wybitnymi sportowcami wytrzymałościowymi są i nisko i wysokotętnowcybarcel pisze:tu chodzi o to, że np. zawodnik na jesieni biega ciągły bieg w danej prędkości z danym pulsem. Natomiast po 4 miesiącach treninigu, przebiegnie taki sam bieg ciągły w tej samej prędkości z dużo niższym pulsem.
Co to oznacza ? że nagle się stał niskotętnowcem?
Dziwny wynik testu Friela
to czego nie rozumiesz bądź z czym się nie zgaszasz w mych wypowiedzeniachbarcel pisze:nikt temu nie zaprzecza. To jest fakt.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Napisałeś, że puls nie jest wyznacznikiem wytrenowania. Z tym się nie zgadzam. Analizując pojedynczego zawodnika, tak jak pisaliśmy, po 3 miesiącach treningu taki zawodnik będzie np. w stanie przebiec 12k po 3:20 z pulsem średnim 170 ud/min, gdzie trzy miesiące wcześniej przebiegał taki bieg z pulsem 184 ud/min. Czyli jest to wyznacznik poprawy wydolności.
Oczywiście, może też np. przebiec 12k po 3:10 z pulsem 184 ud/min. (Twój przykład).
Oba przykłady świadczą o tym samym. Puls jest jednym z wielu wyznaczników poprawy dyspozycji
Oczywiście, może też np. przebiec 12k po 3:10 z pulsem 184 ud/min. (Twój przykład).
Oba przykłady świadczą o tym samym. Puls jest jednym z wielu wyznaczników poprawy dyspozycji
pamiętaj trenujemy by generować większą moc a nie mieć mniejsze tętna bo przy szczególnie krótkich wysiłkach małe tętna z startu są złym objawem nierazbarcel pisze:Napisałeś, że puls nie jest wyznacznikiem wytrenowania. Z tym się nie zgadzam. Analizując pojedynczego zawodnika, tak jak pisaliśmy, po 3 miesiącach treningu taki zawodnik będzie np. w stanie przebiec 12k po 3:20 z pulsem średnim 170 ud/min, gdzie trzy miesiące wcześniej przebiegał taki bieg z pulsem 184 ud/min. Czyli jest to wyznacznik poprawy wydolności.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tak. Masz racje. Ale to nie znaczy, ze po 3 miesiącach treningu nie będziemy biegać ta sama prędkość na niższym pulsie.VO2max pisze: pamiętaj trenujemy by generować większą moc a nie mieć mniejsze tętna
Kod: Zaznacz cały
przy szczególnie krótkich wysiłkach małe tętna z startu są złym objawem nieraz
Przy bardzo krótkich wysiłkach puls jest nieważny. Wysiłek odbywa sie beztlenowo.
Ale moze chodzi Tobie o cos innego...
Rolli ja mówię o wysiłkach trwających 5-30 minut a nie o sprincie, weź się trochę ogarnij.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dlatego pytałem. Bo dla mnie krótkie jest cos innego jak dla Ciebie.VO2max pisze:Rolli ja mówię o wysiłkach trwających 5-30 minut a nie o sprincie, weź się trochę ogarnij.
A teraz tez nie rozumie twojej wypowiedzi, ze "male tętno jest na problemem na krótkim, 5-30 minutowym wysiłku". Dlaczego jest to problemem? Rozwiń.
jest to proste kolarz jedzie czasówkę na maxa co trwa 20 minut niskie średnie tętno z tego startu może świadczyć że jest podmęczony zajechany bądz np. ma słabe zdolności znoszenia silnego zakwaszenia.Rolli pisze:Dlatego pytałem. Bo dla mnie krótkie jest cos innego jak dla Ciebie.VO2max pisze:Rolli ja mówię o wysiłkach trwających 5-30 minut a nie o sprincie, weź się trochę ogarnij.
A teraz tez nie rozumie twojej wypowiedzi, ze "male tętno jest na problemem na krótkim, 5-30 minutowym wysiłku". Dlaczego jest to problemem? Rozwiń.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ach, o to Tobie chodzi. Przemęczenie jest stresem, ktory nie jest stanem normalnym tylko wyjątkowym. Dlatego nie ma o czym mówić.VO2max pisze:jest to proste kolarz jedzie czasówkę na maxa co trwa 20 minut niskie średnie tętno z tego startu może świadczyć że jest podmęczony zajechany bądz np. ma słabe zdolności znoszenia silnego zakwaszenia.Rolli pisze:Dlatego pytałem. Bo dla mnie krótkie jest cos innego jak dla Ciebie.VO2max pisze:Rolli ja mówię o wysiłkach trwających 5-30 minut a nie o sprincie, weź się trochę ogarnij.
Co innego znoszenie zakwaszenia. To nie ma raczej nic z niskim tętnem wspólnego (chodzi ci o spoczynkowe) tylko z wytrenowaniem w warunkach silnego zakwaszenia. Ale podaj jakieś badania, moze sie mylę. (Ale moja specjalizacja to własnie biegi średnie i wysoki poziom zakwaszenia)
Mówisz tętno spoczynkowe oto moje uwagi
1. Jak ktoś zaczyna przygodę z trenowaniem wytrzymałoiściowym to malejące tętno spoczynkowe świadczy o wzroście wytrenowania.
2. ale u zawodowców jest inaczej zawodowcy mają niskie tętna spoczynkowe w okresie budowania bazy treningu bazowego tlenowego ale gdy później gdy w trakcie przygotowań trenują dużo na wikększych intensywnościach to im tętno spoczynkowe rośnie .
1. Jak ktoś zaczyna przygodę z trenowaniem wytrzymałoiściowym to malejące tętno spoczynkowe świadczy o wzroście wytrenowania.
2. ale u zawodowców jest inaczej zawodowcy mają niskie tętna spoczynkowe w okresie budowania bazy treningu bazowego tlenowego ale gdy później gdy w trakcie przygotowań trenują dużo na wikększych intensywnościach to im tętno spoczynkowe rośnie .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
VO2max pisze:Mówisz tętno spoczynkowe oto moje uwagi
możliwe ale nie porównuj kolarki do biegaczy xd
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
głupoty kolego opowiadasz poszerz wiedze czy biegacz czy kolarz nic to nie ma w temacie w/w mej wypowiedzi do znaczeniaZbigniew94 pisze:VO2max pisze:Mówisz tętno spoczynkowe oto moje uwagi
możliwe ale nie porównuj kolarki do biegaczy xd
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
0,01 % biegaczy biega w miesiąc od tysiąca do 10 tyś kilometrów a tyle kolarze sobie popylają xD
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
a co ta informacja wnosi o tematu ................ nic.Zbigniew94 pisze:0,01 % biegaczy biega w miesiąc od tysiąca do 10 tyś kilometrów a tyle kolarze sobie popylają xD