Za mało czytasz Rolliego, tylko ten Mafetone i MaffetoneAndrew1962 pisze:https://runnersconnect.net/running-trai ... -run-pace/
Fajny artykuł wpisujący się w zasady metody Maffetona. Nowe określenie się w nim pojawiło: "trening polaryzacyjny".
Metoda Maffetona
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Nowe okreslenie? Muze u MaffetonaAndrew1962 pisze:https://runnersconnect.net/running-trai ... -run-pace/
Fajny artykuł wpisujący się w zasady metody Maffetona. Nowe określenie się w nim pojawiło: "trening polaryzacyjny". Co on ma oznaczać? A mianowicie tygodniowe treningi biegowe: łatwy i ciężki w proporcji 80/20 (tak też zaleca wplatanie innych treningów Maffetone w swojej metodzie) bez treningu o średniej intensywności. Łatwy to ten w tempie konwersacyjnym lub też na poziomie 70% Twojego maksymalnego HR (czyli MAF) Dzięki takiemu rozkładowi treningów szybciej się zregenerujesz (czas niezbędny na regenerację skraca się o 18%) ale i zwiększysz swoje tempo biegowe (podobno o 51%?)
W swiecie sportow wytrzymalosciowycj koncept uzywany jest od lat.
A bodajze od ok. 2010 uzywa sie okreslenia "polarised training", co raczej przetlumaczylbym jako "trening spolaryzowany".
Ukazaly sie juz tez badania naukowe potwierdzajace jego skutecznosc, np.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23264537
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44.46
- Życiówka w maratonie: brak
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
No to przecierz napisalem, ze tak sie cwiczy od lat (*)
Dopiero ta nazwa pojawila sie stosunkowo niedawno.
(*) Bill Bowerman rozpropagowal podejscie hard/easy dawno, dawno temu (1964?)
Do poczytania:
The Evolution and History of Training
The Hard/Easy System
Wzmianek o wkladzie Maffetona w tworzenie tej idei nie zauwazylem.
Dopiero ta nazwa pojawila sie stosunkowo niedawno.
(*) Bill Bowerman rozpropagowal podejscie hard/easy dawno, dawno temu (1964?)
Do poczytania:
The Evolution and History of Training
The Hard/Easy System
Wzmianek o wkladzie Maffetona w tworzenie tej idei nie zauwazylem.
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
https://youtu.be/zhRkw9wvmMI
Polecam ten film wszystkim a szczególnie przeciwnikom diety LCHF (Low Carbs High Fat)
Polecam ten film wszystkim a szczególnie przeciwnikom diety LCHF (Low Carbs High Fat)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
www.medonet.pl/zdrowie,otluszczenie-gro ... 22665.html
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
http://4run.pl/top4run-najlepszy-wpis-blogu/
Ostatnie dwa dni głosowania na wpis na blogu!!! Gorąco zachęcam do udziału w głosowaniu bo Ty też sam możesz zostać zwycięzcą A jeśli zdecydujesz już wziąć w nim udział to poproszę o Twój głos na wpis # 3. Walka trwa zażarta a prowadzenie zmienia się każdego dnia.
Z góry dziękuję za wsparcie.
Ostatnie dwa dni głosowania na wpis na blogu!!! Gorąco zachęcam do udziału w głosowaniu bo Ty też sam możesz zostać zwycięzcą A jeśli zdecydujesz już wziąć w nim udział to poproszę o Twój głos na wpis # 3. Walka trwa zażarta a prowadzenie zmienia się każdego dnia.
Z góry dziękuję za wsparcie.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Oddałem głos na nr3, ale tak szczerze to się za bardzo nie wysiliłeś
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
Wszystkim, którzy zdecydowali się wziąć udział w głosowaniu na najlepszy wpis na blogu a przy okazji zagłosowali na mój wpis chcę bardzo serdecznie podziękować
To dzięki między innymi Waszym głosom mogę na razie nieoficjalnie cieszyć się ze zwycięstwa, o czym świadczy załączony obrazek. Wygrana o włos
Wszystkie moje wpisy dotyczyły metody o której od roku piszę również i dla Was tutaj.
Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz dziękując za poparcie i życząc udanego weekendu.
To dzięki między innymi Waszym głosom mogę na razie nieoficjalnie cieszyć się ze zwycięstwa, o czym świadczy załączony obrazek. Wygrana o włos
Wszystkie moje wpisy dotyczyły metody o której od roku piszę również i dla Was tutaj.
Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz dziękując za poparcie i życząc udanego weekendu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Andrew1962
- Zaprawiony W Bojach
Tak się składa, że od tygodnia mam okazję potrenować w warunkach kompletnie innych niż u nas Antypody to miejsce wręcz idealne dla każdego, kto chce być aktywny fizycznie. Co prawda mnie starczają szerokie na ok. 100 metrów (poza przypływem) jasnożółte plaże ale w miastach również nie brakuje parków, ścieźek, boisk, basenów i innych obiektów! Fenomenem jest to, że ludziska tutaj przerwę na lunch w dużej większości wykorzystują, jak sama nazwa wskazuje na wszelką możliwą aktywność fizyczną. Setki biegaczy, chodziarzy, cyklistów, piłkarzy, krykieciarzy, rugbistów, pływaków, serfurów, itp. zamiast zajadać się hamburgerami czy rybą z frytkami, przebiera się w stroje sportowe i uprawiają swoją ulubioną aktywność!
Pozdrawiam aktualnie z mekki serferów czyli Byron Bay
Pozdrawiam aktualnie z mekki serferów czyli Byron Bay