Łapka88 - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Teoretycznie to tak czy siak biegasz za szybko. Bo to tempo spokojnego biegu odpowiada wynikowi na dychę poniżej 40 minut. Czy się tym przejmować? Chyba na razie nie warto. Ja też tak biegałem cały sezon i żyję ;)
Na tym etapie wytrenowania, biorąc pod uwagę wiek, postępy powinny być do pewnego momentu bardzo szybkie.
PKO
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Będę miał pulsometr i spokojnie będę mógł kontrolować swój puls. A co za tym idzie nie będę się przetrenowywał...mam nadzieję :)
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Ja na własny użytek zdefiniowałem sobie spokojny bieg tak: "Jeżeli biegnę sobie jakimś tempem 20 minut i mogę przejść bez przerwy do szybszych interwałów, w trakcie których odpoczywam tym początkowym tempem - to znaczy, że to jest właśnie tempo spokojne".
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od soboty jestem w posiadaniu mojej nowej zabawki czyli Garmina FR 305 :)

Dzisiaj mam mieć trening z przebieżkami i zastanawiam się jak optymalnie można ustawić sobie funkcje w garminie, żeby mi nie sumował biegu spokojnego z przebieżkami...

Jeżeli ktoś mnie rozumie to proszę o jakąś pomoc :D
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Chwytać lap'y?
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też tak myślałem na początku ale chciałbym też mieć ustawione autolapy na zwykłym biegu, ale wtedy jedno z drugim nie będzie współgrało :(
Awatar użytkownika
chel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

stwórz sobie trening w garmin training center, wtedy możesz sobie ustawiać kroki o dowolnym czasie trwania/przebytej odległości i z dowolnym celem, np. określonym tempem czy coś. są też 'odpoczynki', to jak sobie coś zaznaczysz jako 'resting step'. tylko nie umiem zrobić tak, żeby resting step nie sumował się do treningu. :oczko:
blog
komentarze

the best is yet to come!
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Będę musiał się przeszkolić z GTC bo nie potrafię tego ogarnąć. Przydałaby się jakaś instrukcja w języku polskim :)
Awatar użytkownika
chel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spoko, ogarniesz, najszybciej i najskuteczniej robiąc coś konkretnego, aniżeli czytając instrukcję.
tam na samej górze masz 'workouts', a następnie po prawej ikonkę z ludkiem i czerwoną gwiazdką - new workout. samo tworzenie treningu jest dość intuicyjne, gdy tylko zrozumiesz filozofię 'kroków'. :oczko:
chociaż ogólnie oprogramowanie garmina nie jest lubiane, takie mam wrażenie, większość jednak zrzuca sobie treningi do sporttracksa czy internetowych dzienniczków. ale do tworzenia daje radę, przynajmniej jak dla mnie.
jak coś to pytaj. :oczko:
blog
komentarze

the best is yet to come!
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Nie żebym się czepiał, ale tytuł Twojego bloga jest hmm.. średni. "Ukończenie w dobrym czasie V HM Poznań"
Czy mógłbyś napisać co jest dla Ciebie dobrym czasem i co przez to rozumiesz :hejhej: ?

pozdr. krunner
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chel: dzięki wielkie za podpowiedź. Dla mnie GTC jest nieczytelny, więc pozostawię go sobie na tworzenie treningów, a nie zapisywanie :)

Krunner: tytuł jest średni bo i czas pewnie też będzie średni. Na razie chce w ogóle ukończyć półmaraton(mój pierwszy) więc dlatego mój czas to "dobry" :) Jak przebiegnę go w 2h to następnym razem się poprawię i napiszę specjalnie dla Ciebie dokładny czas. :hej:
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

lapka88 pisze:następnym razem się poprawię i napiszę specjalnie dla Ciebie dokładny czas
Trzymam za słowo. Przebiegniesz, przebiegłeś 10 km w 51'10'' to machniesz tez półmaraton, chociaż też go nigdy nie biegłem :hej:.
Pewnie nawet z tym nowym Garminem to polecisz poniżej 1h45'00'' :ble: :ble:

pozdr. krunner
Awatar użytkownika
chel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lapka88 pisze:I tak oto po nocnych namysłach postanowiłem, że moim głównym czynnikiem wpływającym na bieg będzie tempo. Lepiej czuje się jak biegnę po swojemu, a nie sugeruje się kurczowo pulsu. Gdybym tak robił to chyba bym cały czas człapał jak ropucha.

Wczorajszy trening traktuje jako próbę generalną :)
ja mam podobne przemyślenia od paru treningów, tylko u mnie to działa w drugą stronę. w sensie - na wolnych wybieganiach nie trzymam się kompletnie zakresu, bo dobrze i komfortowo biegnie mi się na wyższym tętnie. natomiast na interwałach nie jestem w stanie, póki co, doprowadzić się do dziewięćdziesięciu paru % hr max, przy czym czuję oczywiście, że tempo jest wymagające.

pulsometr będę nosić, po to, by mieć dodatkowe informacje - lubię cyferki. :oczko: a może po jakimś czasie uznam, że jest przydatny do osiągnięcia jakiegoś celu, też będzie dopsz.
blog
komentarze

the best is yet to come!
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chodź nie ukrywam, że pulsometr działa na mnie motywująco. Jestem podatny na nowe rzeczy(nowe ubrania treningowe, buty i właśnie pulsometr)i dają mi dodatkowy power. Chociaż wiadomo, że nowych rzeczy nie da się non stop kupować ze względu na zasobność(a w zasadzie jego brak) portfela.
Vincent
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratuluję zapału do treningów :) myślisz o jakimś konkretnym czasie na półmaratonie?
Nie jestem podtatusiały, jestem tatusiem.
Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ