Uważaj Aniu na siebie... Nadczynność tarczycy i bieganie to nie takie oczywiste. Leczę się na (podobno) "lepszą odmianę" choroby tarczycy dla biegaczy... niedoczynność, a z krwawieniami mam siedem światów Oby badania wszystko wyjaśniły...Arriba pisze:Mam podejrzenie ,że to może być jeden z objawów nadczynności tarczycy. Jutro wybieram się na badanie.
Miesiączka
Moderator: beata
- Asiula
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:37
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach ponad połowa populacji kobiet leczy się na tarczycę
i dobrze, że poprawiła się w tym zakresie i diagnostyka, i świadomość kobiet. zbadanie tarczycy przy takich problemach to kluczowa sprawa. przede wszystkim gdy planuje się ciążę, bo zaburzenia pracy tarczycy skutkują właśnie problemami z cyklem / płodnością. badanie jest tanie i powszechnie dostępne, samo leczenie tarczycy też nie należy do wielce upierdliwych (choć o nadczynności akurat nie mogę się wypowiadać).
i dobrze, że poprawiła się w tym zakresie i diagnostyka, i świadomość kobiet. zbadanie tarczycy przy takich problemach to kluczowa sprawa. przede wszystkim gdy planuje się ciążę, bo zaburzenia pracy tarczycy skutkują właśnie problemami z cyklem / płodnością. badanie jest tanie i powszechnie dostępne, samo leczenie tarczycy też nie należy do wielce upierdliwych (choć o nadczynności akurat nie mogę się wypowiadać).
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Nie dałam dzisiaj rady.. Ale w przyszłym tygodniu na pewno zrobię badanie. Ja już kiedyś miałam krótki epizod z nadczynnością, młoda siksa byłam, brałam jakieś tabletki krótki okres czasu i wszystko wróciło do normy. A wiem ,że muszę to kontrolować bo moja mama miała usuwaną tarczycę. Tak już od jakiegoś czasu się z tym nosiłam ale dopiero ostatnio poskładałam sobie inne objawy, które wcale nie muszą idealnie pasować, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Popisy Ani
Wasze pole do popisu
Endomondo
"The miracle isn't that I finished. The miracle is that I had the courage to start."
-John Bingham
Wasze pole do popisu
Endomondo
"The miracle isn't that I finished. The miracle is that I had the courage to start."
-John Bingham
-
- Wyga
A ja odkąd biegam, skrócił mi się cykl - zawsze miałam 32 - 33 dniowy.
W tej chwili z zegarkiem w ręku 28 dni - książkowo, mało tego @ przechodzi bezboleśnie i ogólnie w niczym mi nie przeszkadza - mowa o bieganiu oczywiście.
Dziś właśnie poszłam biegać - wracam a tu bach - po 26 dniach
Rany mam nadzieje, że im dłuższe dystanse będę pokonywać to cykle nie będą mi się aż tak drastycznie skracać.
26 dni to już lekka przesada - jeszcze nigdy tak szybko mi @ nie przyszła.
Choć teraz nałożyła mi się choroba i osłabienie organizmu - może to wpłynęło na wcześniejsze jej pojawienie się.
Wolałam jednak odstępy 33 dniowe niż 28.
W roku 11 lub aż 13 razy pojawianie się @ buuuuu
W tej chwili z zegarkiem w ręku 28 dni - książkowo, mało tego @ przechodzi bezboleśnie i ogólnie w niczym mi nie przeszkadza - mowa o bieganiu oczywiście.
Dziś właśnie poszłam biegać - wracam a tu bach - po 26 dniach
Rany mam nadzieje, że im dłuższe dystanse będę pokonywać to cykle nie będą mi się aż tak drastycznie skracać.
26 dni to już lekka przesada - jeszcze nigdy tak szybko mi @ nie przyszła.
Choć teraz nałożyła mi się choroba i osłabienie organizmu - może to wpłynęło na wcześniejsze jej pojawienie się.
Wolałam jednak odstępy 33 dniowe niż 28.
W roku 11 lub aż 13 razy pojawianie się @ buuuuu
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Hrabianka wg mnie jest wszystko ok Nie ma podstaw do zamartwiania się. Może miałaś za duży wysiłek, że okres pojawił się wcześniej niż zazwyczaj?
Mi czasami nawet seks przyśpiesza
Mi czasami nawet seks przyśpiesza
Life is short... running makes it seem longer.
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
Mój blog
=========
-----
Moje endo
-
- Wyga
Sek przyśpiesza @ i to regularnie.
U mnie w ciągu roku niestety jest częstym winowajcom tych przyśpieszeń,
najczęstszy schemat który się u mnie powtarza to samotny wypad z mężusiem do hotelu z widokiem na morze,
a rano w niedziele już z basenu i sauny w spa nawet skorzystać nie mogę ehh
no a @ jest dowodem na to że weekend bez dzieci udany i to na całego
U mnie w ciągu roku niestety jest częstym winowajcom tych przyśpieszeń,
najczęstszy schemat który się u mnie powtarza to samotny wypad z mężusiem do hotelu z widokiem na morze,
a rano w niedziele już z basenu i sauny w spa nawet skorzystać nie mogę ehh
no a @ jest dowodem na to że weekend bez dzieci udany i to na całego
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Hrabianka najważniejsze że jest @ To się liczy A wahań nie masz zbyt dużych
Mój blog
=========
-----
Moje endo
Mój blog
=========
-----
Moje endo
- Zaprawiony W Bojach
Nerwowość, zwiększona potliwość, schudłam trochę a apetyt mam ostatnio duży, kołatanie serca, uderzenia gorąca połączone z tym ,że robi mi się słabo i niedobrze. Nie wiem.. to chyba tyle.ven. pisze:Arriba, mogę spytać o te inne objawy?
Popisy Ani
Wasze pole do popisu
Endomondo
-John Bingham
Wasze pole do popisu
Endomondo
-John Bingham
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 5h 7 min
Witam . Jestem nowa na tym wątku, startuję w Półm.Warszaw. i akurat pierwszy raz w trakcie startów będę miała okres, biegam wolno i długo w związku z tym obawiam się otarć spowodowanych podpaskami lub tamponami, co się bardziej sprawdza, czy są jakieś specjalne akcesoria okresowe dla biegaczek.
-
- Zaprawiony W Bojach
o matko, akcesoria??? a biegalas dotychczas w trakcie okresu, np. na treningu? zakładam, że skoro startujesz w PM, to masz dość dlugi staz biegowy i znasz na tyle swoj organizm, zeby wiedziec czy okres ci przeszkodzi czy nie. przeciez to jakies 2 h. biegu max., tampon powinien wystarczyc. przeciez tampon sie nie przesuwa i nie obciera
ewentualnie, jak wiesz że okres ci bardzo przeszkodzi, to mozesz go farmakologicznie przesunąc, ale tu pytanie czy zalezy ci na starcie az tak, zeby ingerowac w cykl i tym podobne kwestie zdrowotne.
ewentualnie, jak wiesz że okres ci bardzo przeszkodzi, to mozesz go farmakologicznie przesunąc, ale tu pytanie czy zalezy ci na starcie az tak, zeby ingerowac w cykl i tym podobne kwestie zdrowotne.
- polcia2000
- Stary Wyga
No jakby mi w dzień wiekszego biegu wypadł okres a zwłaszcza 2-3 dzień to miałabym wielki problem.
"Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od jednego kroku"
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Ja proponuje tampon + cieniutka wkładka/podpaska. I to w miarę najdelikatniejsza, by nie obtarło.Jednak będziesz intensywnie się ruszać, więc ryzyko obtarć niestety istnieje.
Mój blog
=========
-----
Moje endo
Mój blog
=========
-----
Moje endo
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
Ja nie potrafię biegać z tamponem :/ Pozostaje mi niestety tylko wkładka, a to też niezbyt komfortowe. W tym względzie możemy tylko zazdrościć facetom i liczyć na to, że okres przydarzy się na tydzień przed startem
www.malvina-pe.pl
www.malvina-pe.pl
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 5h 7 min
Dzięki za podpowiedzi, cały mój staż biegowy to tylko dwa lata w tamtym roku zaczełam, w kwietniu a we wrześniu przebiegłam maraton waw. w 5 godzin, 17 minut. Dlatego nie mam doświadczenia, w czasie okr. długie biegi tj powyżej 15 km,odpuszczałam. Myślę że to błąd bo przez to nie wiem jak moje ciało reaguje.