Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 18 mar 2025, 06:02 Te instytucje są samowystarczalne i niezależne od poziomu sportowego. Trzeba więc działać niezależnie i szukać dróg rozwoju poza tymi strukturami.
Taka koncepcja ma swoje plusy, bo nie jest wrażliwa na odcieńcie wsparcia z "góry".

Mnie natomiast interesuje, czy są osoby, które korzystają z "warsztatu", ale bazują tylko na wiedzy online (jaka to może być ilość osób?). Ale to tylka taka myśl, przelana na tekst.
Pamiętam podcast na bieganie.pl i tam padło takie pytanie w uproszczeniu oczywiści: czy na podstawie fiilmików można trenować "w tej metodzie". Szybsze efekty pewnie są przyjść na warszataty, ale to raczej nic odkrywczego.

Ja się bawie w eksperymnety już kilka miesięcy. Bilans wygląda tak, że na raze widzę więcej plusów, a za minusami na razie się jakoś specjalnie nie rozglądam. Choć może wspomnę o jednym, można w efekcie biegać szybciej rozbiegania. Czy za szybko? Tego niewiem, ale mi na razie nie szkodzi (choć słyszałem opinie, że można biegać za szybko na treningu).
Z plusów: wyższa świadomość ruchu, oddechu, potrafię lepiej czuć swój organizm, zauważam zmiany w parametrach "z zegarka", wynikowo na zawodach metoda też się broni. Albo np. jeszcze to, że zwykły spokojny bieg może być bardzo ciekawy i dawać okazje do zabawy z ruchem.

[edited]
pawo pisze: 18 mar 2025, 09:38 Robię kalkulator "wszystkiego" klikniesz i nie musisz trenować.
Mogę coś poklikać, gdy będzie potrzeba. A wyniki nawet zweryfikuje na zawodach, tylko co poźniej do poprawki?
Kalkulator czy zawodnik?
----------------------------------------------------------
1440miles
New Balance but biegowy
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 18 mar 2025, 13:52 /.../
Mnie natomiast interesuje, czy są osoby, które korzystają z "warsztatu", ale bazują tylko na wiedzy online...
/.../
Przez kilka lat aż do września 2024 r korzystałem tylko z wiedzy online.
Wrzesień 2024 r. - jednodniowe spotkanie, jeden kilkugodzinny warsztat/trening i dalej online.

W tego rodzaju treningu, którego celem jest przebudowanie (większe lub mniejsze) schematu kroku biegowego trzeba być bardzo wytrwałym do tego skupionym, dokładnym, mieć lub wyrobić w sobie czucie organizmu i rzecz chyba najważniejsza PRZEKONANIE, ŻE DO DOBRY KIERUNEK WŁASNEGO ROZWOJU BIEGOWEGO.
Można jechać do twórcy koncepcji i się przekonać (lub nie)
Można przeanalizować dostępne publikacje na temat koncepcji i się przekonać tak jak ja (lub nie) i zacząć wdrażać...

Mozolna (chwilami nudna) robota, ale mnie wciągnęła i na swoim przykładzie znajduję potwierdzenie, że kierunek jest właściwy.

Z trenerem obok, w towarzystwie zawsze łatwiej, ciekawiej, a i tak dalej wymaga to wytrwałości i nie jest łatwe.
:spoczko:
ODPOWIEDZ