Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A właśnie miałam pytać czy fakt że ktoś ćwiczył na siłowni i wzmacniał tyłek może się przełożyć na to, że w gumach będzie mógł zrobić więcej i dłużej i ta praca nie będzie tak katowała tyłka jak u osoby która na słaby pośladek i nigdy nie ćwiczyła ;-)

Coraz częściej się zastanawiam na co można przeznaczyć czas w domu, jeśli akurat nie ma możliwości pobiegać, co się najbardziej przełoży na progres w bieganiu. Zawsze mi się wydawało że właśnie trening siłowy.

A wracając do pracy nad ruchem to rzeczywiście fajna zabawa. Ja zauważyłam po kilku treningach z gumami że automatycznie zaczynam korygować ruch i szukać tego luzu w trakcie biegu bo tak biega się lepiej. Ciało nawet nie próbuje wracać do metody pose. Skończyły się problemy z łydkami i piszczelami. Pilnowanie bioder, tyłka i lądowania jest z jednej strony trudne, żeby to ogarnąć i utrzymać ale z drugiej strony dążenie do tego jest mniej męczące niż ciągłe świadome "pociągnięcie" nogi czy odpychanie się od podłoża. Ostatnio odkryłam że na podbiegu można właśnie biec inaczej, bez siłowego odpychania a tempo odcinków wyszło dużo lepsze niż wcześniej. Fajnie też się pracuje nad ruchem na lekkim zbiegu :-)
A najciekawsze jest to, że w sobotę biegłam górskie 27km (ok. 1200m przewyższenia) i łapałam się nad tym, że jak tylko odcinek na trasie pozwalał to starałam się korygować ruch i szukać tego lepszego biegu. Po raz pierwszy nie bolą mnie wcale czwórki, dwójki czuję lekko a pośladki trzymają już trzeci dzień, największe zakwasy mam bo bokach, po zewnętrznej stronie. Dlatego coraz bardziej podoba mi się ta zabawa :-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Viki_83 pisze: 09 maja 2023, 11:19 Po raz pierwszy nie bolą mnie wcale czwórki, dwójki czuję lekko a pośladki trzymają już trzeci dzień, największe zakwasy mam bo bokach, po zewnętrznej stronie. Dlatego coraz bardziej podoba mi się ta zabawa :-)
Trzymaj się tego tropu jak pies gończy. Do końca.
A co do sprężynki, to ona w odczuciach jest inna niż w obrazie. To znaczy, że największa dynamika sprężynowania dla obserwatora z zewnątrz nie pokrywa się z tym, co czuje zawodnik. Może potem to rozwinę.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra, dorwałem się do kompa, bo nie lubię pisać z telefonu.
Tutaj wykład profesora Iskry. Ciekawie opowiada i widać, że życiowo, z pokorą do własnych pomysłów i dystansem do samego siebie. Rzadkość nie tylko w świecie trenerów w tym personalnych, ale wiecie, tak ogólnie w życiu. Człowiek zrobił dobre wrażenie na tej prezentacji.
Ale do rzeczy.
O co chodzi z tym projektowaniem fazy podporu. Bo to tak wszystko brzmi jakoś dziwnie i niebiegowo. W części praktycznej trener Iskra opisuje i pokazuje na co zwracać uwagę w przypadku biegu na 400 przez płotki. Jak ułożyć stopę atakującą, jak ułożyć głowę, plecy, rękę zakroczną. Wszystko to w statycznej pozycji siadu płotkarskiego. To nic innego jak projektowanie w głowie zawodnika geometrii fazy przelotu nad płotkiem.
Skoro można projektować fazę lotu, to dlaczego nie projektować fazy podporu? Będzie trudniej, ale to jest konsekwentnie takie samo podejście do biegania. Przy czym trudniej nie dlatego, że będzie to wymagało jakichś specjalnych umiejętności. Trudniej dlatego, że wokół biegania długodystansowego krąży masa stereotypów myślowych, które przyjmujemy jako oczywiste, choć życie pokazuje, że się nie sprawdzają.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 09 maja 2023, 13:30 Ciekawie opowiada i widać, że życiowo, z pokorą do własnych pomysłów i dystansem do samego siebie. Rzadkość nie tylko w świecie trenerów w tym personalnych, ale wiecie, tak ogólnie w życiu. Człowiek zrobił dobre wrażenie na tej prezentacji.
No popatrz, czyli można. :hejhej:
A co spadnie szybciej zrzucone z dachu varso tower, hipopotam czy dwuzłotówka?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie lubię takich potchwytliwych pytań, bo się przy nich pocę.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Viki_83 pisze: 09 maja 2023, 11:19 Coraz częściej się zastanawiam na co można przeznaczyć czas w domu, jeśli akurat nie ma możliwości pobiegać, co się najbardziej przełoży na progres w bieganiu. Zawsze mi się wydawało że właśnie trening siłowy.
I właśnie trening siłowy jest najbardziej skuteczny...jeśli celujesz w dystanse 60-200m :hejhej:
Amerykańscy sprinterzy wręcz się licytują jak szybko ktoś biega "30meter dash" oraz ile kto weźmie na raz na backsquat.
Tu słowo komentarza: to wynika z amerykańskiego modelu treningowego zaczynającego się w highschool, przez college do zawodowstwa.
Przykładem niech będzie tutaj np. John Wesley "Lam" Jones - sprinter, zawodowy gracz footballu amerykańskiego i złoty medalista w sztafecie 4x100m z Montrealu.

Absolutnie nie można jednak ekstrapolować efektywności tego rodzaju treningu na zawodnikach biegów długich.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś prowadziłem zajęcia wraz z Robertem Maćkowiakiem i zapamiętałem jak powiedział, że nie wyobraża sobie na zawodach przebiec przez linię mety więcej niż raz... :hahaha:
Wszystko co pokazywane na YT, a zwłaszcza robiąca ostatnio furorę rolka z szortami sprzyja sprinterskim wysrywom i ich ćwiczeniom.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zaległy Boston obejrzałem. Dobry materiał do analiz ze względu na kamery ustawione od przodu. Ciekawy przypadek Manza (już go chyba wrzucałem przy okazji jakiejś połówki i krosowej dychy), jeden z Korirów z cofniętą dupą, Albertson tak samo, oczywiście Kipchoge, ale jego styl już znamy. Z kobiet Obiri z jej dojebaniem w glebę lecz również wycofaną miednicą. Inni biegacze i biegaczki z czołówki także dostarczają przykładów do przemyśleń. Ograniczam się do przemyśleń tylko biomechanicznych.
Jakby tak wszystkich biegaczy z elity posprawdzać i zmierzyć maksymalne wartości dynamiki wybicia. Dla każdej nogi z osobna, bo wielu z nich wykazuje asymetrie (może wszyscy...) Same wartości lecz też momenty wystąpienia tych maksów. Ciekawe, czy dałoby to jakąś wskazówkę, w którą stronę projektować podporę. Czy cisnąć na większe zgięcie, czy może przywiedzenie, albo wkręcenie. Jaka konfiguracja daje największą sztywność i tym samym najlepsze wybicie. Takie rzeczy mnie zajmują już od dawna i cały czas mam wątpliwości. Seba rzecz jasna stara się mi jakoś pomóc, żebym wyluzował i się tak nie napinał, bo mi żyłka pęknie, więc cziluję, ale widmo fiaska i powrotu do przysiadów, skipów i tego całego badziewia trochę mnie niepokoi. Czas na Londyn.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jakie skipy, dzisiaj 9 maja.
https://www.youtube.com/watch?v=d6hKTFitOfk
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ooo, nie wyłączyli komentarzy. Czyli jednak są otwarci na krytykę.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To jest fajne ćwiczenie. Czasami robię, tylko z przeskokiem na palcach tak dynamicznie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to czekaj, obejrzę jeszcze raz
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój 3.5 latek napierdziela na rowerku od nas do dziadków (ok. 1km) już tak szybko że powoli lecę za nim <4:00min/km. Jak tak dalej pójdzie z jego rozwojem rowerowym to będę musiał ogarnąć tę Twoją sprężyno-wkrętkę bo inaczej go nie dogonię. Ty to masz fajnie, to Ty jedziesz na rowerze a obok Ciebie ludzie biegną.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie, to mi się zrobiło dopiero, gdy zamontowałem sobie silnik w rowerze. Taka prawda. Prawda jest też taka, że to wcale mnie nie rozleniwiło. Lubię naparzać po kilkadziesiąt kilosów na ebajku z prędkościami, które dają fan nieosiągalny na analogu.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mossar zawsze możesz wsiąść na rower albo na hulajnogę i gonić ;-) Z jednym i tak łatwiej, gorzej jak jest dwójka i każde jedzie w inną stronę :bum:

Tak mi jeszcze przyszło do głowy odnośnie tego treningu siłowego, może głupie pytanie, ale czy Kenijczycy trenują na siłowni? Robią jakieś treningi wzmacniające, uzupełniające czy tylko biegają i w zupełności im to wystarcza?
ODPOWIEDZ