jakie buty do biegania?

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Geeeezas! Postanowiłem sobie zrobić i ja zdjęcie i oniemiałem! Ślady wodne wskazują, że ze mnie neutral, buty też (ale chodzone, nie biegane), wydawało mi się, że mam supinujący ruch stopy podczas biegu, a zdjęcie pokazuje chyba pronacje! Wszystkie moje buty biegowe są dla neutrali/supinatorów! Help :D... Jeśli to pronacja, to jakie buty polecicie na asfalt - jedna para, las - druga para.

Obrazek

tu ślad stopy:

Obrazek

EDIT! O matko! Nie zauważyłem, że to STREFA KOBIET! Przepraszam... Z girami wszedłem w wątek dla pań!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Ty! Don Huan De Marco, czemu się chowasz pod spódnicami ze swoimi pięknościami? :hahaha:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wszystkie takie internetowe rady są obarczone szansami na zrobienie błędu.
Patatajec - rzeczywiście pięta leci Ci do środka więc pewnie pronujesz mimo, że podbicie masz w porządku.
To trochę jak ze mną - prawa stopa mi pronuje (na skutek urazu kostki z dzieciństwa) ale podbicie (łuk podłużny mam w porządku).
I rzeczywiście radze Ci wyposażenie się w buty dla pronatora, chyba, że udasz się na szkolenie z Natural Running :) - to wtedy nie będzie to miało takiego znaczenia.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem czy zdjecia sa wystarczajaco dobre jak trzeba bedzie to pofatyguje sie o cos lepszego :)
http://img16.imageshack.us/i/dsc05679z.jpg/
Awatar użytkownika
AgA_G
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Polecono mi takie :
http://sklepbiegacza.pl/produkt/1130
Trochę przekraczają mój budżet ale te już się chyba nadają dla mocnego pronatora ??
Czym różni się model 1130 od 1140 ?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To kolejne wersje, juz jest nawet 1150.
1140 i Torana to teoretycznie ten sam but (na podobnej platformie) już nie wiem czy nadal czymś istotnym się róznia (kiedyś miały podeszwę z innej pianki, jedna Eva druga Speva, Speva była mniej podatna na odkształcenia, nie chce mi się już sprawdzać).
Powinno być ok.
Ale - na wiosnę Ci wszyscy którzy pronują powinni sie do nas zapisac na kurs "Natural Running" :) to będą mieli mniej problemów z wyborem butów.
Awatar użytkownika
AgA_G
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To kolejne wersje, juz jest nawet 1150.
1140 i Torana to teoretycznie ten sam but (na podobnej platformie) już nie wiem czy nadal czymś istotnym się róznia (kiedyś miały podeszwę z innej pianki, jedna Eva druga Speva, Speva była mniej podatna na odkształcenia, nie chce mi się już sprawdzać).
Powinno być ok.
Ale - na wiosnę Ci wszyscy którzy pronują powinni sie do nas zapisac na kurs "Natural Running" :) to będą mieli mniej problemów z wyborem butów.
Dziękuję muszę teraz trochę po przymierzać.
Do Was to znaczy gdzie ? na czym polega ten kurs ? ile kosztuje ? co daje ?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:nie wiem czy zdjecia sa wystarczajaco dobre jak trzeba bedzie to pofatyguje sie o cos lepszego :)

LadyE - masz lekką pronację.
Ponieważ kobiecość do dodatkowy czynnik obciążający ;) to można powiedzieć, że masz pronację.
Tu masz listę róznych modeli, można znaleźć jeszcze tańsze zamienniki z wcześniejszych lat.

Aga - zobaczymy jeszcze gdzie ale jako bieganie.pl zrobimy jakiś kurs pokazujący co ewentualnie można zrobić żeby sie trochę uniezależnić od tych czynników jak pronacja/supinacja itd. Chodzi o tzw Naturalne Bieganie - zobaczymy jeszcze gdzie ale zrobimy (bieganie.pl) pewnie jakieś takie szkolenia, kursy.
Szczegółów na razie nie znam, są w opracowaniu. :)
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
LadyE pisze:nie wiem czy zdjecia sa wystarczajaco dobre jak trzeba bedzie to pofatyguje sie o cos lepszego :)

LadyE - masz lekką pronację.
Ponieważ kobiecość do dodatkowy czynnik obciążający ;) to można powiedzieć, że masz pronację.
Tu masz listę róznych modeli, można znaleźć jeszcze tańsze zamienniki z wcześniejszych lat.
)
no to mnie zaskoczyles :O dzieki za opinie nastepnych butow juz bede szukac na stope pronujaca
chetnie zobaczylabym ta liste butow, albo chociaz wskazowke w ktorym miejscu tego szukac na forum :) jeszcze raz wielkie dzieki!!

aha dodam jeszcze ze na razie biegam w takich
http://stores.shopzcollections.com/-str ... Detail.bok
czy biegajac w nich nadal po twardej nawierzchni (bo niestety na bieganie w terenie w mojej okolicy szans nie ma) ryzykuje kontuzje?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zapomniałem wkleić:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=1353

I generalnie - bieganie.pl to PRZEDEWSZYSTKIM strona bieganie.pl, tam są wszystkie artykuły, forum nie jest miejscem gdzie zamieszczamy artykuły.
Awatar użytkownika
AgA_G
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pojechałam dzisiaj do Inter Sportu i kupiłam takie :
http://sklepbiegacza.pl/produkt/asics_gel_2140_1 za 299zł.
Obrazek Obrazek
Znana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja na pewno mam stopę neutralną a biegam po terenie miejskim. Kupiłam sobie takie New Balance, nawet podobne do Twoich Asics;) S tez lekkie i przede wszystkim w końcu się w jakieś zmieściłam. Mam straszny problem z butami, bo przy wzroście 169 mam numer 42...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

AgA_G pisze:Pojechałam dzisiaj do Inter Sportu i kupiłam takie :
http://sklepbiegacza.pl/produkt/asics_gel_2140_1 za 299zł.
No, w porządku. :)
Bardzo solidny but.
MANITOU
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli mogę doradzić kobietom rozpoczynającym przygodę z bieganiem to powtórzę się za wieloma poprzednikami ,aby przede wszystkim biegać w butach biegowych.Na piance ,żelu i innych amortyzacjach w zależności od firm butów.

Ale uwierzcie mi Drogie Panie,że buty do aerobicu, do kosza,halówki,buty na płaskiej podeszwie, (tzw.old-school które używa się na deskorolki,bardzo popularne wśród młodzieży)stare buty sportowe "z szafy" nie nadają się do biegania i nie ma co o tym dyskutować!!!Takie są fakty.

Bo jak widzę ludzi (kobiety też) na maratonie czy półmaratonie którzy biegną w halówka lub butach z CCC, to współczuję im że nie mieli obok siebie jakiejś przyjaznej duszy biegowej,która poinformowała o podstawowym sprzęcie do biegania - BUTACH!!
Dziwię się że ludzie "zabierając" się do nowych rzeczy nie wyposażają się w wiedzę tylko idą na żywioł.Przecież wystarczy wpisać w wyszukiwarkę pytanie o buty biegowe i wątków jest naprawdę dużo. Tylko nie bierzcie przykładu z "bosego biegacza" który bierze udział w wielu biegach masowych(biega na boso), bo to temat na nowy wątek :taktak:

Zapytacie dlaczego tak o tym marudzę i tak namawiam do butów biegowych?
Po pierwsze przez brak amortyzacji można się bardzo szybko nabawić mikro urazów,
które szybko przerodzą się w kontuzję.Spadnie przez to motywacja lub możecie się też zniechęcić do biegania.Bo bieganie z bólem nie jest niczym przyjemnym :nienie:

No i niestety szukając butów biegowych warto poświęcić na to więcej czasu, bo kolejne 1000km(średnio na rok dla przeciętnie biegających) warto biegać w wygodnym i dopasowanym do swojej stopy bucie.Warto iść z biegaczem/biegaczką która doradzi lub znajomą i niestety często sprzedawcy wciskają buty,wychwalając je pod niebiosa,bo mają płacone za sprzedaż i dostają za to prowizje(oczywiście nie wszędzie,ale bądźcie czujni :jatylko: )
Kupujcie buty wieczorem,bo wtedy stopa jest po całym dniu "większa" czyli podobnie jak przy bieganiu,rano stopa może być mniejsza o ok. pół numera i potem prze bieganiu buty cisną, robią się odciski, obtarcia a na dłuższych biegach schodzą paznokcie(najpierw są czarne a później schodzą) :echech:

Ostatnia sprawa.Buty które są odpowiednie dla jednego biegacza nie zawsze mogą być odpowiednie dla Ciebie.To kwestia różnych stóp,szerokości śródstopia, pronacji ,supinacji itd.
Stopy kobiet różnią się od stóp mężczyzn ,podobnie jak budowa ciała kobiety i mężczyzn :hej:

Poza tym dużo stóp kobiecych jest pronatorem (czyli przy uderzeniu stopy o podłoży staw skokowy idzie do wewnątrz,do środka) i tu polecane są buty stabilizujące, posiadające tzw."szara strefę" (na piankach po wewnętrznej stronie buta jest taka szara pianka,która w zależności od firm różnie się nazywa i ma inną gęstość)-te buty są często droższe od modeli neutralnych,ale warto dopłacić np.100zł naprawdę nie ma co oszczędzać na wygodzie.
Przekonali się o tym niektórzy z moich znajomych,którzy biegali w tzw."wygodnych butach" przez 3 lata, a teraz wydają wielokrotność ceny buta na ortopedów, rehabilitację,leczenie... no i mają przerwę przymusową w treningach :chlip:

W razie pytań służę pomocą :oczko:
Pozdrawiam biegaczki :usmiech:
zosia j.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam :usmiech:
chciałam zapytać czy jakiś ekspert mógłby ocenić i moje pięty? :hejhej: a przy okazji doradzić jakieś porządne buty w rozsądnej cenie. Będę niewypowiedzianie wdzięczna :usmiech:
pozdrawiam ciepło :usmiech:
ODPOWIEDZ