Dieta wysokowęglanowa – przykład
Dla tych co traktują bieganie poważnie
Dieta wysokowęglowodanowa charakteryzuje się tym, że w pierwszych dniach
spożywania posiłków praktycznie bazujemy na produktach zawierających znaczne
ilości białka a minimalne węglowodanów. Dopiero w trzecim dniu przed startem
sytuacja odwraca się, gdzie znaczną przewagę zyskują produkty zawierające
znaczne ilości węglowodanów.
Dieta:
-
7-my dzień przed startem:
- Trening popołudniowy 1 godzinny w terenie, który kończymy na stadionie. Z
chwilą, gdy wartość tętna osiągnie 120 uderzeń na minutę wykonujemy trening
biegowy na poziomie submaksymalnym-maksymalnym, biegając 6-8x400m.
-
6-ty dzień przed startem:
- Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.
- Śniadanie I:
350ml mleka, 150g szynki chudej, sałata,
pomidor, 2 pomarańcze i 1 kromka czarnego chleba.
- Śniadanie II:
1 gotowane jajko, 250ml jogurtu
naturalnego z dodatkiem łyżki stołowej otrębów pszennych oraz około 1,5dkg
kiełków pszennych, 1 grejpfrut.
- Obiad:
zupa z marchwi i włoszczyzny (bez ziemniaków)
gotowana na kurczaku [350ml], 300g kurczaka dowolnie przyrządzonego, bukiet z
jarzyn [450g], sok z czarnej porzeczki niesłodzony.
- Podwieczorek:
truskawki ze śmietaną (bez cukru) [300g],
1 kefir lub jogurt z dodatkiem kiełków pszennych i natki pietruszki.
- Kolacja:
wątróbka smażona na oleju sojowym lub
słonecznikowym z dodatkiem cebulki [250g], 1 kawałek białego chleba, bukiet
jarzyn [300g], sok pomarańczowy [300ml].
Pomiędzy posiłkami dowolna
ilość wody mineralnej.
-
5-ty dzień przed zawodami
- Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.
- Śniadanie I:
200g twarogu chudego ze śmietaną, 1 kawałek
ciemnego pieczywa, 350ml mleka, około 1,5dkg kiełków pszennych do twarogu,
papryka, sałata, pomidor, 1 pomarańcz.
- Śniadanie II:
jajko w szynce z majonezem, kefir lub
jogurt z otrębami i kiełkami [1dkg], 1 pomarańcz.
- Obiad:
zupa z zielonego groszku podprawiana śmietaną i
żółtkiem [350ml], polędwica wołowa grubości około 3cm smażona na maśle przez
krótki okres czasu (krwiste mięso) doprawiona do smaku [200g], bukiet jarzyn
[400g], sok owocowy naturalny nie słodzony [300ml].
- Podwieczorek:
1 pomarańcza z bitą śmietaną [250g], 1
kefir lub jogurt z kiełkami i natką pietruszki.
- Kolacja:
ryba pieczona [300g], 1 kawałek białego chleba,
dowolne jarzyny [300g], sok pomarańczowy [250ml], przed snem 250ml ciepłego
mleka.
-
4-ty dzień przed zawodami
- Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.
- Śniadanie I:
mleko [350ml], 1 jajko, 5dkg twarogu ze
śmietaną i kiełkami, 5dkg szynki, 5dkg sera żółtego, 1 kawałek czarnego chleba,
sałata, pomidor, papryka, 150g świeżych owoców.
- Śniadanie II:
kefir, jogurt z otrębami [250ml], parówka
z ketchupem [100g], 1 kawałek białego chleba, 1 pomarańcza.
- Obiad:
zupa szparagowa [350ml], cielęcina dowolnie
przygotowana [200g], bukiet jarzyn [400g], sok owocowy [250ml].
- Podwieczorek:
kefir lub jogurt z kiełkami [250ml], 2
pomarańcze.
- Kolacja:
polędwica wołowa przygotowana jak "tatar" z
jajkiem [200g], 1 kawałek białego chleba, sok pomarańczowy [350ml], bukiet
jarzyn [250g].
-
3-ci dzień przed zawodami
- Intensywność treningu zmniejszamy do 75%.
- Śniadanie I:
zupa mleczna z płatkami owsianymi [350ml],
2 rogale, 1dkg masła, miód spadziowy, dżem, 5 dkg chudej szynki, sałata,
pomidor, sok pomarańczowy słodzony [250ml].
- Śniadanie II:
jogurt z kiełkami [250ml], kutia (20dkg
maku, 5dkg orzechów włoskich, 5dkg rodzynek, miód, 1/8l śmietany), sok
pomarańczowy [250ml].
- Obiad:
zupa fasolowa [350ml], pieczywo białe [50g],
naleśniki z twarogiem, cukrem i śmietaną [400g], surówka z brzoskwiń i gruszek
(10 dkg brzoskwiń, 10 dkg gruszek, cytryna, cukier), kompot z malin lub
truskawek słodzony [250ml], 1 banan.
- Podwieczorek:
lody [250g], ciastko [50g], 1 banan.
- Kolacja:
pieczywo ciemne [200g], wątróbka [250g], masło
[1dkg], marchew gotowana w całości posypana bułką tartą i masłem [10dkg],
truskawki z cukrem [350g], sok owocowy słodzony [250ml], przed snem szklanka
ciepłego mleka.
-
2-gi dzień przed zawodami
- Intensywność treningu na poziomie 75%.
- Śniadanie I:
zupa mleczna z zacierkami [350ml], chleb
biały [100g], bułka paryska [100g], miód [50g], kiełki pszenicy [1,5dkg], szynka
[50g], sałata, pomidor, ciasto [100g], sok pomarańczowy słodzony [250ml], masło
[1dkg], omlet z truskawkami lub poziomkami (1 jajko), mleko [50g], truskawki lub
poziomki, 1-2 łyżeczki cukru pudru, sól, tłuszcz).
- Śniadanie II:
napój z koncentratu dzikiej róży [250ml],
jagody ze śmietaną i cukrem [300g], babeczka śmietankowa [70g], 1 banan.
- Obiad:
zupa owocowa [350ml] (może być z 30dkg jabłek),
kurczak dowolnie przygotowany [300g], bukiet jarzyn [150g], surówka z moreli lub
brzoskwiń, sok grejpfrutowy słodzony [250ml].
- Podwieczorek:
kutia, kefir lub jogurt z dodatkiem
kiełków, 2 pomarańcze.
- Kolacja:
makaron spaghetti z twarogiem na słodko [300g],
szynka gotowana [50g], masło [0,5dkg], sałatka z rzodkiewek, mleko [250ml], 1
banan.
-
1 dzień przed zawodami
- Intensywność treningu należy ustalić z trenerem.
- Śniadanie I:
zupa mleczna z makaronem [350ml], 2 rogale,
masło [1dkg], miód [50g], 1 jajko, szynka [50g], chrzan [1,5dkg], kiełki,
sałata, napój z koncentratu dzikiej róży [250ml], 1 banan.
- Śniadanie II:
kutia, kefir lub jogurt, ciastko [50g].
- Obiad:
zupa poziomkowa (25dkg poziomek, 0,5l wody, 1
żółtko, 8dkg cukru i 1/8l śmietany), spaghetti z dowolnym dodatkiem [400g],
surówka z pomarańczy (2 pomarańcze, 5dkg orzechów włoskich, 1/8 śmietany
kremowej, 6-8dkg cukru pudru, wanilia), kompot z dyni (słodzony) [250ml].
- Podwieczorek:
lody [250g], sok grejpfrutowy [250ml].
- Kolacja:
chleb graham [100g], ser żółty [50g], sałata,
pomidor, keks [100g], makaron z drobno pokrojoną szynką i dodatkiem oleju, mleko
[250ml], 1 banan.
-
Odżywianie w dniu zawodów:
-
- Jeżeli zawody odbywają się do południa to ostatni posiłek spożywamy na 2,5-3
godziny przed startem:
- Śniadanie:
2 biszkopty z miodem, 2 biszkopty z masłem
(cienko), płatki owsiane na mleku [250ml], mięso wołowe [100g], sałatka z jarzyn
z dodatkiem cytryny i oleju słonecznikowego, 2 świeże dojrzałe owoce, sok
owocowy [250ml].
Następnie co 1 godzinę wypijamy 250ml soku owocowego z
dodatkiem miodu. Na 0,5 godziny przed startem ok. 350 ml niegazowanej wody
mineralnej.
- Jeżeli zawody odbywają się po południu:
- Śniadanie:
do wyboru 1, 2 lub 3-ciego dnia przed
startem.
- Obiad:
jadłospis jest podobny do śniadania spożywanego
przy starcie popołudniowym, z tą tylko różnicą, że do mięsa dodajemy 300g
ziemniaków. Obiad spożywamy co najmniej 3,5 godziny przed startem.
Po
obiedzie co 1 godzinę pijemy sok z miodem a na 0,5 godziny przed startem
odgazowaną wodę mineralną.
Uwagi końcowe
Pomiędzy posiłkami w 3-1 dniu przed zawodami wypijamy do 1,5l ciemnego piwa
wysoko słodzonego. W diecie w zależności od pory roku i możliwości własnych
możemy zamiennie stosować inne produkty np. owoce, soki, i tym podobne.