w tym tygodniu pewnie nic się jeszcze nie pojawi, bo może dopiero w piątek wyjdę na jakiś delikatny rozruch

Moderator: infernal
dziecko śpi, kobita zaraz z pracy wróci więc mam chwilę :P przejrzałem Twój blog i bardzo dużo treningów miałeś na tempo a ja chciałbym spróbować oprzeć się głównie na tętnie (wyłączając interwały)jacekww pisze:Witam łodzianina![]()
Dzięki za gratki u mnie w komentarzach.
Ten rozkład kilometra z mojego biegu nic Ci nie da w przygotowaniach do 40min/10km. Ale jeśli chcesz i masz chwilę, przejrzyj mojego bloga od 2 do 7 strony. Jest tam akurat okres kiedy zacząłem trenować do sub90 i jednocześnie sub40 z wyniku 43/10km. Nie jestem jakimś ekspertem od planów, ale akurat w tamtym okresie ktoś mądrzejszy dysponował mi jednostki pod planowane wyniki. Niestety zdjęcia z tempami nie są już widoczne, przez co jest to mniej czytelne, ale da się wyłapać założenia i chyba większość wykonań. Piszę o tym w kontrze do tego planu Bartoszka który zapodałeś, bo dla mnie jednostki interwałowe wyglądają na hardcorowe. To już niemal trzeba być na poziomie 40 minut by je wyciągnąć, a tam od początku z grubej rury.
tzn robiłem test na hr max: 2km rozgrzewki ogólnorozwojowej, następnie bieg pięciominutowy z narastającą prędkością co minutę tak aby ostatnia minuta była na maksymalnym obciążeniu. 3x taki 5cio minutowy test zrobiłem i parę razy w trakcie treningu wjechało 192 HR. a rezerwę hr wyliczyłem na zasadzie: wstaje rano, robie siku, zakłądam pas hr, kładę się, odliczam 5minut i sprawdzam tętnosochers pisze:Dobra, to jest trzeci z Łodzi do wspólnych wyjazdów na zawody.
A tak z ciekawości - robiłeś sobie test wydolności, że się chcesz oprzeć na tętnie? Bo jak nie, i nie masz HRmaxa z jakichś zawodów, to to trochę koncepcyjnie się nie broni
o i to jest kwestia do rozważenia.jacekww pisze:6 stycznia bieg Trzech Króli 5km, chyba jeszcze do końca miesiąca najniższa opłata - tak informacyjnie bo skoro nigdy nie startowałeś, to może jeszcze nie masz dużej orientacji w temacie.
Poniedziałek 8km z przebiezkami typu 4x100/100sochers pisze:Chyba wrzuć pytanie w dział trening. Dostaniesz odpowiedzi także od osób, które nie czytają blogów treningowych. Choc na moje oko kluczowe jest pytanie ile i jakie elementy treningu na 5k chcesz wpleść w budowanie bazy i jak to ma się do ogólnej objętości, czy to jeszcze baza z elementami, czy już 5k z BSami
Bo o jest już gotowa modyfikacja czystego tlenusochers pisze:Chyba sobie sam odpowiedziałeś