Jak wybrać właściwe tempo?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Hej..Kasiu.....
Człap sobie człap..spokojnie przez kilka miesięcy......nie przyspieszaj....
Twoj metabolizm musi ruszyć, musisz schudnąć 10-15 kg potem mozesz zaczac przyspieszac.
Na razie o tym nie mysl, nie martw sie jesli waga bedzie stala..trzymaj diete i szuraj wolniutko 3-4 razy w tygodniu po 45-60 minut...... Czasami i przez 2-3 miesice nie schudniesz a potem skokowo kilka kilogramow....:):) organizm wcale nie chce schudnać...woli miec zapasy:(:(:(:(
Najwazniejsze zeby sie nie zniechecic......
Nie biegaj szybko bo przy nadwadze to prosta droga do kontuzji...szuraj, szuraj....a zobaczymy sie za 2-3 lata na pólmaratonie a moze i maratonie...tylko spokojnie...spokonie jeszcze raz spokojnie....:):)
trzymam kciuki i zycze wytrwalosci:):):):)
Edek
Człap sobie człap..spokojnie przez kilka miesięcy......nie przyspieszaj....
Twoj metabolizm musi ruszyć, musisz schudnąć 10-15 kg potem mozesz zaczac przyspieszac.
Na razie o tym nie mysl, nie martw sie jesli waga bedzie stala..trzymaj diete i szuraj wolniutko 3-4 razy w tygodniu po 45-60 minut...... Czasami i przez 2-3 miesice nie schudniesz a potem skokowo kilka kilogramow....:):) organizm wcale nie chce schudnać...woli miec zapasy:(:(:(:(
Najwazniejsze zeby sie nie zniechecic......
Nie biegaj szybko bo przy nadwadze to prosta droga do kontuzji...szuraj, szuraj....a zobaczymy sie za 2-3 lata na pólmaratonie a moze i maratonie...tylko spokojnie...spokonie jeszcze raz spokojnie....:):)
trzymam kciuki i zycze wytrwalosci:):):):)
Edek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki
Żeby mi tylko kolana wytrzymały... Tylko to mnie irytuje, bo poza tym bieżnia mnie rozumie I to, że współbiegacze mnie zaczepiają, że tak długo biegnę Młode dziewczyny góra pół godziny i uciekają A ja stara baba, ale twarda
Żeby mi tylko kolana wytrzymały... Tylko to mnie irytuje, bo poza tym bieżnia mnie rozumie I to, że współbiegacze mnie zaczepiają, że tak długo biegnę Młode dziewczyny góra pół godziny i uciekają A ja stara baba, ale twarda
- scieslik
- Zaprawiony W Bojach
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie, żebym miał coś przeciwko ale dlaczego akurat 10tygodniowy? 10 tygodni to dużo czasu, jesteś pewien, że aż tyle potrzebujesz?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie bardzo rozumiem. To znaczy pobiegłeś od razu 30 minut ciągłego?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No ale to miało być bez przerwy. Marsz jest przerwą.
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Mam może głupie pytanie ... ale nie mogłam nic znaleźć we wcześniejszych wątkach: a więc - czym się różni "średnia prędkość" od "średniego tempa"?
Rzecz w tym, że zarejestrowałam się na endomondo, oznaczyłam trasę, jaką wczoraj przetruchtałam i wyszło mi:
Czas trwania: 29m:47s Dystans: 4,03 km
Średnia prędkość: 8,12 km/h Średnie tempo: 7m:23s
Pytanie może banalne, ale z większą aktywnością mam do czynienia dopiero od kilku tygodni
Rzecz w tym, że zarejestrowałam się na endomondo, oznaczyłam trasę, jaką wczoraj przetruchtałam i wyszło mi:
Czas trwania: 29m:47s Dystans: 4,03 km
Średnia prędkość: 8,12 km/h Średnie tempo: 7m:23s
Pytanie może banalne, ale z większą aktywnością mam do czynienia dopiero od kilku tygodni
-
- Zaprawiony W Bojach
I predkosc i tempo okreslaja Twoja predkosc, lecz w rozny sposob i w roznych jednostkach
Predkosc - 8,12 km/h - mowi ze biegnac w ten sposob przez godzine przebiegniesz 8,12 km.
Tempo 7m:23s/km - mowi ze biegnac w ten sposob przez 7m:32 przebiegniesz kilometr.
Jedno sie oczywiscie przelicza w drugie.
Biegacze do okreslania predkosci raczej stosuja tempo. Przynajmniej na tym forum .
Predkosc - 8,12 km/h - mowi ze biegnac w ten sposob przez godzine przebiegniesz 8,12 km.
Tempo 7m:23s/km - mowi ze biegnac w ten sposob przez 7m:32 przebiegniesz kilometr.
Jedno sie oczywiscie przelicza w drugie.
Biegacze do okreslania predkosci raczej stosuja tempo. Przynajmniej na tym forum .
-
- Zaprawiony W Bojach
o matko.
prędkość i tempo to dwie inne jednostki.
nie można mówić, że do orkeślenia prędkości sotsuje się tempo. do określenia prędkości stosuje się prędkość, do oreślenia tempa stosuje się tempo.
prędkośc mowi o tym jaką odległość przebywasz w jednostce czasu.
tempo mówi o tym jaki czas zajmuje przebycie jednostki odległości.
obie jednostki stosuje się w treningu biegowym ale tempo jst zdecydowanie popularniejsze.
prędkość i tempo to dwie inne jednostki.
nie można mówić, że do orkeślenia prędkości sotsuje się tempo. do określenia prędkości stosuje się prędkość, do oreślenia tempa stosuje się tempo.
prędkośc mowi o tym jaką odległość przebywasz w jednostce czasu.
tempo mówi o tym jaki czas zajmuje przebycie jednostki odległości.
obie jednostki stosuje się w treningu biegowym ale tempo jst zdecydowanie popularniejsze.