Na tym etapie wytrenowania, biorąc pod uwagę wiek, postępy powinny być do pewnego momentu bardzo szybkie.
Łapka88 - komentarze
Moderator: infernal
- robbur
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
Teoretycznie to tak czy siak biegasz za szybko. Bo to tempo spokojnego biegu odpowiada wynikowi na dychę poniżej 40 minut. Czy się tym przejmować? Chyba na razie nie warto. Ja też tak biegałem cały sezon i żyję 
Na tym etapie wytrenowania, biorąc pod uwagę wiek, postępy powinny być do pewnego momentu bardzo szybkie.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:44
Ja na własny użytek zdefiniowałem sobie spokojny bieg tak: "Jeżeli biegnę sobie jakimś tempem 20 minut i mogę przejść bez przerwy do szybszych interwałów, w trakcie których odpoczywam tym początkowym tempem - to znaczy, że to jest właśnie tempo spokojne".
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Od soboty jestem w posiadaniu mojej nowej zabawki czyli Garmina FR 305 
Dzisiaj mam mieć trening z przebieżkami i zastanawiam się jak optymalnie można ustawić sobie funkcje w garminie, żeby mi nie sumował biegu spokojnego z przebieżkami...
Jeżeli ktoś mnie rozumie to proszę o jakąś pomoc :D
Dzisiaj mam mieć trening z przebieżkami i zastanawiam się jak optymalnie można ustawić sobie funkcje w garminie, żeby mi nie sumował biegu spokojnego z przebieżkami...
Jeżeli ktoś mnie rozumie to proszę o jakąś pomoc :D
- chel
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
stwórz sobie trening w garmin training center, wtedy możesz sobie ustawiać kroki o dowolnym czasie trwania/przebytej odległości i z dowolnym celem, np. określonym tempem czy coś. są też 'odpoczynki', to jak sobie coś zaznaczysz jako 'resting step'. tylko nie umiem zrobić tak, żeby resting step nie sumował się do treningu. 
- chel
- Zaprawiony W Bojach

spoko, ogarniesz, najszybciej i najskuteczniej robiąc coś konkretnego, aniżeli czytając instrukcję.
tam na samej górze masz 'workouts', a następnie po prawej ikonkę z ludkiem i czerwoną gwiazdką - new workout. samo tworzenie treningu jest dość intuicyjne, gdy tylko zrozumiesz filozofię 'kroków'.
chociaż ogólnie oprogramowanie garmina nie jest lubiane, takie mam wrażenie, większość jednak zrzuca sobie treningi do sporttracksa czy internetowych dzienniczków. ale do tworzenia daje radę, przynajmniej jak dla mnie.
jak coś to pytaj.
tam na samej górze masz 'workouts', a następnie po prawej ikonkę z ludkiem i czerwoną gwiazdką - new workout. samo tworzenie treningu jest dość intuicyjne, gdy tylko zrozumiesz filozofię 'kroków'.
chociaż ogólnie oprogramowanie garmina nie jest lubiane, takie mam wrażenie, większość jednak zrzuca sobie treningi do sporttracksa czy internetowych dzienniczków. ale do tworzenia daje radę, przynajmniej jak dla mnie.
jak coś to pytaj.
- krunner
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:53
Nie żebym się czepiał, ale tytuł Twojego bloga jest hmm.. średni. "Ukończenie w dobrym czasie V HM Poznań"
Czy mógłbyś napisać co jest dla Ciebie dobrym czasem i co przez to rozumiesz
?
pozdr. krunner
Czy mógłbyś napisać co jest dla Ciebie dobrym czasem i co przez to rozumiesz
pozdr. krunner
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach

Chel: dzięki wielkie za podpowiedź. Dla mnie GTC jest nieczytelny, więc pozostawię go sobie na tworzenie treningów, a nie zapisywanie
Krunner: tytuł jest średni bo i czas pewnie też będzie średni. Na razie chce w ogóle ukończyć półmaraton(mój pierwszy) więc dlatego mój czas to "dobry"
Jak przebiegnę go w 2h to następnym razem się poprawię i napiszę specjalnie dla Ciebie dokładny czas. 
Krunner: tytuł jest średni bo i czas pewnie też będzie średni. Na razie chce w ogóle ukończyć półmaraton(mój pierwszy) więc dlatego mój czas to "dobry"
- krunner
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42:53
Trzymam za słowo. Przebiegniesz, przebiegłeś 10 km w 51'10'' to machniesz tez półmaraton, chociaż też go nigdy nie biegłemlapka88 pisze:następnym razem się poprawię i napiszę specjalnie dla Ciebie dokładny czas
Pewnie nawet z tym nowym Garminem to polecisz poniżej 1h45'00''
pozdr. krunner
- chel
- Zaprawiony W Bojach

ja mam podobne przemyślenia od paru treningów, tylko u mnie to działa w drugą stronę. w sensie - na wolnych wybieganiach nie trzymam się kompletnie zakresu, bo dobrze i komfortowo biegnie mi się na wyższym tętnie. natomiast na interwałach nie jestem w stanie, póki co, doprowadzić się do dziewięćdziesięciu paru % hr max, przy czym czuję oczywiście, że tempo jest wymagające.lapka88 pisze:I tak oto po nocnych namysłach postanowiłem, że moim głównym czynnikiem wpływającym na bieg będzie tempo. Lepiej czuje się jak biegnę po swojemu, a nie sugeruje się kurczowo pulsu. Gdybym tak robił to chyba bym cały czas człapał jak ropucha.
Wczorajszy trening traktuje jako próbę generalną
pulsometr będę nosić, po to, by mieć dodatkowe informacje - lubię cyferki.
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach

Chodź nie ukrywam, że pulsometr działa na mnie motywująco. Jestem podatny na nowe rzeczy(nowe ubrania treningowe, buty i właśnie pulsometr)i dają mi dodatkowy power. Chociaż wiadomo, że nowych rzeczy nie da się non stop kupować ze względu na zasobność(a w zasadzie jego brak) portfela.
-
Vincent
- Zaprawiony W Bojach

Gratuluję zapału do treningów
myślisz o jakimś konkretnym czasie na półmaratonie?