Wysokie tętno przy truchcie.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Damian93xx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Strasznie wysokie tętno podczas biegania. Przy truchcie 6:30min/km pokazuje mi 170-174 ud/min. A pozatym po bieganiu serce dużo mocniej bije nawet następnego dnia, tętno spoczynkowe schodzi rano do 52. Czy to normalne?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moja żona ma nawet wyższe, a waży około 55 kg (BMI 20). Tętno to bardzo indywidualna sprawa.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiedz coś wiecej, od kiedy biegasz, czy dopiero zacząłeś, itd. Ja jak kupiłem zegarek z pulsometrem to na początku też mialem koło 170 przy 6:00-6:30/km. Po pierwsze stosunkowo szybko zaczęło to spadać. Obecnie koło 155 przy 5:50/km. To przy moim tetnie spoczynkowym (50) i maksymalnym (205) jest niskie tętno przy którym nie mam w ogole przyspieszonego oddechu, czuję się mega luźno. Przy 170 nadal się czuję lekko, dopiero od takiego 180 czuję wstępną zadyszkę i większa intensywność. Także jest to bardzo indywidualne, na początku istotniejsze są odczucia, to czy czujesz że jest swobodnie.
Damian93xx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam od dwóch tygodni po dłuższej przerwie (wcześniej biegałem 30km 3x10km i tą dyche robiłe w 50-55min) Teraz właśnie kupiłem sobie Suunto i patrze a tu takie wysokie tętno. Przy truchcie wychodzi 85% maksymalnego tętna. Jeżeli chodzi o tętno to na spokojnie przy tym tętnie mogę zrobić 5km. Test coopera zrobiłem to miałem 2680m
olka411
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no wiec, wysokie tętno podczas biegania moze byc spowodowane wieloma czynnikami. moze to byc po prostu kwestia twojego poziomu kondycji fizycznej - jezeli dopiero zaczales biegac, to moze sie to zdarzyc. 😉 ale warto tez zastanowic sie, czy nie biegasz zbyt mocno. 6:30min/km moze byc dla ciebie za szybko w tym momencie. po bieganiu serce moze bic mocniej, ale jezeli tętno spoczynkowe jest 52 ud/min następnego dnia, to swiadczy o dobrej kondycji. jednak warto obserwowac swoje cialo i jesli niepokojace objawy beda sie utrzymywac, to koniecznie skonsultuj sie z lekarzem. moze tez pomoc monitorowanie tętna podczas biegania za pomoca pulsometru. w kazdym razie, sluchaj swojego ciala i nie przeciazaj sie. 😊
Pozdrawiam, 😊
ODPOWIEDZ