Martyna_K - komentarze
Moderator: infernal
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Hej młoda, fotę wstaw jakąś. Chętnie porównam nogi i zada sprzed tej katorgii
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mimik, na chwilę obecną chcę się skupić na bieganiu 10 km. Najbardziej mi podchodzi ten dystans
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
Spoko, w takim razie trzymam kciuki, żeby było dobre bieganie, jakkolwiek by cyferki nie wyglądały. Potencjał jest na pewno na coś szybkiego.Martyna_K pisze:Mimik, na chwilę obecną chcę się skupić na bieganiu 10 km. Najbardziej mi podchodzi ten dystans
Pozdro!
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki serdeczne,start za 5 tygodni,więc każdy kciuk jest na wagę złota
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
To, że będzie życiówka jest pewne
Jak ktoś nagle zwiększa kilometraż o połowę, to musi być postęp (o ile się nie zajedziemy).
Pytanie tylko co to będzie za rok/dwa, kiedy już nie będzie jak kilometrażu zwiększyć Ostatni dzwonek, żeby wypracować coś mądrego, coś co zostanie na lata później, to nie... każmy 21 letnie dziewczynie z poziomu 50min/10k biegać 130km/tydz. To taka złodziejska polityka, którą można porównać do nakładania na dzieciaki zbyt dużych obciążeń tylko po to, aby już za seniora nie mogły nic osiągnąć.
Jak ktoś nagle zwiększa kilometraż o połowę, to musi być postęp (o ile się nie zajedziemy).
Pytanie tylko co to będzie za rok/dwa, kiedy już nie będzie jak kilometrażu zwiększyć Ostatni dzwonek, żeby wypracować coś mądrego, coś co zostanie na lata później, to nie... każmy 21 letnie dziewczynie z poziomu 50min/10k biegać 130km/tydz. To taka złodziejska polityka, którą można porównać do nakładania na dzieciaki zbyt dużych obciążeń tylko po to, aby już za seniora nie mogły nic osiągnąć.
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Sylw3g, ja ślepa nie jestem! Potrafię czytać mały druczek!
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Ja Cię kiedyś dorwę. Biedny będziesz,oj biedny...
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Po pierwsze znane są przypadki biegaczy, którzy biegali od najmłodszych lat bardzo dużo, jak np. Garry Lindgren.
Raczej więc nie należy Sylw uogólniać.
Ale moim zdaniem należy zadać MartynieK jedno zasadnicze pytanie: Czemu ma służyć tak duży kilometraż jak na amatora... gdy trenuje się pod biegi na 10k
Raczej więc nie należy Sylw uogólniać.
Ale moim zdaniem należy zadać MartynieK jedno zasadnicze pytanie: Czemu ma służyć tak duży kilometraż jak na amatora... gdy trenuje się pod biegi na 10k
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Kilometraż pozwala mi po prostu na budowanie wytrzymałości,siły i szybkości. Chociaż i tak przydałby mi się 8 dzień tygodnia...Bo mam kilka rzeczy na ścisk
Żeby była jasność,ja nie klepię kilometrów dla samego klepania. Są zakresy,crossy,rytmy,biegi progresywne...Wszystko na swoim miejscu.
Żeby była jasność,ja nie klepię kilometrów dla samego klepania. Są zakresy,crossy,rytmy,biegi progresywne...Wszystko na swoim miejscu.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Nie znam się na tym...Martyna_K pisze:Kilometraż pozwala mi po prostu na budowanie wytrzymałości,siły i szybkości.
Ale mam takie uwagi. Nie ulega wątpliwości, że duża objętość tygodniowa (zakładam że są to długie biegi o niewysokiej intensywności tzw. spokojne) powoduje wzrost wytrzymałości tlenowej oraz ogólnie przyzwyczajenie organizmu do znoszenia trwającego długo biegu, ale w mniejszym stopni wpływa na poprawę siły biegowej a szybkości to w ogóle może szkodzić. Owszem mogła byś w ten sposób budować i siłę biegową, gdybyś biegała w pofałdowanym terenie, ale tam w okolicach Szczecinka to chyba już jakiś czas temu lądolód wszystko wyrównał Co prawda gdybyś była wyjątkowo twardą zawodniczką z dużym potencjałem, to mogłabyś wykonywać długie wybiegania w tempie bliskim startowemu, no ale to trening dla bardzo zaawansowanych i w dodatku stosowany przez niezbyt wielu zawodników (ale np. Kenijczycy tak trenują).
Więc powtarzam pytanie, czemu ma służyć ten trening dla osoby która zamierza skupić się na 10k. Do biegania 10k to potrzeba szybkości, szybkości, szybkości i siły biegowej, a wytrzymałość tlenowa jest oczywiście i tu bardzo ważna ale nie stanowi ona głównego celu treningowego.
Rozumiem, że wykonujesz również treningi specyficzne, które wyżej wymieniłaś, ale zgaduję, że te specyficzne treningi mają tylko niewielki udział w całym twoim kilometrażu.
Oczywiście jest jeszcze taka opcja, że ty po prostu lubisz sobie długo i spokojnie pobiegać. I to jest dobre wytłumaczenie dla dużej objętości twoich treningów, ba to jest najlepsze wytłumaczenie. Ale zgódźmy się, z punktu widzenia sensowności treningu to nie za wiele one dają, przynajmniej jeśli chodzi o przygotowanie do dystansu 10k.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
- Martyna_K
- Zaprawiony W Bojach
Zoltar,już tłumaczę. Zamulać,nie zamulam,bo z każdym tygodniem biegam co raz szybciej,więc dopóki jest progres,nie ma kontuzji,jest łokej.
Treningi specjalistyczne stanowią jakieś...hm...ciężko określić. Bo bywa i tak,że spokojne wybiegania biegam jak treningi progresywne,bo czuję moc.
A że sprawia mi przyjemność robienie takiego kilometrażu-kurcze,tak często zauważam,że wiele osób w gonitwie po kolejne życiówki zapomina o tym,ze trening,bieganie ma być przyjemnością. I dopóki mam przyjemność z każdego z nich,nawet przy tak dużym kilometrażu,to ,hej,chyba o to chodzi? A jak doliczyć do tego progres,to mamy duet idealny
Treningi specjalistyczne stanowią jakieś...hm...ciężko określić. Bo bywa i tak,że spokojne wybiegania biegam jak treningi progresywne,bo czuję moc.
A że sprawia mi przyjemność robienie takiego kilometrażu-kurcze,tak często zauważam,że wiele osób w gonitwie po kolejne życiówki zapomina o tym,ze trening,bieganie ma być przyjemnością. I dopóki mam przyjemność z każdego z nich,nawet przy tak dużym kilometrażu,to ,hej,chyba o to chodzi? A jak doliczyć do tego progres,to mamy duet idealny
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
Fajnie, a ile jest takich, co przepadło przez tego typu eksploatacje. O nich się nie słyszy, bo zanim zabłysną (jeżeli w ogóle) to znikają.Po pierwsze znane są przypadki biegaczy, którzy biegali od najmłodszych lat bardzo dużo, jak np. Garry Lindgren.
Tak sobie właśnie policzyłem...
130km/tydz = 18,5KM dziennie
Tak mi się skojarzyło
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:40:08
- Życiówka w maratonie: 03:15:19
- Kontakt:
Siema Martyna ! Witaj wśród żywych! W sensie na forum Mam nadzieje że w tym sezonie udowodnisz wszystkim co się Ciebie czepiają że ten kilometraż nie pójdzie na marne i żadna kontuzja Ci sie nie przypląta! Życze super życiówek i spełnienia wszystkich celów jakie sobie założysz !
A Wam panowie radze zajmijcie się sobą i swoim bieganiem bo od 6mc wałkujecie to samo a Martyna i tak robi swoje ! Dajcie Jej sie wykazać i po sezonie dopiero Ją oceniajcie! Jesli cos nie pojdzie po Jej mysli to wtedy można pofilozofować a tak to bez sensu Tylko zaśmiecacie Jej bloga
A Wam panowie radze zajmijcie się sobą i swoim bieganiem bo od 6mc wałkujecie to samo a Martyna i tak robi swoje ! Dajcie Jej sie wykazać i po sezonie dopiero Ją oceniajcie! Jesli cos nie pojdzie po Jej mysli to wtedy można pofilozofować a tak to bez sensu Tylko zaśmiecacie Jej bloga
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log
5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Komentarze
Dzienniczek run-log
5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
-
- Zaprawiony W Bojach
Progres bedzie jak cos wartościowego na zawodach nabiegasz ....przy takim kilometrach jeśli nie bedziesz biegać 10k w 37-36 min to wstyd i zastanowił bym sie nad zmiana trenera
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci