Redakcja Bieganie.pl
Oto co poza kamerą powiedział nam Danilo:
Makaron – czyli pasta
” – Najlepszy makaron, oczywiście włoski. 🙂 Powinien być zrobiony w 100% z mąki Semolina, zrobionej z twardej pszenicy Durum. Przyglądajcie się etykietom, niektóre makarony są z mąki mieszanej. Makaron może mieć wiele różnych kształtów:
– nitki – spaghetti
– rurki (cięte pod kątem) – penne
– świderki – fusili
– wstążki – tagliatele lub linguine (cienkie wstążki)
Ważne, abyście nie gotowali go za długo, powinien być lekko twardawy, najlepiej próbować pod koniec gotowania czy jest już dobry”
Ser
” – Ser jest ważnym dodatkiem ale nie do każdego dania, choć są takie, gdzie jest absolutnie podstawowy (jak carbonara). Powinien być to twardy ser z mleka krowiego, najlepiej Parmigiano Regano lub Grana Padano. Bardzo dobrym serem jest też Pecorino Romano ale ma on ostrzejszy smak bo jest z mleka owczego. Starajcie się kupować sery w kawałku i ścierać je samemu.”
Oliwa
” – Podstawa każdego sosu – oczywiście z oliwek tłoczonych na zimno z pierwszego tłoczenia, czyli Extra Vergine. Włoska, hiszpańska czy grecka, nie ma znaczenia, są tak samo dobre.”
Pasta Party
” – Przed maratonami we Włoszech zazwyczaj nie ma tak zwanego Pasta Party, bo zrobienie nierozgotowanego makaronu dla tysięcy ludzi jest niemożliwe. A rozgotowany makaron dla Włocha to profanacja, więc lepiej nie robić. Makaron powinien być świeżo gotowany, wszystkie warzywa też świeżo smażone.”
Przepisy – poniżej. Zapraszamy na film oraz na konkurs.
Penne al ragu’
Składniki (dla ok 4 osób):
Mięso wołowe mielone 250 gr (wieprzowe także może być)
1 cebula
1 marchewka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka czerwonego wina
500 gr makaroni penne (lub inny format)
oliwa extra vergine
sól
pieprz
na oliwie extra vergine smażyć cebulę i marchewkę drobne posiekane, dodać mięso, dalej smażyć do póki nie nabiera koloru, dodać 2 łyżeczki koncentratu, posolić, nalać szklankę wina i gotować ok pół godziny. Kiedy wino całkowicie wyparował doda pomidory bez skórki, dobrze mieszać, dodać pieprzu do smaki i gotować pod przykrywką ok. godzinę. Kiedy ragu’ będzie prawie gotowy wrzucać 500 gr makaronu do gotującej się solonej wody. gotować „al dente”, odsączyć, dodać ragu’ o podać do stołu.
Pasta alle Zucchine
Składniki (dla ok 4 osób):
2 cukinie krojone w kostkach
1 cebula
1 marchewka
1 puszka pomidorów bez skórki
500 gr makaronu
oliwa extra vergine
sól
pieprz
na oliwie extra vergine smażyć cebulę i marchewkę drobne posiekane, dodać cukinię, kiedy warzywa robią się szkliste dodać pomidory bez skórki, posolić, dodać pieprzu i gotować ok 10-15 minut. Gotować makaron jak wyżej, mieszać z sosem i poda do stołu.
Sałatka z makaronu z salami
1 mozzarella
kilka pomidorów koktajlowe
kilka plastry salami
oliwki
kilka liści świeżej bazilii
500 gr makaronu (penne lub kokardki)
Gotować makaron jak wyżej, odsączyć go schłodzić zimną wodą. W międzyczasie pokroić wszystkie inne składniki. Wszystko razem pomieszać. Nalewać trochę oliwy. Najlepiej czekać chociaż pół godziny przed spożyciem.
Konkurs
Nagroda główna: specjalny garnek do gotowania makaronu oraz 2 gotowe sosy Barilla i 3 rodzaje makaronu wygrywa Ewa Leśniewska
Pozostałe zestawy: 2 gotowe sosy Barilla i 3 rodzaje makaronu , wygrywają:
Patrycja Sarnowska, Daniel Mikosz, Krystyna Roszak, Kazimiera Woźniak, Grzegorz Szymański
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy smacznego:)