Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie
Porównanie HR powinno być raczej w czasie, gdyż dystans jest wyliczany z pozycji i przez to obarczony błędem odczytu lub wyliczeń (szczególnie teraz w VV) co zafałszuje wynik HR. Po czasie jest tylko minimalne przesunięcie związane z rozpoczęciem sesji.
Porównanie HR powinno być raczej w czasie, gdyż dystans jest wyliczany z pozycji i przez to obarczony błędem odczytu lub wyliczeń (szczególnie teraz w VV) co zafałszuje wynik HR. Po czasie jest tylko minimalne przesunięcie związane z rozpoczęciem sesji.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@adamus - dziękuję za słuszną uwagę.
Nie zauważyłem, że mogę zmienić oś X na czas.
Tu nałożony wykres względem czasu:
V-V jakby miał w pewnym momencie zaciągnięty hamulec i za szybko były spadki pulsu.
Tu link gdzie możecie porównać ten trening i ustawić sobie dane jakie chcecie:
http://www.mygpsfiles.com/app/#rhGtvZXO
Nie zauważyłem, że mogę zmienić oś X na czas.
Tu nałożony wykres względem czasu:
V-V jakby miał w pewnym momencie zaciągnięty hamulec i za szybko były spadki pulsu.
Tu link gdzie możecie porównać ten trening i ustawić sobie dane jakie chcecie:
http://www.mygpsfiles.com/app/#rhGtvZXO
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:50
- Życiówka w maratonie: 3:23:20
Witam,
VV mam 3 tygodnie. Podobnie jak u innych użytkowników, GPS traci się i na 10 km, przekłamuje mi o 100 m. OHR działa dziwnie, potrafi iść równo z H10 + beat i nagle traci się i pokazuje o 20-40 mniej uderzeń w stosunku do H10, po jakimś czasie znowu idą tak samo.
Co mnie najbardziej irytuje, to pobieranie danych A-GPS, działa tyko jak zrobię przywracanie ustawień fabrycznych. Inaczej podczas synchronizacji, pasek postępu zawiesza się na synchronizowaniu treningu, dalej już nie drgnie i nie pobiera A-GPS...
VV mam 3 tygodnie. Podobnie jak u innych użytkowników, GPS traci się i na 10 km, przekłamuje mi o 100 m. OHR działa dziwnie, potrafi iść równo z H10 + beat i nagle traci się i pokazuje o 20-40 mniej uderzeń w stosunku do H10, po jakimś czasie znowu idą tak samo.
Co mnie najbardziej irytuje, to pobieranie danych A-GPS, działa tyko jak zrobię przywracanie ustawień fabrycznych. Inaczej podczas synchronizacji, pasek postępu zawiesza się na synchronizowaniu treningu, dalej już nie drgnie i nie pobiera A-GPS...
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
Niczym się nie martw Denzel, w ciąg jakiś 4 lat powinni wszystko poprawić.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
Pokaż podobne wykresy z testów tętna z nadgarstka i paska (interwały itp.) jak keiw, od razu powinno się ożywić .Svolken pisze:A czy jest coś co tam działa? Bo może bym sprzedał swojego 5x plusa i kupił polara, skoro taki ładny? Ale może poczekać do aktualizacji? Wyrobią się na Wielkanoc?
Ech...musiałem, tyle tu ciekawych informacji, a na wątku 5x nic...mały ruch, nuda
Tak swoją drogą dziwnie wyglądają te "urwane" interwały w V. Tak jakby dobijało do jakiejś granicy.
-
- Wyga
Granicą może być narastające wraz z trwaniem wysiłku napięcie ciała, w tym ramion, co rzutuje na poprawność, a raczej jej brak odczytu ohr.kojer pisze: ...
Tak swoją drogą dziwnie wyglądają te "urwane" interwały w V. Tak jakby dobijało do jakiejś granicy.
Keiw, to tylko 4 min/km - luzik.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Czyli biegnąc dłużej tempem 4:00 mogę sobie ręce odmrozić jeśli się nie rozluźnię
W sumie ciekawy wniosek. Ramiona na pewno mocniej pracują, następuje też wzrost napięcia ciała - czyli trzeba popracować nad rozluźnieniem przy tym tempie
Jednak ten pomiar pulsu z nadgarstka może się do czegoś przydać
W sumie ciekawy wniosek. Ramiona na pewno mocniej pracują, następuje też wzrost napięcia ciała - czyli trzeba popracować nad rozluźnieniem przy tym tempie
No właśnie, ktoś u nas na forum z Garmin Fenix 5x/5x+ robił takie testy?kojer pisze: Pokaż podobne wykresy z testów tętna z nadgarstka i paska (interwały itp.) jak keiw, od razu powinno się ożywić .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Marcin_Karchut
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 55.35
Napaliłem się na VV, przeczytałem cały wątek i chyba jeszcze zostanę z moim V800. Nie widzę na razie sensu drenować kieszeni bo mi się zegarek podoba. Wszyscy wokół mają Fenixa 5 i mówią mi bym brał w ciemno ale on mi się nie podoba a Polar jest śliczny. Żeby jeszcze działał jak należy. Jednak serce mi mówi kup kup, więc jak w tym wątku zaczniecie pisać, że jest pięknie to kupię
W życiu musi być dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:15
Tak, tak, wiemy, jesli Polar daje niedobbry/niedokladny wynik w jakimkolwiek tescie to jest to wina albo zlej metodologii testu albo niedoskonalosci w anatomii naszego cialamoisz pisze:Granicą może być narastające wraz z trwaniem wysiłku napięcie ciała, w tym ramion, co rzutuje na poprawność, a raczej jej brak odczytu ohr.kojer pisze: ...
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Bo w garminie zegarek jest dla biegacza, a w polarze biegacz dla zegarkadjhonda pisze:Tak, tak, wiemy, jesli Polar daje niedobbry/niedokladny wynik w jakimkolwiek tescie to jest to wina albo zlej metodologii testu albo niedoskonalosci w anatomii naszego cialamoisz pisze:Granicą może być narastające wraz z trwaniem wysiłku napięcie ciała, w tym ramion, co rzutuje na poprawność, a raczej jej brak odczytu ohr.kojer pisze: ...
-
- Wyga
Wszystko zależy od Twojej determinacji jako testera, ale może skórka (zegarek) nie warta wyprawki (odmrożonych rąk). Na szczęście Matka Natura czuwa i zsyła ocieplenie, trzeba będzie raczej uważać nie na odmrożenia, tylko żeby nóg nie połamać.keiw pisze:Czyli biegnąc dłużej tempem 4:00 mogę sobie ręce odmrozić jeśli się nie rozluźnię
...
Wniosek opieram na moich (dość skromnych) testach m430 w pływaniu, gdzie na mocnych końcówkach, czy w dużych łapach pojawiały się większe anomalie odczytu. Oprócz tego kolega, który "macha sztangą i odważnikami" dawno dał sobie spokój z nadgarstkowym pomiarem tętna i używa wyłącznie paska. Przy kolejnych powtórzeniach też właśnie tętno skakało bez ładu i składu.
Leć do sklepu, jest pięknie ... być testerem. Wczoraj były aktualizacje dla Flow i Beat, czyli aktualizacja dla Vantage wisi w powietrzu. Ale co dodadzą i poprawią, a co przy okazji zepsują, to pewnie w Polarze sami nie wiedzą.Marcin_Karchut pisze:Napaliłem się na VV, przeczytałem cały wątek i chyba jeszcze zostanę z moim V800. Nie widzę na razie sensu drenować kieszeni bo mi się zegarek podoba. Wszyscy wokół mają Fenixa 5 i mówią mi bym brał w ciemno ale on mi się nie podoba a Polar jest śliczny. Żeby jeszcze działał jak należy. Jednak serce mi mówi kup kup, więc jak w tym wątku zaczniecie pisać, że jest pięknie to kupię
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Dla zainteresowanych i szyderców nałożony puls z dzisiejszego biegu.
Teren pofałdowany, w końcówce 6x dłuższe (225 m) podbiegi.
V-V - wszystko z zegarka, sprzęt pod bluzą
V800 + Stryd + H10
Teren pofałdowany, w końcówce 6x dłuższe (225 m) podbiegi.
V-V - wszystko z zegarka, sprzęt pod bluzą
V800 + Stryd + H10
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@Denzel - zakrywasz V-V bluzą? U mnie to się sprawdza. Oczywiście jak będę biegał na jeden zegarek i jak będę potrzebował patrzeć na tarczę, to V-V trafi na ubranie i pomiar będzie z pasa.
Na BS, gdzie nie muszę patrzeć na zegarek, może sobie siedzieć przykryty.
Jeszcze jedna uwaga. Zmień oś X na czas trwania (duration).
Na BS, gdzie nie muszę patrzeć na zegarek, może sobie siedzieć przykryty.
Jeszcze jedna uwaga. Zmień oś X na czas trwania (duration).
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:50
- Życiówka w maratonie: 3:23:20
Tak, próbowałem zakrywałem lub nie. Za każdym razem pomiar był podobny. Był dokładny, a po jakimś czasie pojawiały się różnice w porównaniu do H10 i to bardzo duże.
Zdarzało się, że szedłem na spacer i tętno potrafiło być na zegarku 120-130, a na pasku max 100, po jakimś czasie wracało do wartości jak na H10.
Zastanawia mnie czy zakrywane zegarka bluzą, nie będzie skutkowało błędnym działaniem barometru.
Zdarzało się, że szedłem na spacer i tętno potrafiło być na zegarku 120-130, a na pasku max 100, po jakimś czasie wracało do wartości jak na H10.
Zastanawia mnie czy zakrywane zegarka bluzą, nie będzie skutkowało błędnym działaniem barometru.