Bieganie boso
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
robi się egzotycznie tutaj :hej:tzn na tym forum , pierwsze wyjścia bose prawie jak narodziny, odkrywanie nieznanych lądów, burza bodźców nie do ogarnięcia za pierwszym razem...Dobrze się robi...
Tak pomyślałem rano podczas biegania (oczywiście na golasa zrobiłem 5 km najpierw asfald , potem drobne kamyczki na całej drodze,potem chodnik bruk, potem droga staro bruk, urozmaicenia na max ) ,że jakby tak zabronić ludziom bosego chodzenia w miejscach publicznych. Chciałbym widzieć ten efekt ! Nastąpiłby prawdziwy bum na taką rekreację ! Znowu świat miałby nad czym debatować, ale to i tak lepsze od innych tematów którym się polityka teraz zajmuje.
Tak pomyślałem rano podczas biegania (oczywiście na golasa zrobiłem 5 km najpierw asfald , potem drobne kamyczki na całej drodze,potem chodnik bruk, potem droga staro bruk, urozmaicenia na max ) ,że jakby tak zabronić ludziom bosego chodzenia w miejscach publicznych. Chciałbym widzieć ten efekt ! Nastąpiłby prawdziwy bum na taką rekreację ! Znowu świat miałby nad czym debatować, ale to i tak lepsze od innych tematów którym się polityka teraz zajmuje.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:12
Ja niestety jestem uziemiony, jeśli idzie o bose przebieżki. Kilka razy na asfalcie zdarzyło mi się, że duży paluch u prawej stopy złapał niespodziewanie przyczepność i "podwinął się" w kierunku podeszwy, przekraczając swój zakres ruchu i uszkadzając jakieś drobne ścięgna. Dodatkowo oberwał kamieniami podczas wbiegania na Babią Górę i od pewnego czasu przypomina dojrzały pomidor W dowolnym obuwiu mogę biegać bez ograniczeń, byle pod palcem była stała podeszwa uniemożliwiajaca powtóne podwijanie, ale trochę żal tak Was czytać, samemu będąc jeszcze przez jakiś czas skazanym na obuwie (na szczęście tylko do biegania).
-
- Dyskutant
toś porobił ... Mi tez sie zdazylo ze duzy sie podwinal, znam to uczucie. ech... Na szczescie zadarla sie dosc powaznie skora za paznokciem i staw byl spuchniety pare dni ,bo tak wlasciwie to zachaczylem czubkiem palucha. Bylo to na rownej powierzchni asfaltu z małym ale-w jedym miejscu buła mulda niewidoczna i kompletnie mnie to zaskoczyło.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Próbuję to sobie zwizualizowac ale mam kłopot. Jak stawiacie w biegu stopy, że wykonują "ruch do przodu" na tyle długi, że są możliwe takie kontuzje?yaromir pisze:toś porobił ... Mi tez sie zdazylo ze duzy sie podwinal, znam to uczucie. ech... Na szczescie zadarla sie dosc powaznie skora za paznokciem i staw byl spuchniety pare dni ,bo tak wlasciwie to zachaczylem czubkiem palucha. Bylo to na rownej powierzchni asfaltu z małym ale-w jedym miejscu buła mulda niewidoczna i kompletnie mnie to zaskoczyło.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:12
Pierwszy taki punkt to podrywanie nogi zakrocznej. Starałem się unosić całą stopę, zamiast wybijać się z palców, w efekcie czego stopa startowała niemal równolegle do podłoża.jabbur pisze:Próbuję to sobie zwizualizowac ale mam kłopot. Jak stawiacie w biegu stopy, że wykonują "ruch do przodu" na tyle długi, że są możliwe takie kontuzje?yaromir pisze:toś porobił ... Mi tez sie zdazylo ze duzy sie podwinal, znam to uczucie. ech... Na szczescie zadarla sie dosc powaznie skora za paznokciem i staw byl spuchniety pare dni ,bo tak wlasciwie to zachaczylem czubkiem palucha. Bylo to na rownej powierzchni asfaltu z małym ale-w jedym miejscu buła mulda niewidoczna i kompletnie mnie to zaskoczyło.
Przytrafiało się to również przy lądowaniu, o ile lądowałem wyżej, niż poziom odbicia z lewej (przekraczanie ulicy, nierówności chodnika), lub gdy miałem już zmęczone uda i nie podnosiłem ich tak wysoko, jak na początku biegu.
- Sammi
- Zaprawiony W Bojach
Kurcze, tak to dziwnie ująłeś, że dopiero po 3s. skojarzyłam, że chodzi o bieganie na bosakayaromir pisze: Tak pomyślałem rano podczas biegania (oczywiście na golasa
_______
Dobrze, że ktoś kiedyś stworzył ten wątek, bo np: gdyby tego wątku nie było to znając życie nie zaczęłabym biegać boso, a właśnie takim sposobem człowiek staje się coraz śmielszy (? śmiały ?). Nie no, fajnie, fajnie
Aha i sądzę jeszcze, że bosych biegaczy jest więcej. Ciekawe ile "nas" jest. Może są gdzieś jakieś statystyki ?
-
- Dyskutant
sammi"golas" miał być z lekka prowokujący
Też tak do konca nie potrafię wytłumaczyć jak założyłem paluchem, być może zmęczenie, a może jednak ta pewność równości asfaldu bo na całej jego długości było bardzo równo. Tyle z mojego przypadku.
Dzisiaj biegłem i patrzyłem na siebie "tak z boku" jak się zachowuje moja biegająca maszyneria. Zauważyłem że na gruntowej drodze usianej małymi i upierdliwymi kamyczkami biegnie się bardzo zachowawczo i robiłem to tak że biegłem jakby w miejscu przebierając nogami, a palce podwinięte robiąc tym samym jakby poduszkę. Dziwi mnie fakt że dopiero teraz to zauważyłem, ale uczymy się ciągle wciąż przeciągle
Też tak do konca nie potrafię wytłumaczyć jak założyłem paluchem, być może zmęczenie, a może jednak ta pewność równości asfaldu bo na całej jego długości było bardzo równo. Tyle z mojego przypadku.
Dzisiaj biegłem i patrzyłem na siebie "tak z boku" jak się zachowuje moja biegająca maszyneria. Zauważyłem że na gruntowej drodze usianej małymi i upierdliwymi kamyczkami biegnie się bardzo zachowawczo i robiłem to tak że biegłem jakby w miejscu przebierając nogami, a palce podwinięte robiąc tym samym jakby poduszkę. Dziwi mnie fakt że dopiero teraz to zauważyłem, ale uczymy się ciągle wciąż przeciągle
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56
Sammi , nie wiem ilu jest bosych biegaczy, ale jest jeden bardzo znany...
Paweł Mej vel BOSY BIEGACZ biega BOSO od 04.11.2007 r. - w dowód wdzięczności za dar od rodziców . Z domu dziecka w Warszawie .
https://pl-pl.facebook.com/pages/Pawe%C ... 2255680200
Paweł Mej vel BOSY BIEGACZ biega BOSO od 04.11.2007 r. - w dowód wdzięczności za dar od rodziców . Z domu dziecka w Warszawie .
https://pl-pl.facebook.com/pages/Pawe%C ... 2255680200
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Dziś, wracając z teningu, widziałem piłkarzy Warty Poznań, truchtających na treningowym boisku bez butów..w końcu. Zawsze widziałem ich w butach. Jeden nawet biegł w białych getrach na nogach
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Może to nie getry.Gife pisze:Dziś, wracając z teningu, widziałem piłkarzy Warty Poznań, truchtających na treningowym boisku bez butów..w końcu. Zawsze widziałem ich w butach. Jeden nawet biegł w białych getrach na nogach
Podczas ostatnich upałów intensywnie udzielałem się z łopatą w ogródku.
Jak wyskoczyłem pobiegać w fivefingers'ach, to dopiero stwierdziłem w całej okazałości jak przepięknie NIEopaliły mi się miejsca zasłonięte butami i skarpetami.
-
- Dyskutant
jest np taki chłopak z Wisły któremu nie zależy zbytnio na ujawnianiu się tutaj, ale obiecał że popracuje nad tym .
-druga wypowiedź:
http://www.radio90.pl/rekordowa-frekwen ... tozek.html
-druga wypowiedź:
http://www.radio90.pl/rekordowa-frekwen ... tozek.html
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Getry getry.. po prostu nie chciało się zdejmować pewnie..KrzysiekJ pisze:Może to nie getry.Gife pisze:Dziś, wracając z teningu, widziałem piłkarzy Warty Poznań, truchtających na treningowym boisku bez butów..w końcu. Zawsze widziałem ich w butach. Jeden nawet biegł w białych getrach na nogach
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
-
- Dyskutant
parę dni temu strzeliło mi coś w biodrze, (a może bardziej w kręgach lędzwiowych, bo tam zawsze miałem problem) zaraz po bieganiu i poboluje cały czas. Dzisiaj dopiero stwierdziłem że coś sie raczej naprawiło, bo dotąd byłem krzywy podczas schylania się, a teraz jest tak jak powinno być.
Muszę odwiedzić mojego kręgarza co mnie kiedyś naprawiał, niech on stwierdzi co się porobiło.
Gdzieś wyczytałem że boso można się "naprawić", być może ma to miejsce u mnie...oby
Muszę odwiedzić mojego kręgarza co mnie kiedyś naprawiał, niech on stwierdzi co się porobiło.
Gdzieś wyczytałem że boso można się "naprawić", być może ma to miejsce u mnie...oby
-
- Zaprawiony W Bojach
Ładnie cię naprawił Ile jeszcze szans zamierzasz mu dać, zanim całkiem się rozsypiesz?yaromir pisze:Muszę odwiedzić mojego kręgarza co mnie kiedyś naprawiał, niech on stwierdzi co się porobiło.
Jeśli chcesz się wyleczyć, idź do fizjoterapeuty albo osteopaty.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas