16 sierpnia 2011 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Przez żołądek do życiówki


10 sierpnia oficjalnie zakończył się konkurs „Gotuj z Bieganie.pl”. W jego ramach każdy z Was mógł przesłać nam swoją propozycję przepisu na najlepsze danie dla biegacza wraz ze zdjęciem. Nasza inicjatywa spotkała się ze sporym zainteresowaniem – wychodząc mu naprzeciw zamieszczamy przesłane nam przepisy. Smacznego!

AGNIESZKA KOSIOREK – Tortille pełnoziarniste

Fot1

4-5 sztuk:

Składniki:

* 1 szklanki mąki pszennej razowej
* 1/4 szklanki mąki pszennej (ja używam typ 650)
* 1/4 łyżeczki soli
* 20 g schłodzonego masła (lub innego stałego tłuszczu)
* 100 ml gorącej wody

Wykonanie:

W misce wymieszać dwa rodzaje mąki (pełnoziarnistą i zwykłą) z solą i masłem. Masło ucierać z mąką. Następnie zrobić wgłębienie i wlać wodę. Mieszać wszystkie składniki widelcem (UWAGA! ciasto jest gorące). Gdy masa przestygnie wyrabiać rękami. Podzielić ciasto na 4-5 kulek i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę (ciasto przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym). Po tym czasie rozwałkować kulki na bardzo cieniutkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) ok 30 s z każdej strony.

FARSZ:

Składniki:

* pierś z kurczaka
* ocet balsamiczny
* imbir świeży lub mielony
* sałata lodowa (lub inna)
* rukola
* cebula
* pomidory świeże lub suszone
* carry
* sól
* papryczka chilli

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokroić w paski, zamarynować w occie balsamicznym z przyprawami. Krótko smażyć na gorącej patelni (tak aby pierś była soczysta). Wymieszać sałatę, rukolę cebulę, pomidory, papryczkę i schłodzonego kurczaka.

SOS:

Składniki:

* jogurt naturalny
* sól
* pieprz
* świeży ogórek
* czosnek
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:
Jogurt naturalny przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę oliwy. Czosnek i ogórka zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć z jogurtem.

Tortillę pokryć sosem, nałożyć farsz i zawinąć.

AGNIESZKA – Spaghetti z bakłażanem:

Fot2

Składniki:

* 1 bakłażan
* Oliwa
* Łyżka suszonego oregano
* Szczypta chilli
* Kilka listków świeżej bazylii
* 1 puszka pomidorów
* Sól i pieprz do smaku
* Spaghetti
* Starty parmezan

Przygotowanie:

Pokrój bakłażany w podłużne kawałki, usmaż na rozgrzanej patelni aż się zarumienią, podlej oliwą. Następnie posyp suszonym oregano i chilli (według uznania). Zmniejsz ogień i dołóż pomidory, wcześniej można je zmiksować. Duś wszystko przez 10-15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Porwij część listków bazylii i wrzuć do sosu. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy wymieszaj z sosem i wyłóż na talerze. Posyp resztę listków bazylii i parmezanem.

ANNA MARUT – Spaghetti pod pierzynką owocową z jogurtem i miodem

Fot3

Składniki:
* 500g spaghetti,
* 500g śliwek,
* 500g jabłek,
* po parę łyżek jogurtu, miodu i żurawiny,
* odrobina cukru.

Przygotowanie:
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Jabłka wymyć obrać i także pokroić. Jabłka i śliwki osobno poddusić przez parę minut z odrobiną cukru. Makaron ugotować al dente. Makaron podawać z ciepłymi śliwkami, jabłkami. Na wierzchu zrobić kleksy z jogurtu, polać miodem i przyozdobić żurawiną.

ANULA WAWRZYNIAK – Pamparara – Carbonara

Fot4

Składniki (4-6 porcji):

* 500 g makaronu razowego
* 200 g polędwicy sopockiej lub innej szynki
* 200 ml śmietany 18%
* 1 jajo
* 2 łyżki pieczarek "ze słoika" lub wstępnie podsmażonych (ja robię takie w wekach i mam potem zapas na szybkie obiady)
* 1 ząbek czosnku
* 1 cebula
* 2 plastry żółtego sera
* kilka listków bazylii
* 2 łyżki oliwy
* sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Zagotować osoloną lekko wodę na makaron, wrzucić makaron i gotować aż do stanu al dente. 😉

Polędwicę pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą i serem. Czosnek zetrzeć.
Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać do niej pieczarki ze słoika. Po 2-3 minutach dorzucić polędwicę i podsmażać na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
W tym czasie odcedzić makaron.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajem i przyprawami, a następnie dodać do smażącej się szynki z cebulką i pieczarkami.
Wymieszać dokładnie, zmniejszyć ogień, żeby się nie zważyło. Po 2-3 minutach dodać kawałki sera i wymieszać. Mieszać, aż ser się roztopi.

Podawać w miseczkach lub na talerzach, udekorowane bazylią.

DAMIAN ŻMUDZIŃSKI – Kaiserschmarrn

Fot5

* 1/4 litra mleka
* 3 jajka ( 3/3)
* 1 l cukru pudru
* 1 l śmietany kremówki
* 30 g rodzynek namoczonych w rumie
* 60 g masła
* 1 cukier waniliowy

GRZEGORZ KUCZYŃSKI – Makaron Carbonara:

Fot6

Składniki:

* makaron (spaghetti lub penne)
* 150 – 200g boczku
* 3 jajka
* 4 łyżki śmietany
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżeczka tymianku
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* parmezan
* natka pietruszki

Do dzieła:

1. W garnku do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
2. W czasie kiedy makaron się gotuje kroimy boczek w kostkę (dość drobną).
3. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni; wrzucamy na patelnię boczek i podsmażamy ok 4-5 min uważając, żeby się nie przypalił.
4. W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, dodajemy śmietanę – energicznie wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dorzucamy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Uprzednio ugotowany makaron (po odlaniu:) wrzucamy na patelnię (do boczku).
6. Dodajemy zawartość miseczki, zwiększamy ogień i podgrzewamy przez ok 1 min. cały czas mieszając, aż jajko się zetnie.
7. Podając na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki. Do smaku można dodać jeszcze odrobinę pieprzu – na pewno nie zaszkodzi w tym daniu.

KB1996 – Bucattini z tuńczykiem

Fot8

Składniki:
* 400 g makaronu bucattini
* puszka pomidorów bez skórki
* puszka groszku konserwowego
* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* parmezan
* opakowanie fix knorr do spaghetti
* zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Dodać pokrojony drobno czosnek.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Sos zagęścić paroma łyżkami fix norr do spaghetti.
Zmiksować sos za pomocą blendera. Doprawić. Dodać tuńczyka i groszek konserwowy.
Tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać startym parmezanem.

MONIKA DUBIEL – Knedle

Fot9

Na dwie porcje potrzebne będą:

* 250 g półtłustego sera białego
* 1 jajko
* szczypta soli
* niepełna szklanka mąki
* 6 śliwek
* 6 kostek cukru
* 2 łyżki jogurtu greckiego

Ser rozgniatam widelcem z jajkiem i solą, dodaję mąkę, szybko wyrabiam ręką niezbyt lepiące ciasto, które dzielę na 6 kulek.
Śliwki rozkrawam do połowy, wyjmuję pestki, a na miejsce pestek wkładam po kostce cukru. Kolejno każdą kulkę ciasta rozpłaszczam w dłoni, na to kładę śliwkę, szczelnie zalepiam. Potem gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Podaję z jogurtem greckim.

PIOTR KOTKOWSKI – Makaron Owocowa Pokusa

Fot10

Porcja dla 2-3 osób.

Składniki:
* makaron kokardki około 300 g
* serek waniliowy danio x 2 kubeczki
* świeża malina 250 g
* świeża borówka amerykańska 250 g

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie oczywiście al dente.
Serki mieszamy razem z malinami i borówką, pozostawiając część owoców do późniejszej dekoracji. Ugotowane kokardki nakładamy na talerze polewając wyśmienitym owocowo-serowym sosem dekorując na koniec owocami.

Z W Y C I Ę Z C A:

RADEK STAWICKI – "Makaron"

Fot11

Składniki:

* 100 g makaronu penne (ważony przed ugotowaniem)
* 6 pieczarek
* 10 krewetek (np. mrożonych)
* 2 ząbki czosnku
* 100 g śmietany 18%
* 1 żółtko
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, pokroić pieczarki na plasterki, a czosnek drobniutko posiekać. Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przez kilka minut smażyć pieczarki, potem dodać czosnek i krewetki, i smażyć jeszcze 3 minuty. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, wylać na nią śmietanę, wszystko dobrze wymieszać. Makaron przełożyć na talerz, polać śmietanowym sosem z pieczarkami i krewetkami, posypać sowicie natką pietruszki.

SANDRA KACZMAREK – Mr Bób

Fot12

Składniki dla 2 biegaczy:

* 1 kg świeżego bobu (gotujemy do odpowiedniej miękkości wg uznania)
* rukola
* 2 x mozzarella
* 3 ząbki czosnku
* sos winegret
* peperoncino

Sposób wykonania/ wymieszania dowolny.

ULLA PAŁKA – Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Fot13

Składniki:

* 300g makaronu razowego (rurki, muszelki lub świderki)
* paczka mrożonego szpinaku
* pomidorki koktajlowe
* puszka tuńczyka w oleju
* 20 g tartego sera
* sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oliwy lub oleju na sitku. Makaron, pokrojone pomidorki, tuńczyka i szpinak ułożyć warstwami i doprawić solą i pieprzem. Szpinak można dodać bez uprzedniego rozmrażania. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 25 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania posypać serem.

URSZULA I MICHAŁ MACHNACCY – Fasolka szparagowa – kulinarne igraszki Smile

Fot14

* 1 kg fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
* 25 dag. boczku wędzonego
* dwie średnie cebule
* parmezan
* sól

Fasolkę gotujemy żeby była miękka. Cebulkę dusimy do miękkości, następnie dodajemy boczuś pokrojony w kostkę. Fasolkę odcedzamy i dodajemy cebulkę i boczuś. Posypujemy parmezanem.

WIKTOR KAWKA – Mięso na Męsko z Czarnym ryżem

Fot15

Mięso: najlepiej Karkówka lub Schab

Przyprawy:
Estragon, Kminek, Czosnek Granulowany, Oregano, Papryka Słodka, Pieprz Ziołowy,

Inne Składniki:
2 ząbki czosnku,
czerwona cebula,
1/2 cytryny,
oraz troszkę grzybów
6 jajek,
szklanka mleka,
śmietana najlepiej 18%
smalec
250ml bimbru (najlepiej ziołowy)
miód
czarny ryż
Curry
sól ziołowa
1/4 szklanki mąki
———————————————————————

Mięso:

1) Kroimy mięso na centymetrowe kawałki,
2) Wykrawamy krateczkę po obu stronach mięsa,
3) wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem aby dokładnie sparzyć mięso, więc woda powinna zakrywać mięso,
4) kroimy czosnek w malutkie kawałeczki, tak samo grzybki, oraz cebule i wsypujemy do wody z mięsem,
5) Dodajemy łyżkę stołową miodu, i mieszamy do rozpuszczenia miodu,
6) Dodajemy przyprawy:
– łyżeczka Estragonu,
– łyżeczka Kminku,
– łyżeczka Czosnku Granulowanego,
– łyżeczka Oregano,
– łyżeczka Papryki Słodkiej,
– łyżeczka Pieprzu Ziołowego,
7) wyciskamy 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy,
8) czekamy aż ostygnie i dodajemy 2 łyżki stołowe śmietany i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 18h,

Ryż:

3 szklanki czarnego ryżu zalewamy zimną przegotowaną wodą i dodajemy 1 stołową łyżkę Curry, przykrywamy pieluszką i odstawiamy na bufecie.

—————————————————-
na drugi dzień
—————————————————-

Ryż:

1) Wlewamy do garnka wodę, i przykrywamy pieluszką którą obwiązujemy na około garnka, i czekamy na zagotowanie się wody
2) wykładamy ryż na pieluszkę i przykrywamy pokrywką
3) Parujemy ryż około 1h.

Mięso:

1) Wyciągamy mięso z lodówki, i przecedzamy przez sitko, wodę która została zostawiamy, przyda nam się do sosu,
2) Mięso smażymy na smalcu,
3) Dodajemy sól ziołową około 1/2 małej łyżeczki
4) Dodajemy bimberek i podpalamy zapalniczką aby wyparował alkohol.
5) Smażymy po obu stronach 🙂
6) jak mięso się zarumieni po obu stronach dodajemy same żółtka na każdą z porcji.
7) wlewamy mleko i przykrywamy patelnię pokrywką,
7) Jak jajko stwardnieje kończymy smażenie.

Sos:

1) na drugą patelnię, wlewamy wodę która nam została z moczenia mięsa, zostawiając około 1 szklankę wody, którą mieszamy z 1/4 szklanką mąki.
2) miksujemy same białka ze szklanką mleka i wlewamy do "smażącej się wody"
3) Mieszamy do momentu delikatnego stwardnienia,

———————
FORUM DYSKUSYJNE

Możliwość komentowania została wyłączona.