Endomondo i plan treningowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

Ja bym biegał zgodnie z planem, uważnie "słuchając co mówią nogi" ;)
Jak zacznie boleć, to zluzuj. Zawsze te 10 km możesz skrócić
Obrazek
PKO
danon1973
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to jutro gonię :)
Rano bieganie, potem budowa :P

szemrany, z trenerem endomondo jest tak... jak biegniesz interwały to słyszysz jedynie:
- start
- połowę interwału (musisz sam to ustawić)
- przed każdym interwałem oraz po: "teraz biegnij w takim lub takim tempie przez tyle czasu lub tyle metrów"
- na zakończenie biegu: "cel został osiągnięty"

Jak masz w treningu spokojny bieg, w tempie 75%... wtedy możesz sobie ustawić trenera jak chcesz, nawet żeby mówił Ci co 100 metrów jak szybko biegniesz, ile już przebyłeś itd. (nie polecam, najlepiej ustawić co 0,5-1 km).

Zawsze na końcu treningu powinieneś usłyszeć... "cel został osiągnięty"... nie sposób jest się zapomnieć i pobiec więcej :) Chyba, że nie usłyszysz komunikatu :)

Co do utrzymywania tempa podczas biegu, to niestety musisz się tego nauczyć... i nie jest to takie łatwe na początku.
Ja czasem mam idealnie równe treningi i tempo super trzymam a czasem są góry doliny :P

Pozdrawiam
Daniel
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No i pobiegałem. 10 km w 1 godzinę i 10 minut. Muszę dużo nadrobić, bo niestety kondycja szybko spadła. 3 tygodnie bez biegania (nie licząc biegu tydzień temu w sobotę) i dużo wolniej biegłem. Sprawdziłem swoje biegi przed przerwą. W tempie konwersacyjnym biegałem z tempem 6.25 min/km. Dzisiaj 7.00 min/km. Nie wiem jak to jest u bardziej zaawansowanych biegaczy, ale u początkujących kondycja szybko spada jak się nie biega.

Co do rozcięgna podeszwowego, to chyba można z tym biegać. Po 2 km zaczęło mnie boleć pod kostką. Postanowiłem nie przestawać biec, ale jeśli bardziej zaczęłoby boleć, to bym przerwał trening. Po kolejnych 3 km przestało boleć i bez problemu dobiegłem do 10 km.
Bez problemu jeśli chodzi o rozcięgno, bo jeśli chodzi o mięśnie, to czułem słabość. Za długa przerwa.

W domu na wszelki wypadek zrobiłem sobie rolowanie piłeczką tenisową.
Potem było śniadanie, budowa, zakupy, grill u znajomych i zimne piwko ;)
Zimne piwo w taki upał… Super sprawa :)
Nie piłem piwa od miesiąca. Dwa piwa i już helikopter miałem (czego nie lubię).
To się nazywa aktywny wypoczynek... cały dzień coś robiłem a mimo to czuję się odprężony i zrelaksowany ;).

Muszę się wziąć za regularne treningi i nadrobić stracony czas. Przynajmniej 3 treningi w tygodniu.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

3 tygodnei to dość długa przerwa, "spadek kondycji" jak najbardziej normalny (podwyższone pulsy, itd.)...biegaj swoje i w max. 2 tyg wrócisz do starej formy (też to przerabiałem po 10 dniowej przerwie).

--
Axe
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No mam nadzieję, że kondycja szybko wróci :)

Dzisiaj miałem test coopera... w ogóle zastanawiałem się czy go robić po takiej przerwie... ale stwierdziłem, że najwyżej słaby wynik będzie. Skoro realizuję plan, a w planie jest test to nie ma, co przekładać.
Przez 12 minut przebiegłem 2400 metrów (o 50 metrów więcej niż ostatnio). Czyli mimo 3 tygodniowej przerwy jakiś progres jest. Chociaż to bardziej na granicy błędu statystycznego ;)

Postanowiłem wprowadzić między bieganiem jakieś ćwiczenia wzmacniające. Oczywiście chodzi mi o dni między treningami biegowymi :)
Nie wiem jeszcze jakie są najbardziej przydatne dla biegacza, ale coś będę musiał poszukać.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

szukaj pod hasłem "core stability" ;-)

--
Axe
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kondycja rzeczywiście wróciła po około 2 tygodniach od powrotu do biegania.
Teraz już ładnie idzie do przodu.
Już prawie w połowie planu treningowego jestem... jestem na 12 tygodniu (plan ma 25).

Muszę powiedzieć, że dzięki bieganiu o wiele lepiej znoszę te upały.
Kiedyś latem jak było gorąco zawsze "zdychałem".
Teraz czuję się o wiele lepiej. Jak było 38 to na budowie na zewnątrz robiłem a potem jeszcze zakupy.
Oczywiście biegać w taki upał bym rady nie dał. Chociaż widziałem takich twardzieli jak jechałem samochodem :)
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,
czy po pierwszym teście Coopera jak się trening zaktualizował czyli niedzielne wybieganie zmieniły się 8min/km na 7min/km to długość planu treningowego zmniejszył się o kilka tygodni czy dalej jest 25 tygodni ?
Patrick90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:46

Nieprzeczytany post

tomiangelo pisze:Hej,
czy po pierwszym teście Coopera jak się trening zaktualizował czyli niedzielne wybieganie zmieniły się 8min/km na 7min/km to długość planu treningowego zmniejszył się o kilka tygodni czy dalej jest 25 tygodni ?
Długość planu treningowego nie ulega zmianie. Zmianie podlega natomiast intensywność treningów.

A skoro już mowa o planie endomondo, to mi nie przypadł do gustu. Dwukrotnie utworzyłem taki plan, ale chwilę później go usuwałem. Wszystko przez to, że trzy miesiące dość ciężkich treningów... miałem się poprawić o kilkadziesiąt. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby chodziło o naprawdę wysoki poziom (np. przeskok z 35 na 34 minuty), ale póki co o tym nie było mowy.

Zresztą mój ojciec korzysta z planu na półmaraton i widzę, że jest dość mocny. Nie wątpię, że przygotuje go do realizacji celu, ale.. mam wrażenie, że czas prognozowany jest zdecydowanie za słaby. W maju mój ojciec pobiegł półmaraton w niespełna 1:42, mimo że nie spełnił kilku warunków - przygotowywał się i trenował pod 10 km, biegał znacznie mniej i wolniej. Od czerwca do października jest prawie pięć pełnych miesięcy, a po treningu ma pobiec w ok. 1:39. Z życiówki na dychę (42:04) wychodzi mu natomiast - w kalkulatorze ok. 1.33. Spora rozbieżność.

Poza tym przykład z zeszłego tygodnia. Jego plan wyglądał tak:
Wtorek - 1,88km - 5x1 (tempo 3:59, p'5 w tempie 5:14) - 1,88km
Czwartek - 14 km - śr. 5.19
Sobota - 3,76km - 5x1,35 (t. 4:26, p'1 w tempie 5:19) - 9,8 km
Niedziela - bieg I zakres

Nie chodzi mi nawet o kilometraż czy o tempa, ale raczej o samą prognozę. Ktoś, kto ma biegać kilometrówki w 4 minuty, powinien raczej pobiec półmaraton szybciej niż w 1:39.
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja tam nawet na prognozy nie patrzę.
interesują mnie aktualne postępy.

Jak zaczynałem program z endomondo to 10km robiłem w 1:10:10 (w tempie 75% HR max),
Teraz (po 13 tygodniach) 10km robię w 1:02:40 (w tym samym tempie konwersacyjnym)... a miałem 3 tygodnie przerwy w treningach. Poza tym nie wykonuję całego planu.
Biegam we wtorki, czwartki i soboty, niedziele sobie odpuszczam (według planu w niedziele mam biegać 4 kilometry z 6-8 przebieżkami).

Dla mnie to olbrzymi postęp!

Ale uważam, że z każdym programem z tego forum osiągnęłoby się duże postępy... ważna jest tylko systematyczność.
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej posiadam premium i dziś dostałem takiego smsa na telefon:
Witamy. Czy jest Pan /Pani posiadaczem konta Premium na.www.endomondo.com wygenerowany plan treningowy posiada takze pomoc eksperta w spalaniu zbednej tkanki tluszczowej calkowicie za darmo odpisz tak / lub nie na ta wiadomosc.

Czy ktoś z Was dostał taką wiadomość ?
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Osobiście nie dostałem takiej wiadomości po aktywacji konta premium.
Aktywowałeś to?
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, myślę że to jakieś naciąganie jest.
yacenty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powiedzcie mi proszę czy plany endomondo da się jakoś zrzucić na zegarek garmina?
Srednio mi się uśmiecha biegać z telefonem skoro mam już "inteligentny" zegarek
Chyba ze lepiej używać jakichs planów garminowskich.
Macie doświadczenie w tej materii?

Pozdrawiam
yacenty
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Całego planu nie można wrzucić ale pojedynczy trening już tak i to tylko w tych bardziej rozbudowanych zegarkach w których można ustawiać interwały.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ