Bieganie w butach niskoprofilowych

Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Jeśli zmiana dotyczy całej sylwetki, to da się na palce śródstopie w każdym bucie (tylko niekoniecznie jest wygodnie :oczko: ), jeśli zmiana u Ciebie dotyczy tylko sposobu kładzenia stopy (a nie tędy droga), to faktycznie może być ciężko w butach z uniesioną piętą.
Otóż to. Moim zdaniem jeśli sylwetka przy lądowaniu jest prawidłowa - tzn. stopa jest pod tułowiem, a kolano lekko ugięte, to na śródstopiu ląduje się "samoczynnie" ;) , niezależnie od grubości amortyzacji w butach.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iwan pisze: Ciekaw jestem ile moda na minimalizm napędzi klientów ortopedom? Chętnie poczytałbym statystyki.
To będzie zależało od tego, kto będzie się kierował modą, a kto zdrowym rozsądkiem. :oczko:

Spopularyzowanie biegania wśród ludzi o bardzo różnych warunkach fizycznych, boom na jogging też napędziło mnóstwo klientów ortopedom. A "umasowienie" biegania to przecież i czasy wprowadzenia zaawansowanych technologicznie butów. :oczko:
g-jaro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kachita pisze:
strasb pisze:Jeśli zmiana dotyczy całej sylwetki, to da się na palce śródstopie w każdym bucie (tylko niekoniecznie jest wygodnie :oczko: ), jeśli zmiana u Ciebie dotyczy tylko sposobu kładzenia stopy (a nie tędy droga), to faktycznie może być ciężko w butach z uniesioną piętą.
Otóż to. Moim zdaniem jeśli sylwetka przy lądowaniu jest prawidłowa - tzn. stopa jest pod tułowiem, a kolano lekko ugięte, to na śródstopiu ląduje się "samoczynnie" ;) , niezależnie od grubości amortyzacji w butach.
Nie nie, walcze metoda tego gościa linków z youtuba. W adidasach też tak moglem ale - bolące stopy kusily by biec "po staremu" . Szybko zobaczyłem, że moje po staremu to spadanie na piętę więc sie przemoglem i w Adidasach biegłem "po nowemu" ale tu znow odzywała sie stopa a do tego ta pięta dawala odczucie jakbym miał but na obcasie (tak mysle bo nigdy nie chodzilem w butach na obcasie :D ).
g-jaro, od wschodu do zachodu

POCZYTAJ
SKOMENTUJ
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze:
Iwan pisze: Ciekaw jestem ile moda na minimalizm napędzi klientów ortopedom? Chętnie poczytałbym statystyki.
Spopularyzowanie biegania wśród ludzi o bardzo różnych warunkach fizycznych, boom na jogging też napędziło mnóstwo klientów ortopedom. A "umasowienie" biegania to przecież i czasy wprowadzenia zaawansowanych technologicznie butów. :oczko:
Nie.
Moim zdaniem kolejność była trochę inna. Moda na jogging pojawiła się w latach '70 w USA. W Polsce to koniec epoki Gierka - red. Tomasz Hopfer i jego inicjatywa telewizyjnej akcji "Bieg po zdrowie" i Maratonu Warszawskiego (początkowo pod nazwą Maraton Pokoju).
Najpierw ludzie biegali w zwykłych butach sportowych - można śmiało stwierdzić - minimalistycznych (bez systemów). Następnie pojawiły się kolejki u ortopedów (bo coraz więcej ludzi biegało i do tego w kiepskich butach). Dopiero w odpowiedzi na to niepokojące zjawisko firmy wypuściły buty z różnymi zabezpieczającymi systemami, które też nie do końca zahamowały plagę kontuzji ale jednak poprawiły sytuację.
Dlatego ja nie wracam do tego co było i się nie sprawdziło. Biegać nauczyłem się poprawnie (co prawda) w tenisówkach - dzięki im za to. Tyle ich i wystarczy... :hejhej:
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 16:46 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

g-jaro pisze:
Szybko zobaczyłem, że moje po staremu to spadanie na piętę więc sie przemoglem i w Adidasach biegłem "po nowemu" ale tu znow odzywała sie stopa a do tego ta pięta dawala odczucie jakbym miał but na obcasie (tak mysle bo nigdy nie chodzilem w butach na obcasie :D ).
Jeśli coś nas boli, to nasze ciało automatycznie spróbuje dopasować ruch tak, by zmniejszyć ból. A co Cię boli? Lepiej zalecz najpierw kontuzje, a potem dopiero rewolucje w bieganiu. :oczko:
Iwan pisze: Moim zdaniem kolejność była trochę inna. Moda na jogging pojawiła się w latach '70 w USA. Najpierw ludzie biegali w zwykłych butach sportowych - można śmiało stwierdzić minimalistycznych, następnie pojawiły się kolejki u ortopedów (bo coraz więcej ludzi biegało w kiepskich butach)
Kolejki pojawiły się bo wzrosła liczba osób biegających. Czy byłoby inaczej, gdyby dostępne były inne buty - tego nie mamy jak zweryfikować.
Iwan pisze: , a dopiero w odpowiedzi na to niepokojące zjawisko firmy wypuściły buty z różnymi zabezpieczającymi systemami, które też nie do końca zahamowały plagę kontuzji.
Przede wszystkim są to buty, które pozwalają szybko zacząć biegać sporo (nie trzeba czasu na wzmocnienie mało używanych mieśni itd.) i dają komfort nawet przy kiepskiej technice. I to na pewno pomogło ich popularności. Dodatkowo są reklamowane jako zabezpieczające przed kontuzjami. Tylko na to ostatnie akurat brak dowodów naukowych.
Iwan pisze: Dlatego ja nie wracam do tego co było i się nie sprawdziło. Biegać nauczyłem się poprawnie w tenisówkach - dzięki im za to. Tyle ich i wystarczy... :hejhej:
Sam przyznajesz, że nauczyłeś się dobrej techniki w mało wybaczających butach. I teraz jeśli biegasz w butach amortyzowanych, to jak rozstrzygnąć, czy kontuzji nie masz dzięki technice, czy amortyzacji? :oczko: Choć skoro działa, to lepiej iść pobiegać niż sobie głowę nad tym łamać. :hejhej:
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze: Sam przyznajesz, że nauczyłeś się dobrej techniki w mało wybaczających butach. I teraz jeśli biegasz w butach amortyzowanych, to jak rozstrzygnąć, czy kontuzji nie masz dzięki technice, czy amortyzacji? :oczko: Choć skoro działa, to lepiej iść pobiegać niż sobie głowę nad tym łamać. :hejhej:
Jedno co mogę powiedzieć to, że moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za buty "minimalistyczne". Zawsze byłem skłonny dopłacać za "maksymalizm", a nie "minimalizm".
Tenisówki za 10 zł. z rynku spełniają podstawy, a nawet więcej - są szalenie wymagające dzięki czemu szybko uczą biegać ze śródstopia, a nie z pięty. Kto nie wierzy niech przetestuje sam. :hejhej:
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Modne" ceny minimalistycznych butów to inna sprawa. :spoko: Ja biegam w startówkach, a nie butach zaprojektowanych specjalnie do "naturalnego biegania". :oczko: Szczególnie przy zakupach w szacie kolorystycznej z poprzedniego sezonu ceny są bardzo kuszące (coś jak dwie pary tenisówek we Francji :ble: ). Tenisówki mam jako buty codzienne i niestety pod względem elastyczności, przewiewności etc. mocno ustępują startówkom. Ale zgadzam się, że
Iwan pisze: są szalenie wymagające dzięki czemu szybko uczą biegać ze śródstopia, a nie z pięty. :hejhej:
Podobnie jak bieganie na bosaka. :hej:
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=82ghOr78 ... re=related Ryan Hall ma ciekawą teorie na sposób lądowania. Brzmii dość logicznie.
g-jaro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:http://www.youtube.com/watch?v=82ghOr78 ... re=related Ryan Hall ma ciekawą teorie na sposób lądowania. Brzmii dość logicznie.
To kręcenie kółek jest bardzo podobne do tego co proponuje Josh Sutcliffe z moich linków natomiast u Josh'a jest pewna innowacja podejścia w stosunku do pozostałych "skup się na podniesieniu, oderwaniu stopy , a nie na jej postawieniu" czyli jego "lift, lift, lift NOT land, land, land"

POCZYTAJ
SKOMENTUJ
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

g-jaro pisze:"skup się na podniesieniu, oderwaniu stopy , a nie na jej postawieniu"
No...
Bez skupienia można o tym zapomnieć, co grozi wywrotką lub pozostaniem w miejscu!
Do tego to przecież odrywanie stopy od podłoża prowadzi do wstrząsów podczas biegu mających negatywny wpływ na stawy. :hejhej:
g-jaro pisze: czyli jego "lift, lift, lift NOT land, land, land"
Ja proponuję... "myśl, myśl, myśl..." najlepiej samodzielnie, "NOT" papugując różnych "odkrywczych trendów" z TV i internetu.
Niedługo będą nam mówić nie tylko jak biegać ale jak chodzić i sikać (jaką parabolą najlepiej trafiać do sedesu).
Oj, ludzie... :hej:
g-jaro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:
g-jaro pisze:"skup się na podniesieniu, oderwaniu stopy , a nie na jej postawieniu"
No...
Bez skupienia można o tym zapomnieć, co grozi wywrotką lub pozostaniem w miejscu!
Do tego to przecież odrywanie stopy od podłoża prowadzi do wstrząsów podczas biegu mających negatywny wpływ na stawy. :hejhej:
g-jaro pisze: czyli jego "lift, lift, lift NOT land, land, land"
Ja proponuję... "myśl, myśl, myśl..." najlepiej samodzielnie, "NOT" papugując różnych "odkrywczych trendów" z TV i internetu.
Niedługo będą nam mówić nie tylko jak biegać ale jak chodzić i sikać (jaką parabolą najlepiej trafiać do sedesu).
Oj, ludzie... :hej:
Ha i posmiac sie mozna. Nie wiem czy to "odkrywczy trend z Internetu" - gość ma raptem 2 wstawki na youtube - biega boso i dzieli się spostrzeżeniami. Ja akurat na niego trafiłem i uważam, ze jego spostrzeżenia są doś celne. To nie jest mega korporacja, która własnie odkryła, ze człowiek może biegać i ona mu w tym pomoże z min. 100 Euro od pary.

Moze i jego uwagi nie przydadzą się ścigającym sie w butach (celowo pisze ścigającym, a nie biegającym) ale dla biegających (znów celowo) boso, czy minimalistycznie, to pewna wskazówka jak uzyskac lekkość biegu. Lubię sie przyjrzeć teoretycznie zagadnieniu i wiele się pisze o kontuzjach "nowofalowych biegaczy boso" po czym kukając w internet okazuje się , że wielu z nich nie stosując Twojego "myśl, myśl, myśl" zdjęło buty i pobiegło jak stali "na pięty" . Ja nie wiem może rzeczywiście Ameryanom trzeba dawać instrukcję do wszystkiego , bo mnie do głowy by nie przyszło biec boso na piętę. Wystarczy , że zbiegając w domu ze schodów czasem tąpnę na bosą piętę i od razu wiem o co chodzi.

I wracając do tematu jasne że trzeba mysleć o stawianiu stopy ale raczej gdzie ja postawić a nie jak. Natomiast "lift, lift" powoduje że srodek ciężkości mało porusza się w pionie. Pomijam kwestie energetyczne - ale ten sposób daje lekkość biegu kluczową przy biegu boso.

I dla jasności jestem leszczem w bieganiu. Nie aspiruję ABSOLUTNIE do dawania rad, raczej chętnie ich słucham i wprowadzam. Natomiast chcę iść własną drogą w bieganiu. Nie mam zamiaru się ścigać. Biegam w terenie, dla siebie - docelowo jak najdłużej czasowo bez nastawienia na prędkość.

POCZYTAJ
SKOMENTUJ
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:czyli jego "lift, lift, lift NOT land, land, land"Ja proponuję... "myśl, myśl, myśl..." najlepiej samodzielnie, "NOT" papugując różnych "odkrywczych trendów" z TV i internetu. Niedługo będą nam mówić nie tylko jak biegać ale jak chodzić i sikać (jaką parabolą najlepiej trafiać do sedesu).Oj, ludzie...
Iwan, jakkolwiek zabawnie powyższe fragmenty nie brzmią - próba przekazania wzorców ruchowych jest zawsze strasznie ograniczona przez język, którym się posługujemy. a żeby myśleć o ruchu - trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia (językową próbę nazwania jakiegoś fenomenu w ciele, w sensie). i tyle.
----------------

Iwan pisze:Jedno co mogę powiedzieć to, że moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za buty "minimalistyczne". Zawsze byłem skłonny dopłacać za "maksymalizm", a nie "minimalizm".
:hejhej: :hejhej: :hejhej:

trawestując: jedno co mogę powiedzieć, to że moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za buty "maksymalistyczne". Zawsze byłem skłonny dopłacać za minimalizm (w sensie: lightweight), a nie maksymalizm.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

g-jaro pisze: ...
Nie mam zamiaru się ścigać. Biegam w terenie, dla siebie - docelowo jak najdłużej czasowo bez nastawienia na prędkość.
Nikt nikomu nie każe się ścigać. Ja też biegam wyłącznie dla siebie. Chodzi tylko, by nie popadać w przesadę i "nie dzielić włosa na czworo", bo to zabiera frajdę z biegania.
Bieganie to ruch naturalny (bez względu na kapciowe mody). Nic prostszego. Wystarczy biec.
Lekkość biegu uzyskuje się biegając (przez praktykę), a nie analizując czy dobrze podnoszę stopę i czy ją dobrze opuszczam. Każdy ma inną budowę ciała. To co się sprawdza jednemu nie musi się sprawdzać innemu biegaczowi. Dlatego tego typu rady i mody jak prezentowane na youtube olewam... zwłaszcza wygłaszane przez "małolatów" (nawet tych utytułowanych).
Jeśli już - to lepiej poczytać coś sprawdzonych autorów (w odpowiednim wieku), którzy biegają kilkadziesiąt lat (20-40) więc mają zarówno wiedzę, praktykę, z niejedną modą czy teorią biegową się już zetknęli i przetestowali na sobie. Więc wiedzą "co jest grane".
kulawy pies pisze: Zawsze byłem skłonny dopłacać za minimalizm (w sensie: lightweight), a nie maksymalizm.
Masz prawo wydawać kasę na co chcesz. Wszelkiej maści sprzedawcy na pewno są zachwyceni taką postawą dając od siebie mało (kolorowo opakowaną tenisówkę o ładnej wizualizacji) za dużą kasę. :hej:
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 10:50 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
g-jaro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:

Jeśli już - to lepiej poczytać coś sprawdzonych autorów (w odpowiednim wieku), którzy biegają kilkadziesiąt lat (20-40) więc mają zarówno wiedzę, praktykę i z niejedną modą i teorią biegową się już zetknęli i przetestowali na sobie.
To ja na ochotnika na sobie potestuję i za kilkadziesiąt lat wrócę jak dożyję. 37-letni nastolatek :)

POCZYTAJ
SKOMENTUJ
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

g-jaro pisze:
Iwan pisze:

Jeśli już - to lepiej poczytać coś sprawdzonych autorów (w odpowiednim wieku), którzy biegają kilkadziesiąt lat (20-40) więc mają zarówno wiedzę, praktykę i z niejedną modą i teorią biegową się już zetknęli i przetestowali na sobie.
To ja na ochotnika na sobie potestuję i za kilkadziesiąt lat wrócę jak dożyję. 37-letni nastolatek :)
To co cytujesz było propozycją skorzystania z wiedzy doświadczonych biegaczy (i ich pracy trenerskiej). Nie musisz wyważać otwartych już drzwi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ