Jak wydłużyć krok ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nienaturalne ładowanie to nie jest coś co zapamiętałem z Twoich opisów ale coś co wyobrażam sobie, że musi nastąpić przy takim zmniejszeniu kadencji, a poprostu użyłem Twoich określeń, więc Tobie się tylko wydaje że ja to wynoszę z twoich opisów. Ja to wynoszę z wnioskowania na temat obniżania kadencji.
New Balance but biegowy
Roba
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:59

Nieprzeczytany post

relacja między zawodnikiem a trenerem na wszystkich płaszczyznach życia musi się zgadzać i tak jest w Iten , inaczej nie spotykali byśmy się tak często mimo dalekiej odległości, najpierw poznaj człowieka później zarządzaj nim tak aby osiągnął założony cel :) to również jest do autora tego wątku
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Roba pisze:relacja między zawodnikiem a trenerem na wszystkich płaszczyznach życia musi się zgadzać i tak jest w Iten , inaczej nie spotykali byśmy się tak często mimo dalekiej odległości, najpierw poznaj człowieka później zarządzaj nim tak aby osiągnął założony cel :) to również jest do autora tego wątku
Spotykacie się w Kenii ???
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i do takiego wnioskowania nie mam uwag. Natomiast pod dyskusję podlega wnioskowanie o długości kroku.
Każda ingerencja, choćby wskazanie linku do informacji, jest już skażeniem niewinnego stworzenia jakim jest różowiutki i pulchniutki biegacz amator. Jak już tylko trafi na wywrotowe treści, przestaje być naturalny w swoim ruchu i myśleniu. To może brzmieć strasznie, niczym jakaś brutalna inicjacja, albo rytuał przejścia. Amator biegał sobie do tej pory jak mu zawiało, aż nagle spotyka na drodze poganiacza. Takim poganiaczem nie musi być wcale człowiek. To może być równie dobrze zegarek z parametrami biegu.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2018, 13:07 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Spotykacie się w Kenii ???
Wyskakują sobie na weekendy, a co, nie można? :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Coś tam będziemy robić. Przede wszystkim jednak biorę na siebie rolę przewodnika po zdrowych stawach biodrowych. Dotknięcie Innego. Taki jest cel tej wyprawy. Każdy komu robi się przykro jak mu wypominam beton w gaciach i pipę w ruchu, powinien wybrać się na taką wycieczkę krajoznawczą do Kenii. Otwierają się oczy i zamykają usta. Może nawet kaleczący pan Jagoda by załapał klimat. Nikt by mu nie wytykał jego ekstrawagancji oddechowych, bo prawdziwą ekstrawagancją jest mobilność stawów biodrowych.
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam

Twoja teza, że długość kroku rośnie z poziomem biegowym wydaje się mieć pewne ograniczone zastosowanie. Zawodnik zaczyna trenować regularnie, zrzuci trochę cielka, trochę się porozciaga - i jego krok jakoś się przez to wydłuży. Z czasem zawodnik osiągnie jakieś lokalne optimum, w którym wynik będzie można poprawić już tylko kadencją

Ale mnie wydaje się że cały wątek jest właśnie o tym - co dalej z tym fantem zrobić
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jeśli z czasem osiągnie lokalne optimum kadencji, i wynik będzie można poprawić długością kroku?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest pytanie, które rozpoczęło ten wątek. Odpowiedzi chyba już zostały udzielone:)

Ale nie mam pewności czy optimum kadencji istnieje. Ograniczeniem jest tylko wydolność - więc moze to nie być optimum, a po prostu koniec możliwości wytrenowania wydolności do wygenerowania większej kadencji.
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

yacool pisze:..Każdy komu robi się przykro jak mu wypominam beton w gaciach i pipę w ruchu, ...
Szanowny szowinista :taktak:. Od czasu, do czasu niech będzie: "... i hujka* w ruchu" :spoczko: .
Dla ortodoksów ortograficznych:
* - "chujka" :tonieja: :taktak: :oczko: .
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Problematyka szowinistycznego przekazu emocji nie ogranicza się tylko do biegania. Jeśli ktoś stoi przed tobą na światłach i niedostatecznie szybko zbiera się na zielonym, to naturalnie przychodzi słuszna uwaga, że jeździ jak piz... Natomiast, gdy kobieta rusza z piskiem ze świateł, to trudno o słuszną poniekąd uwagę - patrz, jak się chu..wi spieszy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Poranny Biegacz pisze:Z czasem zawodnik osiągnie jakieś lokalne optimum, w którym wynik będzie można poprawić już tylko kadencją
To jest niemożliwe. A to wynika ..... no właśnie, jednak aksjomaty są potrzebne. Musze chyba stworzyć aksjomat, mówiący w skrócie, że: "na dystansach gdzie istnieją ograniczenia energetyczne, nie można wyniku poprawić kadencją".
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słabą stroną aksjomatu jest jego pretensjonalna natura, czyli nie potrzebuje praktycznego dowodu, żeby rościć sobie prawo do prawdziwości.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jestem gotów tego bronić, :) ale jest to bardzo jednorodny i spójny wniosek, więc wydzieliłem go: viewtopic.php?f=12&t=58827
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ktoś tu postulował drastyczne działania :bum:
Jeżeli przyjmiemy, że dłuższe nogi naturalnie implikują dłuższy krok, to może wykorzystać narzędzia znane od wieków:
Obrazek
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
ODPOWIEDZ