Proszę o analizę wykresu tętna z półmaratonu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tak tylko napiszę, że Polar Vantage V ma bardzo dobry czujnik tętna, najlepszy jak testowałem i jeżeli bieg jest w temperaturze powyżej 10 stopni, a zegarek prawidłowo zapięty, czyli się nie przesuwa, można na nim polegać. Wykres wygląda normalnie, nie widać tu jakiś dziwnych odskoków.
Pas warto mieć jak, się chce robić test ortostatyczny, jak tylko do biegania to bardziej komfortowym rozwiązaniem jest OH1 (Verity Sense jeszcze się nie dorobiłem, OH1 nie chce się popsuć).
Proponowane strefy przez polara olej, ustal swoje sam. A najlepiej na samopoczucie.
Polarowe są zbyt zachowawcze.
http://www.ottawarun.com/heartrate.htm
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
New Balance but biegowy
DKrunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 3:02:45

Nieprzeczytany post

Kolega wyżej podał fajną stronę z kalkulatorem. Skorzystaj. Tylko nie wyznaczaj HRmax ze wzoru 220-wiek! Jeśli już chcesz wyznaczyć ze wzoru, użyj wzoru Sally Edwards, jest dużo lepszy: 210 - 0.5 x wiek - 0.022 x waga w kilogramach + 4.
Ewentualnie w ustawieniach profilu bieganie w Polarze zmień sposób wyznaczania stref z % HRmax na % rezerwy tętna i Polar sam przeliczy strefy wg Karvonena. Tylko musisz podać właściwe HRmax oraz właściwe tętno spoczynkowe.
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)

Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Widzę że trzeba wytłumaczyć tu paru fantastom po raz kolejny.

W rzeczywistości coś takiego jak progi nie istnieje co za tym idzie nie ma lepszych czy gorszych metod oznaczania szacowania progów. Istnieją pewne miejsca magiczne gdzie pewne zależności pomiędzy zakwaszeniem tętnem mocą generowana prze biegacza/kolarza tracą charakter liniowy. Te magiczne miejsca nazywamy progami ogólnie są progi dynamiki zakwaszenia bądź wentylacyjne. Klasycznie to jest tak robisz test do odmowy bądź inną tego próbę według danego protokołu i na tej podstawie wyznaczasz magiczne miejsca i trener ty sam czy fizjolog okresla ci trening. Jeśli nazywasz jakiś próg np. mleczanowym to trzeba podać metodę jego określenia. Najprościej będąc w formie pobiec na maxa jakieś zawody np. które trwają czasowo np. godzinę i będziesz przy prawidłowym pomiarze tętna miał średnie tętno godzinne srednia predkość godzinną czy jak powie kolarz średnia moc godzinna. I już z tej wartości możesz sobie sterować treningiem. Możesz to samo zrobić na podstawie np. biegu co trwa 30 minut itd. itd. Ale warunkiem koniecznym jest prawidłowy pomiar tętna z opaski na klatce. Ale z tego półmaratonu masz już pewną dane czyli predkość jesli biegłeś 1,5 godziny to predkość 90 minutową . I już możesz sterować poprzez nią treningiem.
Tompoz
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Widzę że trzeba wytłumaczyć tu paru fantastom po raz kolejny.

W rzeczywistości coś takiego jak progi nie istnieje co za tym idzie nie ma lepszych czy gorszych metod oznaczania szacowania progów. Istnieją pewne miejsca magiczne gdzie pewne zależności pomiędzy zakwaszeniem tętnem mocą generowana prze biegacza/kolarza tracą charakter liniowy. Te magiczne miejsca nazywamy progami ogólnie są progi dynamiki zakwaszenia bądź wentylacyjne. Klasycznie to jest tak robisz test do odmowy bądź inną tego próbę według danego protokołu i na tej podstawie wyznaczasz magiczne miejsca i trener ty sam czy fizjolog okresla ci trening. Jeśli nazywasz jakiś próg np. mleczanowym to trzeba podać metodę jego określenia. Najprościej będąc w formie pobiec na maxa jakieś zawody np. które trwają czasowo np. godzinę i będziesz przy prawidłowym pomiarze tętna miał średnie tętno godzinne srednia predkość godzinną czy jak powie kolarz średnia moc godzinna. I już z tej wartości możesz sobie sterować treningiem. Możesz to samo zrobić na podstawie np. biegu co trwa 30 minut itd. itd. Ale warunkiem koniecznym jest prawidłowy pomiar tętna z opaski na klatce. Ale z tego półmaratonu masz już pewną dane czyli predkość jesli biegłeś 1,5 godziny to predkość 90 minutową . I już możesz sterować poprzez nią treningiem.
Tompoz
PawelRun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:40

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 07 cze 2023, 07:54 Najprościej będąc w formie pobiec na maxa jakieś zawody np. które trwają czasowo np. godzinę i będziesz przy prawidłowym pomiarze tętna miał średnie tętno godzinne srednia predkość godzinną czy jak powie kolarz średnia moc godzinna. I już z tej wartości możesz sobie sterować treningiem.
czyli jeśli pierwsze 10km (53minuty) przebiegłem na średnim tętnie 175 i nie czułem wyczerpania (pamiętam swoje myśli z 10km biegu: "jest zaj... dobrze"), to mogę uznać że to było jeszcze pod- ewentualnie na progu mleczanowym? (Przy założeniu, że pomiar wiarygodny.)
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 07 cze 2023, 07:54 W rzeczywistości coś takiego jak progi nie istnieje co za tym idzie nie ma lepszych czy gorszych metod oznaczania szacowania progów. Istnieją pewne miejsca magiczne gdzie pewne zależności pomiędzy zakwaszeniem tętnem mocą generowana prze biegacza/kolarza tracą charakter liniowy. Te magiczne miejsca nazywamy progami ogólnie są progi dynamiki zakwaszenia bądź wentylacyjne.
Dokładnie, w pełni się z tym zgadzam. Dlatego w poprzednim poście napisałem
Slawcio pisze: 06 cze 2023, 21:57 A najlepiej na samopoczucie.
PawelRun pisze: 07 cze 2023, 09:48 czyli jeśli pierwsze 10km (53minuty) przebiegłem na średnim tętnie 175 i nie czułem wyczerpania (pamiętam swoje myśli z 10km biegu: "jest zaj... dobrze"), to mogę uznać że to było jeszcze pod- ewentualnie na progu mleczanowym? (Przy założeniu, że pomiar wiarygodny.)
To znaczy że zawody na 10K jesteś w stanie przebiec na wyższym tętnie. Określ ile to może mniej więcej być i na natępnych zawodach spróbuj utrzymywać to tętno.
Wraz z kolejnymi zawodami nauczysz się jaki dystans jesteś w stanie biegać na jakim tętnie. I to są twoje progi które warto znać.
Przeczytaj 10 razy co napisał Panzer_General a ja wyżej zacytowałem.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

pomiar z ręki nigdy nie jest wiarygodny.
wrażenie że szklanej kuli.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ze stałego tempa nie jest taki zły (o ile nie jest to fenix 5 czy 6), za to do zmiennego (interwały) się absolutnie nie nadaje.
Slawcio pisze: 07 cze 2023, 11:37 Wraz z kolejnymi zawodami nauczysz się jaki dystans jesteś w stanie biegać na jakim tętnie.
Tak ostatnio przebiegłem dyszkę, z której jestem bardzo zadowolony. 3 km pod górę, 2 w dół, a reszta płasko. I tylko trzymałem się tętna, a nie prędkości. Wyszło znakomicie: ósmy raz ta sama trasa, minutę szybciej niż rok temu.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 07 cze 2023, 11:48 pomiar z ręki nigdy nie jest wiarygodny.
wrażenie że szklanej kuli.
Masz zupełną rację.
Ja podobnie traktuje zegarki Garmin-a, za grosz im nie ufam i tym danym co serwuje ludziom.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co do HRmax to wzory sobie można wsadzić wiadomo gdzie. Ja mam 30 lat, czyli wg wzorów max poniżej 200, a dobić do tych 200 potrafię stosunkowo łatwo mocną dwusetką, czterysetką. Artur Kozłowski też mówił że u niego max był na poziomie 215 i potrafił stosunkowo długo biec na poziomie 200 uderzeń. Wielu z Was pewnie by się złapało za głowę jak można biegać na takim tetnie. I potem czyta się artykuły że masz biegać spokojnie na tętnie 140, a u Ciebie jest ultra luz na 160 i zachodzisz w głowę co jest z Tobą nie tak.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PawelRun pisze: 06 cze 2023, 20:49 Czyli kupię pas i poświęce się - zrobię znowu dychę w trupa. I tak to lubię :hahaha:
A to ma być średnia tętna z całości, czy np. z drugiej połowy?
1. Dycha to za dlugi dystans. Malo kto potrafi dobic do HRMax na tym dystansie.
IMO lepiej 3km, ew. lub ofc Test Coopera.
2. Zadna srednia. HRmax, to maksymalna zanotowana wartosc.
Jeśli od 8km tego półmaratonu, czyli jeszcze przez ok 1:15h biegnę ze średnim tętnem powyżej 175bpm do max 180bpm i to wytrzymuję prawie do końca, to czy w tym przedziale należy szukać progu mleczanowego?
Nie. W takim przypadku progu musisz szukac raczej >180.
Tempem progowym jestes w stanie pobiec ok. godziny (tak sie przyjmuje, to nie apteka).
Zatem jezeli jestes w stanie biec 8km, a potem jeszcze 1:15h, to na pewno nie jest to tempo/tetno bliskie progowemu.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja teraz zapytam zupełnie poważnie.

co daje ustalenie tętna progowego? Powiedzmy, że u mnie to jest obecnie około 94% HRmax no i co dalej.
Po co mi to?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No jak to po co? Po to żebyś wiedział kiedy mija godzina. A na poważnie to nie mam pojęcia.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 07 cze 2023, 16:36 co daje ustalenie tętna progowego? Powiedzmy, że u mnie to jest obecnie około 94% HRmax no i co dalej.
Po co mi to?
Są osoby, które trenują na prędkościach "progowych". Czyli w okolicy tzw. progu mleczanowgo. Komuś może się przydać, jeśli takie ma założenia treningowe. Komuś innemu z ciekawości?
Ale nie każdemu potrzebne.

To prawie tak jak VO2max. Ale większość osób o tym słyszała, bo jest popularne. Komu czy ono jest potrzebne na jakichkolwiek zawodach albo do treningu?
Może się przydać dla komfortu psychiczniego, albo przeciwnie dyskomfortu, bo kolega na zegarku ma wyższe (nawet nie zbadane tylko prognozowane) ;-).
----------------------------------------------------------
1440miles
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 07 cze 2023, 11:48 pomiar z ręki nigdy nie jest wiarygodny.
Czasem się trafi, że średnia z rozbiegania wychodzi podobna (2 ud/min różnicy), testowałem na sobie. Taką opcje "udostępnia" (choć doszedłem do tego przez przypadek) pasek na klatę TRI Garmin. Mam gdzieś screeny, gdyby kogoś interesowało.

Ale innym razem potrafi pokazywać głupoty, i dodatkowo ma przesunięcie w czasie. Pomiar z klaty jest przy sercu, a z ręki to jakieś ok. 0,5 metra drogi dla krwi od serca.
----------------------------------------------------------
1440miles
ODPOWIEDZ