porady dla początkującego górala

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@kliniasty

Zgodzę się, częściej niż 2 razy w tygodniu to już łatwiej o kontuzję :) i ryzykowanie, to znaczy z każdym kolejnym biegiem ryzyko jest większe. Chyba że to takie bieganie bez dużych podbiegów i spokojnym tempem, chociaż pewnie to jest uwarunkowane wieloma czynnikami.
Ja maksymalnie 5 dni pod rząd biegałem po górach, ale efekt na następny dzień był taki że miałem nogi z ołowiu. Natomiast do kontuzji której nabawiłem się 2 miesiące temu, wystarczyły mi 3 biegi w tygodniu ;p z jakimiś przerwami 1 czy 2 dniowymi. Zlekceważyłem objawy lekkie skurcze w lewej łydce podczas podbiegów.

Wie ktoś co może pomóc na rozluźnienie łydki ? Bo teraz jestem tak świeżo po wyleczonej kontuzji i tylko parę biegów zrobiłem i zauważyłem że lewa łydka szybko się męczy, podczas gdy prawa łydka na podbiegu jest całkowicie na luzie to lewa boli ;D. Czy może to wynikać z tego że podczas tej ponad miesięcznej przerwy - mięsień trochę osłabł i trzeba go odbudować ?

mi się marzy w następnym roku bieg 7 dolin :D haha, obecnie jestem w etapie marzeń i planowania treningów.
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja osobiście staram się zawsze napięte mięśnie rozwałkowywać , oczywiście jeśli jest to fizycznie możliwe.
Na łydki nie znam technik wałkowania niestety i chyba takowych nie ma , dlatego nie pozostaje Ci nic innego jak jakaś forma masażu.
A może to u Ciebie to nie jest napięcie łydki, tylko jeszcze nie doleczenie kontuzji??
Świat jest za duży, żeby być małym...
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Może jeszcze troszkę zostało objawów po kontuzji, ale to już 2 miesiące, ja już nie mam więcej cierpliwosci. Prawdziwy ból zniknął jakoś 2 tygodnie temu, teraz pozostał tylko lekki ból w łydce, oszczędzam lewą nogę maksymalnie jak to możliwe nawet nie siadam na niej, specjalnie kładę nogę na kołdrę gdy zasypiam, pobawię się w masaże może pomogą :-).
Jutro jadę pochodzic po górach zobaczę co z łydką po 3 czy 4 dnipwej przerwie od biegania.
zahaim
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:50
Życiówka w maratonie: 3:59:57

Nieprzeczytany post

Hej, jest metoda na wałkowanie łydki: kładzie się wałek na ziemi, siada się na tyłku z prostymi nogami do przodu, podpiera się rękami, podnosi tyłek do góry i nogą jeździ tam i z powrotem po wałku. Nie wiem czy udało mi się to dobrze opisać, poszukaj wątku o problemie z Achillesem, tam jest filmik
Awatar użytkownika
Krzysztof92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z pewnością to jakoś pomoże, ale wolę jakąś delikatniejszą formę masażu na obolałe mięśnie :)
Wczoraj zrobiłem trasę 40km, tylko w połowie miałem problemy z lewą nogą hmm chyba troszkę za szybko chcę powrócić do formy po kontuzji :), ale było ok bo po 40 kilometrach nie było już żadnych problemów z nogami. Bardzo się zrelaksowałem kilka przerw na zdjęcia na podziwianie pięknych widoków tego mi bardzo brakowało. Żeby było jasne to był tylko spacer żaden bieg :), ale powoli będę przyzwyczajał organizm do większych odległości. Żeby za rok już móc zrobić wymarzone 100km w fajnym biegu. Cieszy mnie to że po wczorajszym wysiłku są tylko lekkie zakwasy. Trzeba korzystać z pogody :) jeszcze jutro słonecznie
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Krzysztof... co do wałkowania napiętych(obolałych) mięśni , to musi boleć
Ja kiedy walczyłem z pasmem biodrowo-piszczelowym to tak wałkowałem bok nogi ,że miałem łzy w oczach z bólu , a i tak na początku nie naciskałem całym ciężarem ciała. Uwierz mi efekt był widoczny praktycznie od razu .
Inna sprawa to głowa. Ja nawet jak już byłem w pełni sił potrafiłem sobie wmawiać ,że coś tam jest nie tak i biegałem na tabletach przeciwzapalnych z 2 miesiące:)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a ćwiczycie coś specjalnie pod góry obok nóg tj. plecy, klatkę itd.?
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:a ćwiczycie coś specjalnie pod góry obok nóg tj. plecy, klatkę itd.?
Polecam plecy i brzuch

Zwłaszcza w kontekście dłuższych dystansow
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:a ćwiczycie coś specjalnie pod góry obok nóg tj. plecy, klatkę itd.?
podciąganie na drążku, pompki, podciąganie nóg do klatki w zwisie, martwy ciąg, wypady i przysiady z hantlami + stretching
nie wiem, czy to pomaga lepiej biegać po górach, ale na pewno pozwala lepiej czuć się patrząc w lustro :)
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystkie możliwe ćwiczenia na nogi :) przysiady, wykroki z obciążeniem, skakanka + plus jakieś ćwiczenia wzmacniające ramiona
To mój uzupełniający trening do tygodniowego planu
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

myślę ,że teoria teorią , ale trzeba trochę pozbiegać ,żeby dobrze technicznie sobie radzić
Dużo czynników wpływa na technikę zbiegania - dwa główne to rodzaj podłoża i kąt nachylenia
Logicznym jest ,że przy dużych kamieniach i sporym nachyleniu nie będziesz sadził długich susów tylko drobne kroki celujące pomiędzy kamienie:)
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

teorie teoriami, ale chociaż miałoby się najsilniejsze czwórki , zapas prędkości, szybkości etc etc to nic nie zastąpi doświadczenia

gdzie kłaść nogę, jak, ustawienie ciała pod kątem zbiegu to trzeba wybiegać, a raczej nazbiegać i żadnej filozofii tu nie ma

w przeciwieństwie do podbiegów :taktak:
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:teorie teoriami, ale chociaż miałoby się najsilniejsze czwórki , zapas prędkości, szybkości etc etc to nic nie zastąpi doświadczenia
Czego najlepszym dowodem jest wynik Kuby Wiśniewskiego na Rzeźniku... :bum:
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No cóż, fajnie się biega po górach, ale ja nigdy się nie zastanawiałem nad techniką podbiegu czy zbiegu, po prostu wychodzę na bieganko i tyle :taktak:
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
ODPOWIEDZ