ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja nadal wakacyjnie biegam nad Garda. Lo matko, jak mi się tu lekko biega! Dziś 13 km w średnim tempie 5:05 i to dlatego ze się nieco hamowalam na poczatku i było nieco pod górę. Poprzednie dwa treningi poniżej 5 :orany: na dystansie 10 km - normalnie jak na zawodach :tonieja:
W ogóle to znalazłam tu bieg na 5 km ale akurat w dniu naszego wyjazdu. Kombinuje jak mogę, zeby nie wracać ;)
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No, fajnie wspominam tamten rejon. :)
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

matika
no niezle :hejhej: progres jest-jest ok :ble:

czy któraś miała stycznośc z butami Reebok Relaflex Optimal? Są tanie czyli dostepne dla mojej kieszeni no i PODOBAJA MI SIE :hej:
za tydzien na BBL beda eksperci z adidasa,bedą badać kopytka i proponowac odpowiedni obuw :spoczko:
Obrazek
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matika, zazdroszczę pobytu. Okolice jeziora Garda są przepiekne.

I muszę się pochwalić, że w piątek przebiegłam 34 minuty, a wczoraj 35 minut :taktak: Krokomierz pokazał 5,8 km, ale pewnie było tego sporo mniej, bo nie mam aż takiego tempa.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dama - GRATULUJĘ! :-)

A ja sobie "już pobiegałam" :/
Biegło się w sobotę mi świetnie, po czym kolano kompletnie odmówiło współpracy.

Zaczyna mnie to wnerwiać to całe bieganie.
Przez różne sporty przeszłam i czegoś takiego nie było.
Człowiek owszem, miewał zakwasy gigantyczne - do gorączki czasami,
dziury w udach, siniaki, krwiaki, wracał z treningu na czworakach albo stał przed 5 schodkami pół godziny zanim mu się udało nogę na pierwszy podnieść itp.
Czasami jakiś uraz się zdarzał bo się obtłukł, przewrócił, coś sobie złamał czy skręcił.
Ale to było coś konkretnego, najczęściej od jakiegoś wypadku przy sporcie.

Ale żeby ciągle jakaś kontuzja z niczego?
Przecież ja się nawet już przestałam porządnie męczyć.
Dystansu nie wydłużam (a nawet tnę) od jakichś 2 miesięcy bo się boję kontuzji, prędkość ograniczyłam bo się boję kontuzji, z górki biegnę wolniej niż pod górkę bo się boję kontuzji, buty NB leża nieużywane bo się boję kontuzji, po asfalcie nie biegam bo się boję kontuzji, zaprzestałam robienia podbiegów, przebieżek skipów bo się boję kontuzji... :wrrwrr:
Robię ćwiczenia siłowe, rozciągające przed bieganiem, po bieganiu w dni nie biegania.
Chodzę dodatkowo 3 razy w tygodniu na aquaaerobik. :wrrwrr:
A mimo to i tak ciągle mam jakieś kontuzje. :/
Jak nie urok to przemarsz wojsk radzieckich. :/
Tego nie było w żadnym innym sporcie.

Czuję się zwyczajnie okropnie zniechęcona. :/

Zapisałam się znów do RehaSport na wizytę, ale jak się okaże że oczywiście lekiem na kolano jest znów nie biegać kilka tygodni a potem nie wiadomo- to sobie chyba zwyczajnie znajdę inny sport. Bo po co ja mam biegać? Żeby w wyniku 1-2 biegów znów nie móc biegać?

Masakra po prostu.
Mnie się zaczyna wydawać, że to jakaś ściema.
Że zwyczajnie ludzie do biegania się nie nadają. :/
Jakbyśmy się nadawali, to bieganie samo w sobie nie byłoby takie kontuzjogenne.

I co to za paranoja, że żeby biegać trzeba ciągle trzaskać jakieś inne ćwiczenia?
Jak jeździłam konno, to mięśnie potrzebne do jazdy konnej wyrabiała jazda konna.
To czemu bieganie nie wyrabia mięśni potrzebnych do biegania? :/

No.
To się wyżaliłam.
Tylko jakoś wcale mi nie lepiej. :/
ania102
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava bardzo smutne, to co napisałaś... Czyżby czas odpuścić sobie bieganie? Może Twoja wcześniejsza aktywność osłabiła organizm? Nie jestem zwolenniczką, żeby się forsować w takich sytuacjach i zajeżdżać...

W weekend nie biegałam, mogłam dłużej pospać i poczytać. Dziś rano nie miałam ochoty biegać, ale gdybym została w domu, pewnie przez resztę dnia bym żałowała. Biegało się świetnie, temperatura idealna, w parku mało ludzi, nie za dużo słońca.
paulina.biega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W takim razie ja również się dopiszę, zaczynam biegać aby zrzucić zbędne kilogramy ale tak mnie jakoś wzięło po pierwszym, drugim, trzecim marszobiegu zaczęłam się wkręcać. Czytam o butach, ubraniach i głowa mi puchnie. Muszę przystopować żeby się nie zaplątać w kupowanie niepotrzebnych, drogich rzeczy. Mój cel na razie przebiec 3 km (na razie udało mi się jednym ciągiem potruchtać 2 km) a w dalszej perspektywie bieg na 10 km i zrzucenie 30 kg (ale do tego góry przede mną). Chętnie będę czerpać z waszych doświadczeń i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Gryzzelda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze: Masakra po prostu.
Mnie się zaczyna wydawać, że to jakaś ściema.
Że zwyczajnie ludzie do biegania się nie nadają. :/
Jakbyśmy się nadawali, to bieganie samo w sobie nie byłoby takie kontuzjogenne.
cava, ja tez juz mialam takie mysli ze ja to sie do biegania nie nadaje. A najbardziej mnie wnerwialo to podejscie ze zeby biegac to tylko trzeba buty zalozyc i trzaskac kilometry. No niektorzy tak maja, nie zaprzecze, ale my z krzywymi kregoslupami, jedna naga krotsza i ogolnie w slabej kondycji na pewno nie.

Mi (odpukac) pomaga bieganie w minimusach. W nich doskonale technike, te buty od razu mi daja znac jak cos robie zle, od razu czuje. Nie ma przebacz. Zaczynam biegac coraz lepiej technicznie. Na poczatku lydki byly zmasakrowane, ale teraz jest juz lepiej.
I chyba (znowu odpukac) po prawie 9 miesiacach odpuszczaja mi shin splints, jak wreszcie zmienilamtechnike i wzmocnilam lydki. Tak pisze na pocieszenie, ze chyba z kazdego impasu jest jakies wyjscie, tylko ty musisz znalezc swoje :)

Aha, ale na PW mozesz mi wyslac dane do tego RehaSportu, moze tez sie do nich na konsultacje umowie jak bede w Pl ;)
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj Paulino, ja tez jestem bardzo początkująca. :hahaha:

Cava, niestety nie potrafię napisać nic mądrego ani pocieszającego. :ojnie: Pewnie opisywałas wcześniej swoje perypetie z kolanem (nie doczytałam), więc przypuszczam, że prześwietlenia, usg itp masz za sobą. Może jeszcze raz poszukać dobrego ortopedy? Bo przecież nie może boleć tak z niczego.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:A mimo to i tak ciągle mam jakieś kontuzje. :/ (...) Mnie się zaczyna wydawać, że to jakaś ściema.
Rozumiem Cie, mam ostatnio podobnie. Bieganie takie zdrowe a tyle dzialan "oslonowych" wymaga. Ja od jesieni jak zrobilem roztrenonwanie to nie moge wrocic do treningow na dluzej niz 3 tygodnie ... zawsze cos ...

Zaczynam podejzewac ze moze byc to jednek kwestia rocznika :-( ... moj ten sam co Twoj. W celach reha zaczalem troche plywac ... to znowu mi cos w barku przeskakuje .... :hahaha: Ale nic ... pcham ten wozek dalej, najwyzej sie rozpadne
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

o jeny :orany: :jatylko: :niewiem: :echech: :ojnie: WTF :hej: ???
Dobiliście mnie teraz...
Jak ostatnio w Gdyni biegłam(co się z Cavą rozminęłam) to cała droge myslałam ze po co mi to/dlaczego?zamiast spac teraz bo w pracy i tak kocioł....zamiast leżeć w łóżeczku mięciutkim i cieplutkim...zamiast wziać prysznic ,nasmarowac sie balsamem i pachnieć...zamiast wstać rano wypoczeta...zamiast umalowac pazurki u nóg na krwistą czerwień bo lato...JA BIEGNE :tonieja: w nocy o północy....no jakiś absurd...bo nikt nic mi za to nie da...na ołtarze mnie nie wyniosą...A rano niewyspanie,bolące kości ,nerw ze zmęczenia...I do tego regularnie COŚ: ato kolano a to d***a a to gardło a to łydka!I jeszcze człowieka dobija fakt ze modny róz i by sie przydała rózowa koszulka no i niebieska na zmiane i buty,skarpetki do kompletu...a to kosztuje a trzeba jeszcze Młodemu wyprawkę do zerówki...i czas mu poswiecić bo to dziecko me a wybierac czasami trzeba :albo spacer z jedynakiem albo godzinka biegu...
NIE-NIE WYSTARCZĄ TYLKO BUTY I WIOO!!!
i czasami mam doła i czasami sie nie chce i nie raz mówiłam ze to koniec,ze jeszcze tylko majowy,ze jeszcze tylko sobótka noo-ewentulanie świetojański...I wkurwa mam wielkiego ale przestac tez nie potrafie :wrrwrr:
cava a Ty tak nie pisz.Zabraniam Ci.Razem zaczynałysmy i Ty mnie motywowałaś wiec teraz zbieraj srakotkę w garść,nastawiaj sie i masuj i wracaj :taktak:

Dzisiaj "latałam" za czapeczkami z daszkiem bo w nd jade na plażowy :hejhej: O jenyyy jak ja paskudnie wygladam w czapeczce.I nie pomaga jej dry-fit i nie pomagaja letnie kolory ani specjalnie profilowany daszek...No nie pasują mi czapeczki i tyle!Kupiłam za to daszek :bum: tez zadna rewelka ale juz ciut lepiej...a kolezanka mnie zgasiła bo powiedziała ze to nie do "runningu" :spoczko: hehhe
Obrazek
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cava, nie wiem czy jestem w stanie napisać coś motywujacego, ale sama mocno wierze, ze najistotniejsze to trafić na dobrego specjalistę. Nie ma co lekceważyć takich objawów, szczególnie, ze jak piszesz robisz wszystko zeby kontuzji uniknąć. Może zwyczajnie masz to kolano słabsze i to pierwsza oznaka czegoś w rodzaju przetrenowania (?). A co do innego sportu, to właściwie czemu nie? :) aktualnie - po kolejnej rowerowej wyrypie w terenie - uznałem, ze ja się nie nadaje do mtb i planuje przerzucić się na rower szosowy :ble:
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak ktoś ma trochę czasu i ochoty to zapraszam na bloga do poczytania relacji z weekendu :) W sobotę byliśmy z Pati na I Półmaratonie Wyspy Sobieszewskiej, a kilkanaście godzin później znaleźliśmy się w Czymanowie, na starcie I Półmaratonu Żarnowieckiego :)

Jazda bez trzymanki - I Półmaraton Wyspy Sobieszewskiej

Wysoko zawieszona poprzeczka - I Półmaraton Żarnowiecki
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

saper pisze:
cava pisze:A mimo to i tak ciągle mam jakieś kontuzje. :/ (...) Mnie się zaczyna wydawać, że to jakaś ściema.
Rozumiem Cie, mam ostatnio podobnie. Bieganie takie zdrowe a tyle dzialan "oslonowych" wymaga. Ja od jesieni jak zrobilem roztrenonwanie to nie moge wrocic do treningow na dluzej niz 3 tygodnie ... zawsze cos ...

Zaczynam podejzewac ze moze byc to jednek kwestia rocznika :-( ... moj ten sam co Twoj. W celach reha zaczalem troche plywac ... to znowu mi cos w barku przeskakuje .... :hahaha: Ale nic ... pcham ten wozek dalej, najwyzej sie rozpadne

Mi już wątroba od tego puchnie.
A najlepsze (i wcale nie mniej wk....ce)- wstaję dzisiaj i NIC mnie nie boli. :/
A wieczorem tak mnie kolano bolało ze nie mogłam usnąć.
No to nie wiem już co robić. Bo albo żeby bolało, albo żeby nie bolało, to już jakiś trop. A tak?
Niby nie boli, wybiegnę w las i po kliku kilometrach mnie sieknie i co? Spacerkiem na jednej nodze do domu żeby mnie komary zeżarły?

To chyba faktycznie starość po prostu. :hahaha:

Franki
, spoko. Sobie żółci tu uleję, to mi lżej.
Na razie się przyczajam i kumuluję w sobie. ;)
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:Niby nie boli, wybiegnę w las i po kliku kilometrach mnie sieknie i co? Spacerkiem na jednej nodze do domu żeby mnie komary zeżarły?
Teraz to tylko komary, ale w zimie przy -10 to bałem się zbyt daleko od domu odbiegać, żeby w razie kontuzji gdzieś w polu nie zamarznąć ;-). Zamarznąć to przesada, ale przemarznąc i przeziębić się można.

Ale wczoraj pobiegałem i już mi lepiej ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ