Jakie ćwiczenia z gumami oporowymi polecacie?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zastanawiam się nad zakupem gum oporowych dla wzmocnienia nóg do biegania. Pytanie czy warto i jakie gumy (długość, siła oporu).
(Na YouTube widzę mnóstwo filmów z ćwiczeniami z gumami "dla biegaczy", ale (1) te pokazywane ćwiczenia "dla biegaczy" nie różnią się szczególnie od ćwiczenień nie dla biegaczy... i często brakuje uzasadnienia dlaczego to ćwiczenie, tymczasem (2) influenserzy je pokazujący rzadko mają przypakowane nogi. Umięśnione mogi mają kulturyści pokazujący ćwiczenia z gumami, ale z kolei te mięśnie prędzej wyrosły na sterydach.)
Czy jakieś ćwiczenia z gumami pomogły Wam w bieganiu i jakie były to ćwiczenia konkretnie?
Zastanawiam się np. nad kupnem gumy 208 cm, w miarę mocnej (np. opór 16-39 kg lub 23-57 kg), przełożeniem jej pod palcami stóp, chwyceniem w ręce, naciągnięciem, a następnie robieniem wspięć na palce. Czy to jest sensowne ćwiczenie z punktu widzenia biegacza?
(Na YouTube widzę mnóstwo filmów z ćwiczeniami z gumami "dla biegaczy", ale (1) te pokazywane ćwiczenia "dla biegaczy" nie różnią się szczególnie od ćwiczenień nie dla biegaczy... i często brakuje uzasadnienia dlaczego to ćwiczenie, tymczasem (2) influenserzy je pokazujący rzadko mają przypakowane nogi. Umięśnione mogi mają kulturyści pokazujący ćwiczenia z gumami, ale z kolei te mięśnie prędzej wyrosły na sterydach.)
Czy jakieś ćwiczenia z gumami pomogły Wam w bieganiu i jakie były to ćwiczenia konkretnie?
Zastanawiam się np. nad kupnem gumy 208 cm, w miarę mocnej (np. opór 16-39 kg lub 23-57 kg), przełożeniem jej pod palcami stóp, chwyceniem w ręce, naciągnięciem, a następnie robieniem wspięć na palce. Czy to jest sensowne ćwiczenie z punktu widzenia biegacza?
-
- Dyskutant
Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
-
- Wyga
Dzięki @myszek, podobne stanowisko zdają się prezentować niektórzy kulturyści, choć dodają, że gumy pozwalają "oszczędzić stawy".myszek pisze: ↑08 wrz 2025, 10:40 Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
Ogółem siłowni na mieście nie brakuje...

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 56:30
madrze Gość gada pozdrawiammyszek pisze: ↑08 wrz 2025, 10:40 Moim zdaniem, jeżeli masz możliwość pracy z ciężarami (hantle, sztanga, brama z wyciągiem) to nie ma sensu trening oporowy z gumami. Trenując z gumą obciążenie narasta stopniowo wraz z jej wydłużaniem i jest największe w końcowej fazie ruchu. W efekcie przez większość ruchu mięsień nie jest dociążony. Z ciężarami mięśnie pracują w całym zakresie ruchu.
Tompoz
Tompoz
-
- Wyga
Jakkolwiek opór gum zmienia się w trakcie stopniowego naciągania, przemyślawszy sprawę wydają mi się właściwym rozwiązaniem do ćwiczeń izometrycznych na wzmacnianie ścięgien, gdyż te wykonuje się w bezruchu.
Np. wspomniane ćwiczenie ze wspięciami na palce mogę zmodyfikować do postaci półwspięcia z utrzymymywaniem statycznej pozycji przez 30-60 sekund z naciągniętą mocną gumą. Z tego co czytam, powinno to po kilku-kilkunastu miesiącach wzmocnić m.in. ścięgno achillesa, które będę potrzebować do sprintów. Widzę, że gumy nie są tu popularne, ale mimo wszystko spróbuję różnych form treningu z gumami. Gumą ciężej jest sobie zrobić krzywdę niż sztangą.
Np. wspomniane ćwiczenie ze wspięciami na palce mogę zmodyfikować do postaci półwspięcia z utrzymymywaniem statycznej pozycji przez 30-60 sekund z naciągniętą mocną gumą. Z tego co czytam, powinno to po kilku-kilkunastu miesiącach wzmocnić m.in. ścięgno achillesa, które będę potrzebować do sprintów. Widzę, że gumy nie są tu popularne, ale mimo wszystko spróbuję różnych form treningu z gumami. Gumą ciężej jest sobie zrobić krzywdę niż sztangą.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
-
- Wyga
Dwaj pierwsi koledzy gumy odradzali, bo ciężary są lepsze...
(Tymczasem mi wystarcza nagranie, jak sztanga złamała dziewczynie kręgosłup. Z drugiej strony czytam, że gumowe gumy są wstrętne w dotyku i wyrywają włosy ze skóry. Myślę więc o zestawie bawełniano-lateksowych o obwodzie 208 cm - w Polsce znalazłem bawełniano-lateksowe o tej długości jedynie w ofercie Activ/Space, ale niewiele mają recenzji.)
(Tymczasem mi wystarcza nagranie, jak sztanga złamała dziewczynie kręgosłup. Z drugiej strony czytam, że gumowe gumy są wstrętne w dotyku i wyrywają włosy ze skóry. Myślę więc o zestawie bawełniano-lateksowych o obwodzie 208 cm - w Polsce znalazłem bawełniano-lateksowe o tej długości jedynie w ofercie Activ/Space, ale niewiele mają recenzji.)
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Stary, zdecydowanie przefrędzlowywujesz wszelkie swoje aktywności. A to nie daje szcęścia.
-
- Wyga
Tak, wiem, pisałeś w bardzo wielu wątkach. Szczeście dają takie specjalne buty, które pozostawiają ekstra przestrzeń dla palca I, by się nie odchylał w kierunku palca II przy przenoszeniu ciężaru ciała na przodostopie. Z gumami te wspięcia na palce ćwiczyć na boso, czy w takich specjalnych butach? Tylko żarcik.

- pawo
- Wodzirej
Nie w żadnych butach,
Tylko tak:
https://www.youtube.com/shorts/21U0k1_f ... ture=share
ps .A ten komediopisarz, to Plaut się zwał, nie mylić z Platonem.
Tylko tak:
https://www.youtube.com/shorts/21U0k1_f ... ture=share
ps .A ten komediopisarz, to Plaut się zwał, nie mylić z Platonem.