2 września 2015 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Kropla, która rozlewa morze informacji dla sportowca


Dla osoby aktywnej fizycznie badanie moczu jest kopalnią wiedzy i kierunkowskazem do indywidualizacji treningu, diety i suplementacji. Ogólne daje obraz pracy nerek, całego układu moczowego oraz może być wskaźnikiem ewentualnych infekcji.

Wskazania lekarskie mówią o corocznym monitoringu. Każdy z nas może go jednak wykonać nawet w warunkach domowych. Test dostępny jest w aptekach, a jego koszt to około 30 zł. Obraz wyników zaburzyć mogą: menstruacja, nawodnienie organizmu, wysiłek fizyczny, infekcje, przyjmowane leki, czas oddania materiału badawczego. Pomimo to, bezapelacyjnie dostępność jest jego największą zaletą. Tylko co oznaczają cyferki i jak je przełożyć na trening i dietę?

Zakwaszenie organizmu, nawodnienie, barwa moczu i wartość mioglobiny, sprawność pompy sodowo-potasowej, zmęczenie wysiłkowe organizmu, ciężar właściwy moczu czy bilans azotowy? Gdzie szukać tych informacji, jak je odczytywać i interpretować? Na początek zatem zakwaszenie: przyczyny, objawy oraz profilaktyka i przywracanie równowagi organizmowi.

PH moczu i zakwaszenie organizmu

Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Znaczenie ma również barwa. Prawidłowe PH moczu powinno wynosić 6,2. Wychylenie zarówno w stronę kwasowości czy zasadowości powoduje negatywne konsekwencje dla organizmu.
We wczesnym stadium objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Dalszą konsekwencją są chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka.

Przyczynami zakwaszenia najczęściej są: kwasotwórcze pokarmy, stres (nadmierne wytwarzanie kortyzolu), nadmiar toksyn, stan zapalny, nadmierna produkcja wolnych rodników (intensywny wysiłek fizyczny).

Wyrównywanie i zapobieganie zakwaszeniu organizmu

W celu zatrzymania negatywnego procesu zakwaszenia należy stosować się do kilku zasad, m.in:

  1. Przyjmować odpowiednią ilość płynów według indywidualnego zapotrzebowania dziennego,
  2. Zmniejszyć stres,
  3. Stosować optymalne obciążenia treningowe, unikać przetrenowania,
  4. Unikać nadmiernego spożycia kofeiny oraz sodu,
  5. Dostosować dietę do zapotrzebowania organizmu.
Sportowcy, oprócz najważniejszego, czyli zmiany diety, mogą wspomagać organizm suplementami odkwaszającymi. Proces taki powinien być jednak koordynowany przez dietetyka sportowego i charakteryzować się silnym zindywidualizowaniem. Już dwutygodniowa kuracja wprowadza zauważalne, pozytywne zmiany, a PH to przecież tylko jeden z licznych markerów. Osmolalność, poziom mioglobiny, barwa to kolejne ,,perełki’’ w procesie monitoringu wysiłku fizycznego przy analizie moczu.

Możliwość komentowania została wyłączona.