Napięte łydki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Nabor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Otóż zaczynam biegać, i mam taki problem... po przebiegnięciu ok 2km mam strasznie napięte łydki, ból często jest taki że muszę przystanąć i je rozmasować. Spowodowane jest to złym stylem biegania, czy może z czasem mięśnie się przyzwyczają?
Ogólnie moim celem jest przebiegnięcie dystansu 3km w czasie nie większym niż 12min, 30sek.
Dzisiaj zajęło mi to 16min 48sek. Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie abym osiągnął swój cel.
z góry dziękuję.

Biegam od tygodnia
Wzrost: 182 cm
Waga 92 kg
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz nadwagę więc może w pierwszej kolejności za ostro zacząłeś z tym bieganiem ? Mięśnie potrzebują trochę czasu do adaptacji. Dodatkowo jak śmigasz z śródstopia to łydki są bardziej obciążone aniżeli biegając z pięty (co nie znaczy, że bieganie z pięty jest dobre - bo nie jest a właśnie śródstopie).
Proponuję wyluzować trochę i napisać najlepiej jak biegasz, ile biegasz, gimnastyka ?
Awatar użytkownika
pawelk
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rozgrzewkę, mam nadzieję, robisz?
"W górach jest wszystko co kocham"

Paweł Karski - blog fotograficzny
Nabor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozciągam się przed bieganiem, jak biegam to nigdy nie zwracałem na to uwagi, po prostu przebieram nogami i przesuwam się do przodu :hahaha: ale zwrócę na to uwagę jutro i napisze :usmiech:
No może przesadziłem trochę na początek z dystansem biorąc bod uwagę moją masę, i to że przez ostatnie 3 lata miałem pracę biurową, i żadnej aktywności fizycznej.

To tak na początek zmniejszyć dystans jeżeli tak to na jaki?, czy lepiej truchtać przez jakiś określony czas?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na początek proponuję marszobiegi i dużo basenu na prawdę dużo plus oczywiście zbilansowaną dietę :) Basen ma tą zaletę w początkowej fazie, że bardzo szybko pozwala zrzucić zbędny balaścik a i już wydolność poprawia znacznie nie obciążając stawów tak jak bieganie (proponuję pływać stylem dowolnym bo klasyczny daje po kolanach)
Nabor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Basen tu raczej nie pomoże w zgubieniu wagi, zanim zacząłem biegać przez miesiąc regularnie 3 razy w tyg chodziłem na basen po 45min... waga nawet nie drgnęła. Jeżeli chodzi o mój styl biegania, to wybijam się z palców, i ląduję na śródstopiu :usmiech:
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18

Nieprzeczytany post

Cześć,

może po prostu biegasz za szybko. Spróbuj te 3 km przebiec w wolniejszym tempie, a potem to może zacznij wg jakiegoś planu pobiegać. Może jakiś 5km?

Pozdrawiam,
Lejek
Nabor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A więc dzisiaj mamy drugi dzień w którym biegam :usmiech: za radą kolegi przebiegłem dzisiaj dystans 2,5 km wolniejszym tempem. Zajęło mi to ok 16min, ale cały ten dystans przebiegłem (truchtałem), i nie musiałem się zatrzymywać ani przechodzić do marszu, łydki dały radę więc jestem pozytywnie nastawiony.
Odziwo po dzisiejszym biegu przestały mnie boleć mięśnie które chyba jeszcze odczuwały wczorajszy wysiłek :hejhej:
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Basen tu raczej nie pomoże w zgubieniu wagi, zanim zacząłem biegać przez miesiąc regularnie 3 razy w tyg chodziłem na basen po 45min... waga nawet nie drgnęła. Jeżeli chodzi o mój styl biegania, to wybijam się z palców, i ląduję na śródstopiu :usmiech:
Chodziłeś na basen czy pływałeś na basenie ?: :hej: Btw. wiesz, jak diety dobrej nie będziesz stosował to i 100 km tygodniowo niewiele zmieni :)
Awatar użytkownika
henry1125
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45.41

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobne problemy z łydkami , tak mi się spinały ,jakby mnie miał złapać skurcz. Kupiłem sobie magnez(najtańszy z witaminą B6-bez byłby lepszy),biorę jedną tabletkę codziennie rano i naprawdę pomogło. Możesz spróbować , drogo nie kosztuję i na pewno nie zaszkodzi.
Run Forrest, RUN!!
Probos
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Miałem to samo na początku. :D
Później się robiły zakwasy i miałem problem z chodzeniem. Przeszło po dwóch, trzech, porządnych treningach.
Do tego pasuje wrzucić jakieś witaminki, albo ZMA. Mi pomaga. :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ