NB 1080v12
 
1 lipca 2011 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Makaron Rządzi Zdrowo….czyli więcej makaronu


Bieganie.pl zostało patronem medialnym ogólnopolskiej kampanii Makaron Rządzi Zdrowo.
Co ma na celu ta kampania ? Przypomnienie a czasem uświadomienie, że makaron to zdrowie. Zwłaszcza dla biegaczy makaron jest (a jeśli nie jest to powinien być) jednym z głównych posiłków – po ciężkich treningach, przed treningami lub maratonami.

Kto stoi za tą kampanią? Polska Izba Makaronu. Pamiętacie kilka lat temu kampanię: "Pij Mleko, Będziesz Wielki" ? Idea jest podobna. Do jej udziału zaproszone zostały znane osoby ze świata sportu, np: Tomasz Majewski czy kultury i sztuki: Małgorzata Różdżka czy Kayah. Każda z nich zaprezentowała swój ulubiony przepis na makaron. Następnie przepisy te umieszczone zostały w bardzo ładnie wydanej książce. Dla naszych czytelników będziemy mieli pulę książek do przekazania w konkursach.

– Kiedy zaproponowano nam zostanie patronem medialnym kampanii Makaron Rządzi Zdrowo – mówi Adam Klein (Bieganie.pl) – długo się nie zastanawiałem. Makaron jest na stole chyba każdego biegacza jednym z podstawowych jeśli nie podstawowym skadnikiem codziennej diety. W mojej diecie zdarzało mi się przygotowywać makaron z sosem warzywnym dzień w dzień, przez dwa tygodnie, zjadając dużą porcję dosłownie chwilę przed treningiem. Makaron z sosem warzywnym trawi się bardzo szybko a jak ktoś chce od razu wyjść na trening to powinien mieć żołądek gdzie nic nie zalega. Podzielę się moim przepisem na makaron. Ma on dwie ważne dla biegacza (i nie tylko cechy). Po pierwsze jest smaczny a  po drugie czas potrzebny na przygotowanie od wejścia do kuchni do rozpoczęcia jedzenia wynosi do 7 minut więc dla biegacza chcącego od razu po pracy wyjść na trening może być dobrą alternatywą. Oto on.

makaron_300.jpgALIO OLIO e PEPERONCINO
(foto: oliwnygaj.eu)
Czas przygotowania: 7 MINUT
Poziom trudności: ŁATWE
Koszty: TANIE
Dla ilu osób: OD 2 DO 4 (zależy od apetytu)
Danie WEGETARIAŃSKIE

SKŁADNIKI
makaron (paczka spaghetti 500 g)
oliwa extra vergine (na oko 🙂 )
czosnek (3 ząbki)
jedna papryczka pepperoncino
ser twardy włoski (grana padano, pecorino, ewentualnie parmezan ale ten akurat wg mnie śmierdzi).
pietruszka (świeża, pokrojona)

SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Wlewam wodę do czajnika elektrycznego i gotuję ją, gotującą od razu wlewam do podgrzanego garnka gdzie gotuje się już trochę wody na samym dnie (żeby nie było strat ciepła). Wrzucam sól (łyżkę) i makaron, którego czas gotowania al dente to około 5 minut (spaghetti, świderki i inne).

W czasie gotowania siekam warzywa (czosnek, pepperoncino).
Ścieram ser, siekam natkę pietruszki.
Patelnia, rozgrzewam oliwę.
Makaron już ugotowany, wyłączam gaz, wlewam do garnka trochę zimnej wody, odcedzam
Na rozgrzaną oliwę dosłownie na chwilę wrzucam posiekane czosnek i papryczkę (szybko potrafią się spalić) i to wszystko od razu razem z makaronem przerzucam do wielkiej michy do wymieszania lub jeśli makaronu nie jest dużo na patelnię i tam mieszam.
Posypuję serem, ewentualnie natką.

Robiłem taki makaron nawet dla 45 osób za jednym razem i był chwalony. 🙂

Wkrótce więcej przepisów.

Makaron540new

Redakcja Bieganie
Redakcja Bieganie.pl