amator_k pisze:szczególne podziękowania dla katekate za pomysły
ITBS - moje boje
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ponownie zbliżyłem się do granicy 8 km i tym razem poczułem się odrobinę nieswojo, nie żeby bolało, ale kolano było jakieś takie zmęczone, tak jakby zapaliło się żółte światło ostrzegawcze. Myślę że jakbym poleciał upragnioną dychę to mogłoby już zaboleć, więc przerwałem w momencie 7,8 km, doszedłem spacerkiem do domu, rozciąganie 20 min, zimny prysznic, lód profilaktycznie na koniec się jeszcze porolowałem trochę. Niby jest ok, ale będzie strach przed kolejnym wyjściem...
ITBS nie śpi...
ITBS nie śpi...
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:15
Artykuł Bartka z Warszawskiego Biegacza: http://warszawskibiegacz.pl/itbs-najlep ... acniajace/
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
-
- Wyga
Oczywiście zapoznałem się, ze swojej strony uważam że najlepsze ćwiczenia są w :
http://3xjanusz.pl/itbs----droga-wyjsci ... tuzji,n98/
Dziś wychodzę na przebieżkę, ostrożnościowo będzie tylko piątka, trzeba chuchać i dmuchać.
http://3xjanusz.pl/itbs----droga-wyjsci ... tuzji,n98/
Dziś wychodzę na przebieżkę, ostrożnościowo będzie tylko piątka, trzeba chuchać i dmuchać.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
a ja wam daje rade z własnego doświadczenia
3 razy dziennie MG po min 100-300 mg (mleczan weglan chelat)
min raz dziennie weglan wapnia 250-500 mg
jesc codziennie oliwe z oliwek bez podgrzewania jej
tak przez min 3 miesiace najlepiej 6 mcy
i po ITBS
ale wytrwale brac kilka tygodni to za mało, nie zaszkodzi, a efekty moga byc zadziwiające na wszystkie kontuzje
powodzenia
3 razy dziennie MG po min 100-300 mg (mleczan weglan chelat)
min raz dziennie weglan wapnia 250-500 mg
jesc codziennie oliwe z oliwek bez podgrzewania jej
tak przez min 3 miesiace najlepiej 6 mcy
i po ITBS
ale wytrwale brac kilka tygodni to za mało, nie zaszkodzi, a efekty moga byc zadziwiające na wszystkie kontuzje
powodzenia
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
Czy jesteś w stanie podać jakieś dowody naukowe potwierdzające skuteczność tych substancji ? Z żywieniem obecnie bywa różnie. Jedni mówią, że coś leczy, a inni zarzucają, że powoduje raka. Warto popierać takie tezy twardymi badaniami.
-
- Wyga
FilipO daj spokój, może jeszcze ziółka sobie zaparzymy i kontuzji nie będzie...
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
Gdyby to było takie piękne ...Funky Monk pisze:FilipO daj spokój, może jeszcze ziółka sobie zaparzymy i kontuzji nie będzie...
Choć z drugiej strony czasami warto wspomagać się i atakować kontuzję wszelakimi środkami. Niestety wiele z suplementów i magicznych leków to nabijanie biednych, kontuzjowanych w butelkę. Biegacze wydali dotychczas miliony na preparaty z glukozaminą - no i ostatnio coraz więcej badań pokazuje, że to były miliony stracone.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
hm czytasz ze zrozumieniemFilipO pisze:Czy jesteś w stanie podać jakieś dowody naukowe potwierdzające skuteczność tych substancji ? Z żywieniem obecnie bywa różnie. Jedni mówią, że coś leczy, a inni zarzucają, że powoduje raka. Warto popierać takie tezy twardymi badaniami.
na wstepie napisałem "z własnego doświadczenia"
z własnego tzn nie z badań naukowych itp
ja mam na temat badan inne zdanie bardzo inne badaniom nie wierze wcale wierze tylko temu co mi empirycznie pomaga mam inny system
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
nie zdajesz sobie sprawy kpiąc ze masz wiele racjiFunky Monk pisze:FilipO daj spokój, może jeszcze ziółka sobie zaparzymy i kontuzji nie będzie...
wiele naszycz schorzen ma żódła w podstawach zdrowotnych ITBS wynika wg mnie ze spiec i zesztywnien miesni i sciegien a te wywolac moze np zakwaszenie które jest powodem braku mg i wapnia nie wiadomo co jest przyczyna warto jednak próbowac leczyc
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
nie ma mowy o suplementach czy magicznych lekachFilipO pisze:Gdyby to było takie piękne ...Funky Monk pisze:FilipO daj spokój, może jeszcze ziółka sobie zaparzymy i kontuzji nie będzie...
Choć z drugiej strony czasami warto wspomagać się i atakować kontuzję wszelakimi środkami. Niestety wiele z suplementów i magicznych leków to nabijanie biednych, kontuzjowanych w butelkę. Biegacze wydali dotychczas miliony na preparaty z glukozaminą - no i ostatnio coraz więcej badań pokazuje, że to były miliony stracone.
leczmy sie elektrolitami i ziołami cała reszta to marketing
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli poprawiłeś dietę i czekałeś bez treningu 3-6 miesięcy, to nic dziwnego, że organizm się zregenerował. Podziwiam wytrwałość, bo większość z nas takiego czasu nie wysiedzi.
Uważam, że jeśli można, to warto próbować wszystkich środków (także suplementacji) - co nas nie zabije, to nas wzmocni. Jednak nie opierałbym/bazował na farmakologii w kwestiach kontuzji.
Dla tych, którzy chcieliby coś jeszcze działać:
Uważam, że jeśli można, to warto próbować wszystkich środków (także suplementacji) - co nas nie zabije, to nas wzmocni. Jednak nie opierałbym/bazował na farmakologii w kwestiach kontuzji.
Dla tych, którzy chcieliby coś jeszcze działać:
http://warszawskibiegacz.pl/itbs-rozciaganie/Ostatnio były najlepsze ćwiczenia wzmacniające, które należy stosować, żeby zapobiegać i leczyć ITBS. Dziś idziemy dalej i pokazuję serię ćwiczeń rozciągających, które należy wykonywać podczas walki z zapaleniem pasma biodrowo-piszczelowego. Ale pamiętajcie, że są to podstawowe ćwiczenia rozciągające, i powinniście wykonywać je regularnie po treningach!
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
a gdzie pisze ze czekałem bez treningu na cos mając ITBS ani na chwile nie zmniejszyłem treningów tylko technike i intensywnosc
wrecz przeciwnie uwazam ze powodem kontuzji sa bledy w podstawach np odzywieniu organizmu
z rozciaganiem zauwazyłem ze jezeli organizm funkcjonuje prawidłowo to sie nie spina i rozciaganie jest potrzebne niewielkie rzadkie sporadyczne
gdy jest z organizmem cos nie tak to miesnie sztywnieja a rozciaganie niewiele daje tylko chwilowo
róbta co chceta chce pomóc z własnych doświadczeń bo ITBS i bóle kolan były długo a teraz o nich zapomniałem
częsty błąd eliminacja tłuszczy z diety szczególnie chudzielców
bo Pani Chodakowska tak powiedziała
wrecz przeciwnie uwazam ze powodem kontuzji sa bledy w podstawach np odzywieniu organizmu
z rozciaganiem zauwazyłem ze jezeli organizm funkcjonuje prawidłowo to sie nie spina i rozciaganie jest potrzebne niewielkie rzadkie sporadyczne
gdy jest z organizmem cos nie tak to miesnie sztywnieja a rozciaganie niewiele daje tylko chwilowo
róbta co chceta chce pomóc z własnych doświadczeń bo ITBS i bóle kolan były długo a teraz o nich zapomniałem
częsty błąd eliminacja tłuszczy z diety szczególnie chudzielców
bo Pani Chodakowska tak powiedziała
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Musze przyznać, że coś może być w tej diecie i ITBS. Ja zauważyłem swoje pierwsze objawy właśnie na wiosne, gdzie jak wiadomo jest najmniej witamin i mikroelementów w diecie.
Poradziłem sobie po miesiącu i teraz mimo sporych obciążeń treningowych o ITBS zapomniałem ale jest lato, jem sporo warzyw i owoców więc dostarczam tego co trzeba.
Taka moja teoria.
Poradziłem sobie po miesiącu i teraz mimo sporych obciążeń treningowych o ITBS zapomniałem ale jest lato, jem sporo warzyw i owoców więc dostarczam tego co trzeba.
Taka moja teoria.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
To że braki w diecie leżą u podstaw w kontuzjach to na pewno aspekt niepodważalny. Ja ITBS, o czym już wspominałem, nabawiłem się właśnie po znaczącej utracie masy ciała. Jednak poprawa diety musi iść też w parze z fizjoterapią, rozciąganiem lub wzmacnianiem. I o tych aspektach przede wszystkim w tym wątku piszemy.