20 marca 2010 Redakcja Bieganie.pl Sprzęt

Bieganie a odżywianie


BIEGANIE A ODŻYWIANIE
Wzmożona aktywność fizyczna powoduje zwiększone zapotrzebowanie na energię. Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie znalazły się produkty bogate we właściwe substancje odżywcze. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka wykonującego lekką pracę wynosi od 2100 do 2600 kcal. U osób aktywnych fizycznie w okresie intensywnego treningu to zapotrzebowanie kaloryczne może być nawet dwukrotnie większe!

Warunkiem dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości energii jest zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w produkty zbożowe, makarony, owoce oraz warzywa strączkowe. Zdecydowanie powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczów i potraw smażonych.

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również jak i kiedy. Szybkie i nerwowe spożywanie jedzenia sprawia, że jest ono słabo pogryzione, przez co gorzej się trawi i może być przyczyną dolegliwości żołądkowych. Należy też pamiętać o tym, by posiłek spożywać na 2-4 godziny przed treningiem, ponieważ bieganie z pełnym żołądkiem jest zwyczajnie niezdrowe. Równie niezdrowe jest wykonywanie ćwiczeń o pustym żołądku. Może to doprowadzić do spalenia włókien mięśniowych, co jest nieodwracalne.

Pamiętaj też o nawadnianiu organizmu. Wraz z potem z naszego organizmu wydalamy wiele cennych elektrolitów i składników mineralnych. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, konieczne jest ich szybkie uzupełnianie. Bogatym źródłem elektrolitów i witamin są napoje izotoniczne, które można spożywać także w trakcie długiego treningu.

Wzmożona aktywność fizyczna powoduje zwiększone zapotrzebowanie na energię. Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie znalazły się produkty bogate we właściwe substancje odżywcze. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka wykonującego lekką pracę wynosi od 2100 do 2600 kcal. U osób aktywnych fizycznie w okresie intensywnego treningu to zapotrzebowanie kaloryczne może być nawet dwukrotnie większe!

Warunkiem dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości energii jest zbilansowana i urozmaicona dieta, bogata w produkty zbożowe, makarony, owoce oraz warzywa strączkowe. Zdecydowanie powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczów i potraw smażonych.

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również jak i kiedy. Szybkie i nerwowe spożywanie jedzenia sprawia, że jest ono słabo pogryzione, przez co gorzej się trawi i może być przyczyną dolegliwości żołądkowych. Należy też pamiętać o tym, by posiłek spożywać na 2-4 godziny przed treningiem, ponieważ bieganie z pełnym żołądkiem jest zwyczajnie niezdrowe. Równie niezdrowe jest wykonywanie ćwiczeń o pustym żołądku. Może to doprowadzić do spalenia włókien mięśniowych, co jest nieodwracalne.

Pamiętaj też o nawadnianiu organizmu. Wraz z potem z naszego organizmu wydalamy wiele cennych elektrolitów i składników mineralnych. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, konieczne jest ich szybkie uzupełnianie. Bogatym źródłem elektrolitów i witamin są napoje izotoniczne, które można spożywać także w trakcie długiego treningu.

reebok_cwiczenia11.jpg

Energia – skąd ją czerpać?

Najbogatszym źródłem energii są węglowodany. Węglowodany są w pełni przyswajalne i łatwo się trawią. Ich spożycie przekłada się wprost na gromadzenie się w organizmie glikogenu, materiału zapasowego, który podczas wysiłku fizycznego rozpada się na glukozę. Glukoza wpływa z kolei na naszą zdolność do podjęcia wysiłku.

Zgodnie z zaleceniami specjalistów ds. żywienia dieta sportowca powinna się składać w ok. 60 % z węglowodanów, w ok. 25% z tłuszczów i ok. 15% z białka.

Zasady zdrowego żywienia zawarte są w piramidzie zdrowia opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w USA. Na samym szczycie tej piramidy jest czerwone mięso oraz białe pieczywo, którego spożycie należy ograniczać, podobnie jak pokarmów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz cukry. Warto zauważyć, że podstawą piramidy jest aktywność fizyczna. W naszej codziennej diecie powinny się znajdować produkty z pełnego ziarna i tłuszcze roślinne. Wskazane jest również spożycie owoców i warzyw (2-3 razy dziennie) oraz produktów mlecznych (1-2 razy dziennie).

Bogatym źródłem szybko przyswajalnej energii są także napoje izotoniczne oraz batony energetyczne.

reebok_piramida_1.jpg

Możliwość komentowania została wyłączona.