Bieg interwałowy z przerwą

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
hubertsuder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie.

Biegam dopiero od 3 dni.

Mój sposób biegania to:
- 10 minut biegu truchtem - 2 minuty marszu
- 10 minut biegu truchtem - 2 minuty marszu
- 5 minut biegu truchtem i 30 minut odpoczynku na stacji kolejowej
i teraz wracam do domu:
- 5 minut biegu - 2 minuty marszu
- 5 minut biegu

Czy taki rodzaj treningu każdego dnia stosując go regularnie przyniesie mi efekt spalania tłuszczu? Jestem ciekaw ponieważ mam strasznie duży brzuch i postanowiłem go zrzucić. Proszę o radę i wszelkie informacje. Dziękuje i pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taki sposób biegania jest jak najbardziej dobry na początek, masz w tym 50 minut biegu wiec jak najbardziej będzie to wystarczająca aktywność do spalania.

Tyle że zwykle to nie aktywność jest tym najważniejszym elementem przy odchudzaniu a jedzenie. Dla przykladu, bliska mi osoba przejechała w lipcu kilka tysiecy kilometrów na rowerze, ale co z tego jeśli nadal pije sporo piwa i je niezdrowo. Co nieco mu tam chyba waga ruszyła, ale to nie jest strategia na lata.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słuszna uwaga. Ja znam osobę, która (niby) zaczęła biegać, ale podobno jeszcze przytyła. A to dlatego, że po bieganiu była bardziej głodna niż zwykle, no i jeszcze więcej jadła (a całe życie je za dużo).

Bieganiem nigdy nie schudniesz tyle, co zmianą diety. Spróbuj np. Dąbrowskiej-całe życie mam BMI w normie (gdy nie biegałem wcale to też), a za pierwszym razem schudłem 6 kg w dwa tygodnie.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:22

Nieprzeczytany post

Ja biegam od 2015r. z dwoma duzymi przerwami, i zdecydowanie radze Ci zaczac od 1 treningu - na poczatek 20-30-40 min. a pozniej okolo 1- godzinnego w tygodniu przez 1 rok. Ten twoj schemat moze byc. Jak juz dojdziesz do tego, ze bedziesz przebiegal te godzine bez wiekszych problemow, kontuzji i unikania treningu, nawet tzw. swinskim truchtem, to proponuje dopiero dodac drugi trening w tygodniu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

fangss pisze: 29 sie 2023, 12:42 Ja biegam od 2015r. z dwoma duzymi przerwami, i zdecydowanie radze Ci zaczac od 1 treningu - na poczatek 20-30-40 min. a pozniej okolo 1- godzinnego w tygodniu przez 1 rok. Ten twoj schemat moze byc. Jak juz dojdziesz do tego, ze bedziesz przebiegal te godzine bez wiekszych problemow, kontuzji i unikania treningu, nawet tzw. swinskim truchtem, to proponuje dopiero dodac drugi trening w tygodniu.
A ja jestem całkiem innego zdania. CALKIEM INNEGO!!

(dlaczego pisze dużymi literami :niewiem: )
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fangss pisze: 29 sie 2023, 12:42 Ja biegam od 2015r. z dwoma duzymi przerwami, i zdecydowanie radze Ci zaczac od 1 treningu - na poczatek 20-30-40 min. a pozniej okolo 1- godzinnego w tygodniu przez 1 rok. Ten twoj schemat moze byc. Jak juz dojdziesz do tego, ze bedziesz przebiegal te godzine bez wiekszych problemow, kontuzji i unikania treningu, nawet tzw. swinskim truchtem, to proponuje dopiero dodac drugi trening w tygodniu.
W żadnej książce i u żadnego trenera którego znam nie spotkałam się z takim podejściem. I nie znam nikogo kto by biegał w taki sposób. Raczej częściej i na początek krócej.
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"W żadnej książce i u żadnego trenera którego znam nie spotkałam się z takim podejściem."

Bo trenerzy zwykle nie maja zawodnikow takich jak hubertsuder, chcesz mu narobic kontuzji? Tak na prawde, moja rada powinna brzmiec - zadnego biegania przez pierwsze 6 miesiecy - tylko chodzenie lub chodzenie z kijkami.
Znam wielu takich, ktorych zapal na poczatu okazywal sie slomiany.
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trenerzy prowadzą osoby na różnym poziomie, również tych początkujących a wiele książek zawiera porady jak zacząć bieganie, nie tylko jak poprawić wynik.
Sama zczynałam od krótkich spokojnych biegów 3x w tygodniu, po ciąży jak wróciłam do biegania to też 3x krótko i spokojnie, biegam kilka lat i nigdy nie miałam żadnej kontuzji. I znam mnóstwo ludzi którzy tak zaczynali i nic im nie jest. Wielu zaczyna po prostu od marszobiegów. To nie ilość biegów biegów powoduje kontuzje, tylko niedopasowany plan do aktualnych możliwości i do trybu życia (w tym czasu na regenerację).

Inna kwestia, że w walce z tłuszczem najważniejsza jest dieta i odpowiednia podaż kcal. Można biegać codziennie i nic to nie da jak będzie nadwyżka kcal.
Dobrym treningiem na redukcji jest trening siłowy, który ma wiele zalet.
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"kontujzje" - wiedz hubert, ze kontuzje najczesciej zdarzaja sie na poczatku treningow i wtedy gdy jest skumulowana najwieksza ilosc jednostek treningowych w trakcie cyklu treningowego.
Swoja droga - przeposciles choc jeden dzien w zyciu, (ewentualnie w roku, miesiacu, tygodniu) chocby na wodzie? Wiesz w ogole co to takiego glod, byles kiedys glodny, naprawde glodny i spragniony, tak ze wydawalo Ci sie, ze zaraz wypijesz wiadro wody?
ODPOWIEDZ