Metoda Maffetona

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44.46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Żeby wyrazić protest, właśnie zamówiłem: tiramisu i czekoladę. :)
Nie pomagasz Kolego ;)
“Ból jest stanem przejściowym. Duma pozostaje na zawsze.”
Obrazek
New Balance but biegowy
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Mi też się takie całkowite wykluczenie cukru z diety nie podoba. W ogóle po co?
Ludzie jedli cukier, jedzą i będą jedli... Rozumiem, że trzeba mieć umiar ale całkowite wykluczenie jest bez sensu. Co rusz to naukowcy wymyślają różne teorie, według niektórych to już dawno gatunek ludzki powinien wymrzeć... Mój tata jest bliski 70 lat, je wszystko, dosłownie wszystko a niektórzy dietetycy i nie tylko to by się za głowę złapali na widok jego diety i ma się chłop bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wzorem takiej dawnej akcji: "Pij mleko, będziesz wielki", producenci cukru, utworzyli akcję: Chłopiec do bicia. www.chlopiecdobicia.pl :)

Andrew, sorry, naprawdę życzę powodzenia, ale będziesz ciagle poddawany rożnym pokusom, wiec wdrażam Cię. ;)
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pokusy pokusami ale charakter mam sprawdzony ;) Jak rok temu powiedziałem sobie po obejrzeniu i wysłuchaniu tego wykładu http://youtu.be/gwlZq9aixJE, że kończę z kazeiną w mojej diecie tak skończyłem :) Co prawda słodycze to nie mleko ale to tylko 2 tygodnie nie ma co dzielić włosa na czworo ;)
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

katekate pisze:jak ja się postaram to 1 dzień nie zjem czekolady :trup: :hahaha:
Ty jestes moim bohaterem !!!!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Mi też się takie całkowite wykluczenie cukru z diety nie podoba. W ogóle po co?
Ludzie jedli cukier, jedzą i będą jedli... Rozumiem, że trzeba mieć umiar ale całkowite wykluczenie jest bez sensu. Co rusz to naukowcy wymyślają różne teorie, według niektórych to już dawno gatunek ludzki powinien wymrzeć... Mój tata jest bliski 70 lat, je wszystko, dosłownie wszystko a niektórzy dietetycy i nie tylko to by się za głowę złapali na widok jego diety i ma się chłop bardzo dobrze.
No tak, ale w Europie to 70-latek człowiek w średnim wieku :spoczko:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:Pokusy pokusami ale charakter mam sprawdzony ;) Jak rok temu powiedziałem sobie po obejrzeniu i wysłuchaniu tego wykładu http://youtu.be/gwlZq9aixJE, że kończę z kazeiną w mojej diecie tak skończyłem :) Co prawda słodycze to nie mleko ale to tylko 2 tygodnie nie ma co dzielić włosa na czworo ;)
2% mieszkańców Europy Środkowej maja problemy z laktoza... Znowu ktos tam przesadza i próbuje nas straszyć jedzeniem.

Ostatnio oglądałem właśnie program na ten temat, jak łatwo mozna masy wystraszyć i manipulować hasłami "jedzenie ... jest beee"
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bacio pisze:
Przez ponad 500 dni nie zjadłem nic słodzonego (tzn. żadnych ciastek, cukierków, lodów, itp.). Jadłem w tym czasie m. in. owoce i piłem mleko do kawy, więc nie było to takie "super clean".

I po pewnym czasie nie jest to wcale trudne - po około 3 tygodniach rygorystycznego unikania cukru organizm przestaje domagać słodkiego, a wręcz - nie zauważa słodyczy na wystawach/menu/itp.

Zarzuciłem plan po 500 dniach, bo nie przyniósł spodziewanych efektów.
Jeszcze w celu wyjaśnienia:
Yet I must emphasize that this is only a test and not a permanent diet, and it will only last two weeks—you will not be eating like this forever. Because the Two-Week test is not a diet, it should not be pursued beyond this 14-day period. Nor should you experience hunger during the test—you can eat as much of the non-carbohydrate foods as you want, and as often as you need.
Więc jak wynika z tego krótkiego tekstu, TEST nie jest dietą i nie powinien być stosowany dłużej po jego zakończeniu :) Można jeść normalnie za wyjątkiem cukrów i przetworzonych węglowodanów, zresztą w innym miejscu, Phil podaje wykaz dozwolonych i zabronionych w tych 2 tygodniach produktów. Jeśli natomiast nawet przez przypadek zjesz coś z listy zabronionej musisz go niestety rozpoczynać od początku.
Wiele bym musiał pisać aby szczegóły Wam przedstawić ale lepiej udać się do oryginału, LINK który wstawiłem w pierwszym poście w temacie i samemu poszerzyć sobie wiedzę.
Najważniejsze, że pierwszy dzień testu za mną i żyję nie czując jakichś specjalnych przykrości z powodu jego stosowania. Poziom insuliny pewnie po jednym dniu się jeszcze nie ustabilizował ;)
Obrazek
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

A nie "poziom glukozy" przypadkiem? Insulina to, o ile się nie mylę, jest wydzielana by zbijać cukier we krwi.

--
Axe
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@ axe jednak poziom insuliny "...As insulin levels fall to normal, high blood pressure typically falls as well..." :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:Najważniejsze, że pierwszy dzień testu za mną i żyję nie czując jakichś specjalnych przykrości z powodu jego stosowania.
Opisz co jadłeś. :)
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bez przesady ;) ale trzeci dzień już zacząłem i daję radę! Trochę brakuje mi gorzkiej czekolady, bananów, jabłek, miodu i lodów, które normalnie znajduje w moim menu ale niestety wszystko to na zakazanej liście :) Poza testem zastosowałem również po raz pierwszy trening metodą Formuła 180. Aby utrzymać się w określonym limicie tętna przetruchtałem, bo inaczej tego nie można nazwać, 16 km w tempie 6'50/km :( Wg moderatora ze strony MAF, z którym wymieniłem maile, to normalne i dotyczy na początku każdego amatora i zawodowca, który rozpoczyna trening tą metodą. Proces wytrenowania organizmu, tak aby zobaczyć pierwsze efekty, może trwać od trzech do sześciu miesięcy...
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, 07:17 przez Andrew1962, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tutaj ciekawe spojrzenie autora metody na podstawowe błędy biegaczy i to nie tylko początkujących http://philmaffetone.com/the-running-trifecta/
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Andrew1962 pisze:Bez przesady ;)
Dlaczego? To naprawdę ciekawe.
Awatar użytkownika
Andrew1962
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No dobra przykładowy dzienny zestaw to:
Śniadanie: płatki owsiane na wodzie z dodatkiem nasion chia, słonecznika, siemienia lnianego i dyni, cynamonu oraz kurkumy
II śniadanie: sushi z łososia
Obiadek: kurczak pieczony w folii w sosie własnym z dużą ilością wszelkiej zieleniny (rukola, sałata, pekinka, itp. + pomidory + własnej roboty vinegre)
Kolacja: 2-3 jajka z majonezem z pieprzem i papryczkami chili
W ciągu dnia: do przegryzania migdały i orzechy włoskie, nawodnienie to 1,5-2l wody, 2-3 herbaty zielone i obowiązkowo 3 kawy czarne bez cukru.
Suplementacja: Vit. D3 ok. 2500-3000 j.u., magnez 500mg + B6, Vit. C ok 4-5g, chlorella ok. 2g.
Nie liczę kalorii a zgodnie z zasadami testu jedynie odstawiłem produkty z listy zakazanej, póki co głodnym nie chodzę :)
Obrazek
ODPOWIEDZ