Jak trenować ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
daniel_torun
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Was serdecznie
Zacząłem biegać od połowy lipca. Biegałem po 2-3 razy w tygodniu - po 6-8 km w tempie ok 6.50min/km ;)
We wrześniu wymyśliłem sobie Półmaraton Świętych Mikołajów - i zacząłem trenować wg planu z tej strony- na 1.50.00 - treningi 3 razy w tygodniu. Plan treningowy zrealizowałem w 100% a nawet czasami biegałem więcej lub szybciej . Ostatnie 3-4 tygodnie juz b. trzymałem się planu żeby nie przedobrzyć .
Wynik , który osiągnąłem to 1.51.35. Niestety od jakiegoś czasu byłem przeziębiony , za szybko zacząłem , a potem po 10 km las mnie wykończył ;) Było jak było. ;)
Mam do Was prośbę - co teraz ? Pokochałem bieganie , biegam sam dla siebie, ale czasami fajnie mieć jakiś cel czyli zawody.
Są plany jak przygotować się na 10km , 15km , półmaraton itp. Są to plany na 15 i więcej tygodni.
A ja chciałbym powiedzmy od marca wystartować raz w miesiącu w jakichś zawodach w okolicy na dystansach 10-21 km.
Jak w takim razie się przygotowywać ? Wg jakiego planu skoro raz w miesiącu chciałbym gdzieś wystartować ?
Jak przetrenować zimę ?
Z góry bardzo Wam dziękuję za porady.
Pozdrawiam
Daniel
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Może rozważ zakup książki Jacka Danielsa. Nie mam wprawdzie najnowszego wydania, ale podejrzewam, że nie jest to rewolucja w odniesieniu do poprzednich.

Daniels proponuje swoje plany treningowe (również dla początkujących) i wyjaśnia m.in. w jaki sposób wplatać w te plany zawody.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Najpierw poczytaj forum (oraz inne wiadomosci w necie). Oczywiscie nie odradzam zakupu ksiazki, ale najpierw proponuje net.
daniel_torun
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:Najpierw poczytaj forum (oraz inne wiadomosci w necie). Oczywiscie nie odradzam zakupu ksiazki, ale najpierw proponuje net.
Próbuję , ale jest tyle informacji że ciężko to ogarnąć ;-)
Krzysztof1975
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,

Potwierdzam, że świetnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w lekturę "Bieganie metodą Danielsa". Co do wydania: mam obydwa i wg mnie, jeśli to starsze wydanie jest dużo tańsze, to kupiłbym to starsze wydanie. Moim zdaniem tabelki z treningami są czytelniejsze niż w nowszym wydaniu, co dla początkującego może być sporą zaletą. Poza tym w starszym wydaniu jest więcej na temat definicji biegów progowych, tempowych, maratońskich, itp.
W obu wydaniach masz generalnie właściwie gotowe plany, które po podstawieniu Twojego ostatniego wyniku z półmaratonu pozwolą Ci wyznaczyć właściwie co sekundy Twoje tempa na wszystkie rodzaje treningów. Ja biegam już metodą danielsa 3-rok i naprawdę chwalę sobie to naukowe, bardzo drobiazgowe podejście do treningu. Mi pozostaje tylko wyjść na trening i biegać:)...
a jak biegać w zimie? no cóż... ja biegam tak samo jak w lecie i na wiosnę:)... niektórzy piszą, że w zimie robią tylko tzw. bazę, czyli biegają tylko w I. zakresie tętna, ale jak chcesz być gotowy na wiosnę, to raczej nie możesz unikać jednostek specjalistycznych / akcentów, tj. rytmów, interwałów, tempówek, itp. Musisz tylko dostosować tempo treningów do warunków, które panują na zewnątrz, tj. wiadomo, że gdy na zewnątrz jest silny wiatr i grząski śnieg na trasie, to nie zrobisz interwałów, ani rytmów w tempie, które normalnie stosowałeś w bardziej komfortowych warunków. Ale jak najbardziej możesz w takich ciężkich warunków utrzymać intensywność, a mówiąc wprost poziom zmęczenia / tętno przewidziane dla określonych typów treningu i oczywiście nie przejmować się, że nie zdołałeś uzyskać tempa, które Daniels przewidział dla Ciebie w tabelkach.
daniel_torun
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Książkę mam . Niestety tam są plany na trenowanie 5-6 dni w tygodniu. Nie ten poziom ;-) Ja niestety trenując 3 dni w tygodniu dokonuje cudów ( czasami nawet biegam o 4 rano ). Nie oczekuję super wyników , ale stałego polepszania wyników. Nie chcę wygrywać , ale dobiegać do mety i cieszyć się że moja praca daje jakieś wyniki. ;-)
Przejrzałem kalendarium startów w okolicy i chciałbym przebiec w przyszłym roku z 2-3 półmaratony i z 2-3 biegi na 10km.
Ciężko wybrać mi w tej chwili konkretne plany ponieważ zachciało mi się na stare lata studiować i mam jeden wolny weekend w miesiącu . Który- dowiem się na 1-2 miesiące przed. Jak wa takim razie układać sobie plan treningowy? Czy są może jacyś "fizyczni" trenerzy którzy by pomogli ?
Pozdrawiam
Daniel
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

daniel_torun
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie rozumiemy się. ;)
Korzystałem z takiego gotowego planu. Nie wiem natomiast jak planować treningi kiedy planuję udział w zawodach raz 1.5 msc. Plany są na co najmniej kilkanaście tygodni.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zgodzę się. Rok ma 12 miesięcy, spokojnie da się wpasować. Kiedy masz pierwszy bieg? Pewnie za jakieś kilka miesięcy - to akurat będzie kilkanaście tygodni. Nie zgodzę się, że plany są na 5-6 dni biegania, tutaj masz półmaraton poniżej 1:35 na 3-4 treningi w tyg:
http://treningbiegacza.pl/training-plan ... w-tygodniu

Generalnie nie zrobisz tak, żeby co miesiąc być w formie na tip-top. Ustal sobie półmaraton docelowy i pod niego rób plan (ten na kilkanaście tygodni) + w każdym planie masz miesjsca na mocne starty na krótsze dystanse: ten wklejony przeze mnie ma 2 takie. Możesz też od czasu do czasu mocniejszą jednostkę zastąpić startem i nic się złego nie stanie - to nie apteka.
Do tego jeśli już biegasz podobne dystanse to etapy "adaptacyjne" w planach olewasz i ich nie robisz, zaczynasz od 2 etapu.

Ja to robię tak:
wybieram start główny (najdłuższy dystans) i później pod to plan. W międzyczasie szukam startów kontrolnych, wiadomo że jak docelowo chcesz półmaraton, to idąc z planem nawet zalecane jest przebiec 2 tyg wcześniej mocne 10km - termin masz. Przed maratonem miesiąc czy 3 tygodnie wypada przebiec połówkę. itp.
biegam ultra i w górach :)
daniel_torun
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Nie zgodzę się. Rok ma 12 miesięcy, spokojnie da się wpasować. Kiedy masz pierwszy bieg? Pewnie za jakieś kilka miesięcy - to akurat będzie kilkanaście tygodni. Nie zgodzę się, że plany są na 5-6 dni biegania, tutaj masz półmaraton poniżej 1:35 na 3-4 treningi w tyg:
http://treningbiegacza.pl/training-plan ... w-tygodniu

Generalnie nie zrobisz tak, żeby co miesiąc być w formie na tip-top. Ustal sobie półmaraton docelowy i pod niego rób plan (ten na kilkanaście tygodni) + w każdym planie masz miesjsca na mocne starty na krótsze dystanse: ten wklejony przeze mnie ma 2 takie. Możesz też od czasu do czasu mocniejszą jednostkę zastąpić startem i nic się złego nie stanie - to nie apteka.
Do tego jeśli już biegasz podobne dystanse to etapy "adaptacyjne" w planach olewasz i ich nie robisz, zaczynasz od 2 etapu.

Ja to robię tak:
wybieram start główny (najdłuższy dystans) i później pod to plan. W międzyczasie szukam startów kontrolnych, wiadomo że jak docelowo chcesz półmaraton, to idąc z planem nawet zalecane jest przebiec 2 tyg wcześniej mocne 10km - termin masz. Przed maratonem miesiąc czy 3 tygodnie wypada przebiec połówkę. itp.
Piszą o 5-6 treningach tygodniowo miałem na myśli książkę Danielsa. Ja trenowałem teraz wg 1:50 z bieganie.pl
Chciałbym przebiec przed 40stką maraton. To ma być mój główny cel - czyli przed 30.07 ;-) . Wydaje mi się jednak, że to może być za szybko dla mnie . Na jesień chciałbym pobiec maraton toruński i potem bieg mikołajów. To plany tak na szybko
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piszesz, że chcesz startować w zawodach co miesiąc, półtora. Wówczas nie można traktować każdych zawodów jednakowo, jak zawody ;-) Gdzie, jak rozumiem, chce zrobić się jak najlepszy wynik. I po prostu część z nich traktujesz jak mocniejszy trening lub np. zamiast długiego weekendowego wybiegania. A całoroczny trening traktujesz jednakowo. Masz stały zaplanowany tydzień uwzględniający wszystkie aspekty biegania, czyli rozbieganie, siłę biegową, coś na szybkość i długie wybiegania w weekendy. I zamiast skupiać formę na poszczególnych zawodach, jak np. w szkole portugalskiej, gdzie cały rok jest sezon. Jest to tzw. trening bez BPS. Na MagazynBieganie.pl jest krótki o tym artykuł.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie do końca - są plany uwzględniające takie coś. Spokojnie możesz przecież robić plan pod półmaraton i 2-3 tygodnie wcześniej pobiec na maksa dychę. A dodatkowo jeśli w planie masz przewidziane akcenty szybkościowe w weekend (a można tak ustawić) to spokojnie możesz mocny interwał 5x1km zastąpić startem na 5km i wielkiej szkody nie będzie, a wynik powinien być przyzwoity (na aktualne możliwości). My tutaj mówimy o poziomie amatorskim, a nie o elicie poprawiającej sekundy w rekordach mitingów. Zresztą wystarczy poczytać blogi na forum - sporo osób biega starty kontrolne, często one wręcz pomagają bo człowiek i formę oszacuje na dany moment.
daniel_torun
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za uwagi i pomoc. Sporo to mi wyjaśniło ;-)

Możecie polecić jakiś maraton - maj-czerwiec w odległości 2-3 h jazdy od Torunia ? ;)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

daniel_torun pisze:Dziękuję Wam za uwagi i pomoc. Sporo to mi wyjaśniło ;-)

Możecie polecić jakiś maraton - maj-czerwiec w odległości 2-3 h jazdy od Torunia ? ;)
Polecam:
http://www.orlenmarathon.pl/node/446 - 200km, to powinieneś się w koło 3h wyrobić, organizacja - z dużą dozą pr-stwa będzie bardzo dobrze. Koniec kwietnia, to prawie jak maj :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ