Dobrymi chęciami podobno piekło wybrukowane.Quote: from Tedi on 2:15 pm on Dec. 4, 2003
Kombinuj chłopie trochę. Wystarczy namacać mięsień który chcesz rozciągać, zobaczyć w którą stronę się kurczy i rozciągać go w przeciwną. Naprawdę szybko można załapać, potrzebny tylko kawałek ściany i dobre chęci:)
Bylbym jednak ostrozny. Przy rozciaganiu o kontuzje latwiej niz przy bieganiu. Mozna sobie zrobic duza kzywde jezeli przesadzimy z intensywnoscia cwiczen. Szczegolnie jezeli rozciagamy sie "na zimno" lub jezeli robimy to bezposrednio po bardzo wyczerpujacym treningu.Quote: from KIWI on 8:54 am on Dec. 5, 2003
Słuszna uwaga
Należy też poczuć rozciąganie - jak się nieczuje to znaczy że ćwiczenia o kant.rozbić i można ich wogóle nie robić.
Ja takie pseudo-ćwiczenia robiłem przez ostatni rok i dopiero teraz widzę że to co robiłem to nie było rozciąganie
No właśnie tu jest pies pogrzebany, że dość późno pomyślałem o bieganiu. Staruszkiem niby jeszcze nie jestem, czuję się młodo, na rowerze niejednego młodzieńca prześcignę, ale... Młody już nie jestem i muszę bardziej niż młodzieniec na siebie uważać, jak mi podpowiedział ortopeda. Przekonałem się o tym na własnej skórze (a ściśle rzecz ujmując to nie była to skóra).from marelox
Kledzik ma absolutna racje, a szczegolnie po 30-tce...
No właśnie z głową. Dlatego tutaj pytam. Bo już zaczynałem sobie robić krzywdę i... nie chcę biegać na manowcach. Brzuszek waść powiadasz... Na brzuszek i kręgosłup mam, jak mi się wydaje, zestaw dobrych ćwiczeń na kasecie wideo. Moim mistrzem jest tu Tony Little. Odkąd zacząłem to systematycznie ćwiczyć mniej się garbię, a miałem ku temu tendencje, no i "nie muszę wciągać brzuszyska, bo już jest wciągnięte".Quote: from kiler awf on 11:42 am on Dec. 6, 2003
Wg mnie streching i ogólnorozwojowy trening (nie mówię o osobach starszych bo pewnych rzeczy się już nie wróci:) ) to podstawa każdego treningu "bazy..."
Mięśnie brzucha i grzbietu to też podstawa bez tego pionizacja ciała jest do d..
Pozdrawiam. Bo biegać trzeba głową:)
Dla mnie problemem to nie jest. Nie wiem natomiast, czy przesyłając dalej taki zestaw ćwiczeń nie naruszę praw autorskich.Quote: from Machonus on 5:38 pm on Dec. 11, 2003
> Maciaszczyk nie będzie to dla Ciebie problemem aby podesłac ten zestaw cwiczen na priva ?
ktoś mi to już mówił tylko jaki ćwiczenia wykonywać jak zrobić zeby rozciąganie było efetywne czy należy się najpierw przebiegnąć żeby nie nabawić się kontuzji ?Quote: from kiler awf on 12:42 pm on Dec. 6, 2003
Wg mnie streching i ogólnorozwojowy trening (nie mówię o osobach starszych bo pewnych rzeczy się już nie wróci:) ) to podstawa każdego treningu "bazy..."
Bez tego mozna biegać biegać i siezabiegać na śmierć.. a cwiczenia rozciągające i dobrze rozciągnięte mięsnie to brak kontuzji i poprawa techniki biegu jego biomechaniki a co za tym idzie efektywnośći.
Mięśnie brzucha i grzbietu to też podstawa bez tego pionizacja ciała jest do d.. i mówię co z tego jak się bedzie biegać 100km tygodniowo.
To jest duży bład amatrów jak i mocno trenujących biegaczy że nie zajmują sie wieloma aspektami swojego ciała .. i nie myślą całościowo...
Lepiej jest zrobić mniej km a więcej sprawności ogólnej a efekty będą 2 razy lepsze.
Pozdrawiam. Bo biegać trzeba głową:)