Pierwszaki w Maratonie po Półmaratonie ilu nas ?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
tolek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45,32
Życiówka w maratonie: 3.51.20

Nieprzeczytany post

Widzę że emocje rosną i co ważniejsze humor dopisuje, optymizmem aż tryska :usmiech: i tak trzymać a plany i marzenia napewno się spełnią .Czego wam i sobie życzę :taktak:A trema? tremy nie macie ? wprawdzie większość z was ma zapewne już za sobą wiele startów i zdążyła się przyzwyczaić do atmosfery STARTU ale :niewiem: ? Klamka zapadła zapłacono i już ...
biegam sobie i już
PKO
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja jak nie wysuszę gleby w Maratonie Sierpniowym, zapisuję się w zaraz po zawodach i staję za pejsem na 4:30.... a raczej byle dobiec :hahaha:
Awatar użytkownika
arkadiuszkrol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:47
Życiówka w maratonie: 4:23

Nieprzeczytany post

tolek pisze:Widzę że emocje rosną i co ważniejsze humor dopisuje, optymizmem aż tryska :usmiech: i tak trzymać a plany i marzenia napewno się spełnią .Czego wam i sobie życzę :taktak:A trema? tremy nie macie ? wprawdzie większość z was ma zapewne już za sobą wiele startów i zdążyła się przyzwyczaić do atmosfery STARTU ale :niewiem: ? Klamka zapadła zapłacono i już ...
Trema jest ... w końcu to będzie mój pierwszy maraton w życiu :)

A do atmosfery startowej już się przyzwyczaiłem na Biegowej Koronie Himalajów w Katowicach :)

Pozdrawiam
Generator Planów Treningowych : http://www.gpt24.com
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej, pytanko do tych co szykują się na 3:30
przygotowuję się z planu Skarżyńskiego, ale nie ma w nim długich wybiegań - autor tłumaczy, że na tym etapie nie są konieczne, a ja czym bliżej MW to mam większe wątpliwości... :(
Więc jak myślicie czy do osiągnięcia takiego czasu konieczne są wybiegania powyżej 25km ?

pozdrowionka
Awatar użytkownika
Omalanga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:53:46

Nieprzeczytany post

Moim debiutem był również tegoroczny PMW. Zaczęłam biegać od zera we wrześniu zeszłego roku, ale systematycznie trenowałam przez całą zimę i poszło jak z płatka z czasem 1:57. Potem pomyślałam, że jak jestem "na rozruchu" to może wartoby popróbować swoich sił w maratonie warszawskim i w czerwcu podjęłam decyzję. Wiem, że to całkiem inna bajka niż półmaraton. Na szczęście poznałam kilku wielokrotnych maratończyków, którzy włożyli i ciągle wkładają mi do głowy mnóstwo rad oraz przestróg. Czytam fora, artykuły oraz "Maraton" Skarżyńskiego". Nie mam pojęcia, ile może mi zająć ten dystans, znajomi twierdzą, że około 4:15. Ale mówiąc szczerze chciałabym po prostu dokończyć ten bieg, i naprawdę czuje duży respekt przed tym dystansem i jego konsekwencjami. Życzę sobie i wszystkim innym "pierwszakom" pomyślnego ukończenia tego Maratonu! :)
pozdrawiam,
Dorota

p.s. Czy ktoś z Pierwszaków biegnie w niedzielę w półmaratonie w Błoniu?
Numer startowy na MW2011 : 1881
Awatar użytkownika
Omalanga
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zresztą, czy może mi się nie udać z takim pięknym numerem startowym? - 1881
(na półmaratonie miałam 5225 :))
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

human pisze:Hej, pytanko do tych co szykują się na 3:30
przygotowuję się z planu Skarżyńskiego, ale nie ma w nim długich wybiegań - autor tłumaczy, że na tym etapie nie są konieczne, a ja czym bliżej MW to mam większe wątpliwości... :(
Więc jak myślicie czy do osiągnięcia takiego czasu konieczne są wybiegania powyżej 25km ?

pozdrowionka
jak to mówią, maraton zaczyna się po 30-tym kilometrze... ja na Twoim miejscu zrobiłbym chociaż jedno długie wybieganie 32-35 km, najpóźniej 3 tygodnie przez maratonem.
25 km to nie to samo, co 30-35km, a już na pewno nie 42km. Ja robiąc po 25km też nie byłem pewny, czy dam radę, ale jak ostatnio zrobiłem 34 km i w tym 19km w tempie maratonu to poczułem, że będzie dobrze... Zrób sobie taki bieg, chociażby po to, żeby poczuć się lepiej psychicznie przed maratonem. Najlepiej ostatnie 10km w tempie maratonu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Artur-3456
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hey Omalanga!
Ja zadebiutuję na PM Kusocińskiego w Błoniu;-)
Zacząłem biegać 23 kwietnia b.r.a mój cel na PM to 108 minut.
W MW też biegnę, bedzie 3h 69min a mój numerek to 3456 ;-)
DAMY RADĘ!
...odnaleźć słońce we wszystkim co robisz!
Awatar użytkownika
arkadiuszkrol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja się chciałbym dowiedzieć "JAK SOBIE ZAŁATWILIŚCIE TAKIE FAJNE NUMERY" ? :)
Awatar użytkownika
arkadiuszkrol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Artur-3456 pisze:Hey Omalanga!
DAMY RADĘ!
Nie czepiając się ... dokładniej to 4h 09min :) ... no chyba, że chodziło o 3:59 :)
Awatar użytkownika
Omalanga
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

arkadiuszkrol pisze:A ja się chciałbym dowiedzieć "JAK SOBIE ZAŁATWILIŚCIE TAKIE FAJNE NUMERY" ? :)
U mnie to całkowity przypadek :) zarejestrowałam się, zapłaciłam i dostałam maila z numerkiem :) super, co?
Awatar użytkownika
Omalanga
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

arkadiuszkrol pisze:
Artur-3456 pisze:Hey Omalanga!
DAMY RADĘ!
Nie czepiając się ... dokładniej to 4h 09min :) ... no chyba, że chodziło o 3:59 :)
A temu panu chodziło dokładnie o 3 h 69 minut... On tak już ma :)
robert71
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:44

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich szykujących się do 33 MW! ;)

Jak na debiutanta marzenia mam odważne - 3.30 ;)
Natomiast wiem, że jeszcze mam za mało km wybieganych, żeby mieć pewność takiego wyniku. Najdłuższe wybiegania oscylują w granicach 20-26km. Czasem biega się je dobrze, a czasem padam na kilka km przed założonym celem. Powód: brak energii, paliwa, totalne odcięcie ;) Trzeba obmyśleć dobry plan wspomagania się odżywkami podczas maratonu. A jakoś do tej pory nie doszukałem się dobrego wątku na forum, czy też w innych źródłach, który by dokładnie ten temat poruszał. Trzeba się będzie więc uczyć na własnych doświadczeniach.
Ostatni mój sprawdzian biegowy będzie 3.09 na 25km w Pucharze Maratonu. Zobaczymy jakie tempo uda się utrzymać. Ostatnio na 20km wyszło ok.5:04, przy czym pierwszą 5tkę przebiegłem w ponad 26 minut.

Do zobaczenia na starcie! ;) Albo dzień wcześniej na spotkaniu z "zającami" ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

robert71 pisze:Jak na debiutanta marzenia mam odważne - 3.30 ;)

Najdłuższe wybiegania oscylują w granicach 20-26km. Czasem biega się je dobrze, a czasem padam na kilka km przed założonym celem. Powód: brak energii, paliwa, totalne odcięcie ;)

Ostatnio na 20km wyszło ok.5:04, przy czym pierwszą 5tkę przebiegłem w ponad 26 minut.
To jest duch!
Ale chłopie, wyluzuj... Sorry że Ci podcinam skrzydła, ale lepiej jak Ci to ktoś powie na forum niż lekarz w karetce kiedy się obudzisz pod kroplówką z glukozy. Jeśli 20km nie jesteś w stanie pobiec w docelowym tempie maratonu, jeśli na wcale nie najdłuższych wybieganiach potrafi Cię odciąć... to próba przebiegnięcia 42km poniżej 5'/km skończyć się może dla Ciebie nie tyle porażką (czyli chodzeniem i wynikiem nieporównywalnie słabszym) ale kompletną klęską...
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze mowisz! Jestem debiutantem ale przekonalem sie na wlasnej skorze co znaczy przegiac <na treningu>! 30km w 2:39 przy pogodzie do 20st i super sie czulem ale po 2tyg przyszla kolej na 35km i zrobilem to w 3:27:( fakt faktem ze pogoda nie byla sprzyjajaca bo ok 26-28ztopni ze sloncem no ale pogody sie nie wybiera na maraton! Takze juz wiem ze jesli pogoda bedzie niesprzyjajaca to napewno nie przebiegne ponizej 4h:( a tempo na poczatku w granicach 6min jesli chce caly czas biec a nie podchodzic!
pozdrawiam i jeszcze raz zycze pogody max do 15st z lekka mzawka:D
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ