczeniu oczywiści: czy na podstawie fiilmików można trenować "w tej metodzie". Szybsze efekty pewnie są przyjść na warszataty, ale to raczej nic odkrywczego.

Ja się bawie w eksperymnety już kilka miesięcy. Bilans wygląda tak, że na raze widzę więcej plusów, a za minusami na razie się jakoś specjalnie nie rozglądam. Choć może wspomnę o jednym, można w efekcie biegać szybciej rozbiegania. Czy za szybko? Tego niewiem, ale mi na razie nie szkodzi (choć słyszałem opinie, że można biegać za szybko na treningu).
Z plusów: wyższa świadomość ruchu, oddechu, potrafię lepiej czuć swój organizm, zauważam zmiany w parametrach "z zegarka", wynikowo na zawodach metoda też się broni. Albo np. jeszcze to, że zwykły spokojny bieg może być bardzo ciekawy i dawać okazje do zabawy z ruchem.

[edited]
pawo pisze: 18 mar 2025, 09:38 Robię kalkulator "wszystkiego" klikniesz i nie musisz trenować.
Mogę coś poklikać, gdy będzie potrzeba. A wyniki nawet zweryfikuje na zawodach, tylko co poźniej do poprawki?
Kalkulator czy zawodnik?
----------------------------------------------------------
1440miles
New Balance but biegowy
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 18 mar 2025, 13:52 /.../
Mnie natomiast interesuje, czy są osoby, które korzystają z "warsztatu", ale bazują tylko na wiedzy online...
/.../
Przez kilka lat aż do września 2024 r korzystałem tylko z wiedzy online.
Wrzesień 2024 r. - jednodniowe spotkanie, jeden kilkugodzinny warsztat/trening i dalej online.

W tego rodzaju treningu, którego celem jest przebudowanie (większe lub mniejsze) schematu kroku biegowego trzeba być bardzo wytrwałym do tego skupionym, dokładnym, mieć lub wyrobić w sobie czucie organizmu i rzecz chyba najważniejsza PRZEKONANIE, ŻE DO DOBRY KIERUNEK WŁASNEGO ROZWOJU BIEGOWEGO.
Można jechać do twórcy koncepcji i się przekonać (lub nie)
Można przeanalizować dostępne publikacje na temat koncepcji i się przekonać tak jak ja (lub nie) i zacząć wdrażać...

Mozolna (chwilami nudna) robota, ale mnie wciągnęła i na swoim przykładzie znajduję potwierdzenie, że kierunek jest właściwy.

Z trenerem obok, w towarzystwie zawsze łatwiej, ciekawiej, a i tak dalej wymaga to wytrwałości i nie jest łatwe.
:spoczko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze taka refleksja na temat korzystania z tych wszystkich modeli językowych, bo one ułatwiają i przyspieszają prace, ale jest też ryzyko błędu i konieczne są kompetencje weryfikacyjne podawanych treści. Tutaj macie taki jaskrawy przykład braku kompetencji, pójścia na skróty i bezmyślnego korzystania z konspektu przygotowanego przez czat gpt. 30 minuta nagrania i bełkot o rekordzie świata. Tak mieszać informacje potrafi właśnie model językowy.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Białk, Gdańsk 1996, wiem bo byłem na tym biegu, a nie Kowol w latach 70tych. :ojnie:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mówił o Kowolu tylko że zdaje się z bieżni. Wszystko pomieszane, ale czat ma niespełna 3 lata, więc wciąż gaworzy.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Skalować, czy olać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za trudne.
Natomiast chciałbym mieć jakieś praktyczne narzędzie weryfikujące kiloniutony. Sam %FT to za mało choć na podstawie średnich spm i gct z zawodów jest ok. Prosty kalkulator zacząłem dłubać i gaworzymy sobie z czatem. Na razie pozostaję na bezwymiarowych wartościach lss. I tak jako ciekawostka, to wychodzi mi u Maliny z Wiązownej lss na poziomie 41, u Seby z maniackiej 39, gdzie punktem referencyjnym jest Kiplimo z Barcelony z lss 49. Amator z parkrana na sub 19 biegane w alfach lss34. Współczynnik korekcyjny wpływający na FT ma być maksymalnie uproszczony, ale też nie dopuszczający do sytuacji, gdzie po wpisaniu danych z dynamiki biegu kulawy pawo ma FT wyżej niż Kiplimo. Dlatego miarą skuteczności kalkulatora będzie taka korekta, która wyklucza pawo z rywalizacji. Żeby się zgadzało. Bo inaczej nie dojdziemy do ładu.

edit:
@ilczak podaj proszę jeśli masz spm, gct, vo i tempo z tego biegu na 37 minut.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie mogę być nigdzie wyrzucony, to czas lotu się wyrzucił. To nie to czego szukamy.
ilczak
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:31
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trenerze:

SPM średnie 169 spm
GCT średnie 205 ms
Średnie odchylenie pionowe 12.8 cm
Tempo 3:45 /km
Jajo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wow, dosc spore to odchylenie pionowe
Awatar użytkownika
Przemkurius
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ilczak pisze: 19 mar 2025, 12:19 Trenerze:

SPM średnie 169 spm
GCT średnie 205 ms
Tempo 3:45 /km
U mnie przy połówce takim samym tempem wyszło tak

Obrazek
[url=viewtopic.php?t=60705]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?t=60706]KOMENTSY[/url]

800m: 2:11.97 - 06.22
1000m: 2:49.94 - 06.22
1609m: 5:03.80 - 06.22
3000m: 10:23.18 - 12.20
5km: 17:39 - 09.22
10km: 38:12 - 05.24
15km: 57:50 - 11.24
HM: 1:19:06 - 02.25
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ilczak:
SPM średnie 169 spm
GCT średnie 205 ms
Tempo 3:45 /km (10K)
ST 355 ms
FT 150 ms
%FT 42.2
LSS 38.8

Przemkurius:
SPM średnie 178 spm
GCT średnie 218 ms
Średnie odchylenie pionowe 10.9 cm
Tempo 3:44 /km (HM)
ST 337 ms
FT 119 ms
%FT 35.3
LSS 32,8

ST - step time
FT - fly time

Dobra. Tak to wygląda. I teraz - ostatnią rzeczą jakiej chcemy jest natychmiastowa próba interpretacji tych wyników. Inaczej wpadamy w pułapkę w jaką wpadł garmin i stryd. Ilczak był u mnie i my po prostu nad tą sztywnością popracowaliśmy i potem on sobie już sam dłubał we własnym zakresie, nomen omen. To jednak nie oznacza, że taki poziom lss dowiózłby podczas HM.

LSS jest skorygowane parametrem VR (garmin mówi na to vertical ratio, a po naszemu odchylenie do długości). Przy czym do przeliczeń nie biorę bezpośrednio tej wartości z zegarka tylko przeliczam z tempa, ponieważ z ustaleń z Grzesiem wynika, że najbardziej wiarygodne dane z zegarka płyną właśnie z tempa, spm i gct. Najmniej wiarygodne jest vo i długość kroku. FT jest więc oparty na poprawnych pomiarach. Większy nieco problem stanowi vo, ale o tym może potem. Korekta FT jest prosta. Wrzucę później kalkulator, to sobie poklikacie.

pawo ma teraz kolejne punkty do charakterystyk, żeby pracować nad szacowaniem kiloniutonów. Bo to jest grubsza rzecz i wymaga uwzględniania współczynników, co znacznie gmatwa sprawę. Natomiast, wiemy jedno - superbuty lubią lss. Lepiej im z wyższym, bo wtedy można z nich wycisnąć większy potencjał. Śledząc zatem bezwymiarową wartość lss, zamiast wszystkie parametry z osobna, możemy łatwiej porównać różne biegi.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Waga.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Waga to dane wrażliwe, ale nie zdziwię się jak za chwilę najbardziej wrażliwe będzie lss :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

No to może jeszcze dla porównania jak to wygląda w przypadku geriatrii biegającej, czyli mnie :spoczko:

Beztlenowe 8x40s -średnia

5:20/1,47km 3:37/km 190spm 211ms 1,30m 9,4cm

czas/dystans/tempo/kadencja/kontakt/krok/vo
ODPOWIEDZ