Jakie ćwiczenia z gumami oporowymi polecacie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Piorunowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad zakupem gum oporowych dla wzmocnienia nóg do biegania. Pytanie czy warto i jakie gumy (długość, siła oporu).

(Na YouTube widzę mnóstwo filmów z ćwiczeniami z gumami "dla biegaczy", ale (1) te pokazywane ćwiczenia "dla biegaczy" nie różnią się szczególnie od ćwiczenień nie dla biegaczy... i często brakuje uzasadnienia dlaczego to ćwiczenie, tymczasem (2) influenserzy je pokazujący rzadko mają przypakowane nogi. Umięśnione mogi mają kulturyści pokazujący ćwiczenia z gumami, ale z kolei te mięśnie prędzej wyrosły na sterydach.)

Czy jakieś ćwiczenia z gumami pomogły Wam w bieganiu i jakie były to ćwiczenia konkretnie?

Zastanawiam się np. nad kupnem gumy 208 cm, w miarę mocnej (np. opór 16-39 kg lub 23-57 kg), przełożeniem jej pod palcami stóp, chwyceniem w ręce, naciągnięciem, a następnie robieniem wspięć na palce. Czy to jest sensowne ćwiczenie z punktu widzenia biegacza?
PKO
myszek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
Piorunowy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

myszek pisze: 08 wrz 2025, 10:40 Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
Dzięki @myszek, podobne stanowisko zdają się prezentować niektórzy kulturyści, choć dodają, że gumy pozwalają "oszczędzić stawy".

Ogółem siłowni na mieście nie brakuje... :usmiech: , ale dla samych nóg może szkoda się zapisywać. Jestem w pełni zadowolony z ćwiczeń na górę z samym ciężarem ciała (kalistenika, ale nigdy nie używałem przy niej gum), a biegam też na zewnątrz. Zestaw gum kosztuje kilkadziesiąt złotych i powinny wytrzymać kilka lat - jeśli da się ćwiczyć z gumami, brzmią jak super opcja.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

myszek pisze: 08 wrz 2025, 10:40 Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
madrze Gość gada pozdrawiam

Tompoz
Tompoz
Piorunowy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakkolwiek opór gum zmienia się w trakcie stopniowego naciągania, przemyślawszy sprawę wydają mi się właściwym rozwiązaniem do ćwiczeń izometrycznych na wzmacnianie ścięgien, gdyż te wykonuje się w bezruchu.

Np. wspomniane ćwiczenie ze wspięciami na palce mogę zmodyfikować do postaci półwspięcia z utrzymymywaniem statycznej pozycji przez 30-60 sekund z naciągniętą mocną gumą. Z tego co czytam, powinno to po kilku-kilkunastu miesiącach wzmocnić m.in. ścięgno achillesa, które będę potrzebować do sprintów. Widzę, że gumy nie są tu popularne, ale mimo wszystko spróbuję różnych form treningu z gumami. Gumą ciężej jest sobie zrobić krzywdę niż sztangą. :spoko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piorunowy pisze: 12 wrz 2025, 03:43 Widzę, że gumy nie są tu popularne, ale mimo wszystko spróbuję różnych form treningu z gumami.
słabo szukasz
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 12 wrz 2025, 04:17
Piorunowy pisze: 12 wrz 2025, 03:43 Widzę, że gumy nie są tu popularne, ale mimo wszystko spróbuję różnych form treningu z gumami.
słabo szukasz
+1
:hahaha:
Piorunowy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dwaj pierwsi koledzy gumy odradzali, bo ciężary są lepsze...

(Tymczasem mi wystarcza nagranie, jak sztanga złamała dziewczynie kręgosłup. Z drugiej strony czytam, że gumowe gumy są wstrętne w dotyku i wyrywają włosy ze skóry. Myślę więc o zestawie bawełniano-lateksowych o obwodzie 208 cm - w Polsce znalazłem bawełniano-lateksowe o tej długości jedynie w ofercie Activ/Space, ale niewiele mają recenzji.)
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stary, zdecydowanie przefrędzlowywujesz wszelkie swoje aktywności. A to nie daje szcęścia.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Piorunowy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 12 wrz 2025, 10:07 Stary, zdecydowanie przefrędzlowywujesz wszelkie swoje aktywności. A to nie daje szcęścia.
Tak, wiem, pisałeś w bardzo wielu wątkach. Szczeście dają takie specjalne buty, które pozostawiają ekstra przestrzeń dla palca I, by się nie odchylał w kierunku palca II przy przenoszeniu ciężaru ciała na przodostopie. Z gumami te wspięcia na palce ćwiczyć na boso, czy w takich specjalnych butach? Tylko żarcik. :oczko:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie w żadnych butach,
Tylko tak:
https://www.youtube.com/shorts/21U0k1_f ... ture=share

ps .A ten komediopisarz, to Plaut się zwał, nie mylić z Platonem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ