Tlenowa czy interwałowa szkoła biegania? Testujemy, która jest skuteczniejsza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tsk86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 28 sty 2023, 21:24 Przynajmniej w moi przypadku technika biegu i tetno w relacji do tempa jest tak odmienne od biegania na zewnatrz, ze wyniki takich badan moglbym od razu podrzec.
Tak, to jest istotna kwestia. Dlatego Kipchoge ma zdaniem niektorych VO2max na poziomie 62 ml/kg/min, a maraton biegnie na poziomie bodajze 94% Vo2max :) Natomiast tempo nie jest tu najwazniejsze, a bardziej indywidualna charakterystyka zawodnika - czyli bardziej mleczan i tetno oraz wentylacja, a nie predkosc. Zreszta bylo to opisane w raportach i zdaje sie ze zostalo tez skopiowane do artykulu, ktory wisi na stronie? Do tego dochodzi "syndrom bialego fartucha" - bieg w masce, pobieranie krwi wlosniczkowej itp. Generalnie mozna zauwazyc duze roznice pomiedzy osobami, ktore sa obiegane na biezni mechanicznej lub nieobiegane. Podobnie z jazda na trenazerach kolarskich, ergometrach kajakowych czy wioslarskich. Jak kazda metoda badania wydolnosciowe na biezni maja swoje ograniczenia, co nie znaczy ze sa nieprzydatne. No i na te ograniczenia mozna przeciez wplywac - tzn. to nie sa kwestie dane raz na zawsze, po prostu regularnie sie badajac wiekszosc tych problemow znika lub bardzo mocno zmniejsza. Wszystkie modele sa bledne, ale niektore sa przydatne jak mawial klasyk :)

@pawo - masz racje z VO2max bezwzglednym i na kilogram, tam widzisz pewnie tez gwiazdki w niektorych wersach sie skopiowaly tez do artykulu. Czesc danych w tabelce jest z raportu Cortexa, czesc wpisana recznie, te gwiazdki biora sie wlasnie z tego ze Cortex sciaga te wartosci z dluzszego odcinka czasowego, przez co wychodza nizsze. Po czesci tez mogla byc to kwestia tego co po przecinku, ale niestety nie mam jak tego sprawdzic w tym ani w przyszlym tygodniu :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie ma gwiazdki ani przy względnym, ani przy bezwzględnym, a poza tym to nie ma znaczenia, bo minuta ta wystarczający czas aby uznać wynik za wiarygodny. Sama procedura badania to, VO2max/L/min, a potem ewentualnie dzielone na masę ciała. Nie wyobrażam sobie jak można zmierzyć pobór tlenu na kg masy ciała w sposób rzeczywisty, a nie poprzez obliczenie.
tsk86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pawo - tak jak wspomnialem wczesniej oczywiscie masz racje! Kwestia "sklejania raportu" z graficznego raportu maszyny, z ktorego nie korzystam na co dzien, a chcialem zeby lepiej to wygladalo graficznie pod katem uczestnikow projektu, a maxa z samego badania, ktore sie nieco roznily ze wzgledu na brany pod uwage do okreslenia maksymalnego poboru tlenu interwal czasowy. Moj blad, nie powinienem mieszac metodologii w jednym raporcie. Kajam sie, prosze o wybaczenie i zwolnienie z dalszych wyjasnien :)
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Moje wybaczenie masz dożywotnio. :hejhej: Nie wiedziałem że to Ty opracowywałeś, ale widzę teraz na dole artykułu napisano.

edit: Wyspałem się i już wiem, że wynik dzielenia to iloraz. :ojnie:
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Bardzo wysoko ma wyznaczone progi kolega Kris przy Hrmax 176.
Yoka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jest szansa na zestawienie: strefy tętna po badaniu VS strefy tętna w/g zegarka z jakim dany zawodnik biegał ??

Mnie interesuje szczególnie próg beztlenowy wyznaczany przez Garmina (jak odbiega od takich badań)

Pozdrawiam
jogger1234
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Yoka pisze: 29 sty 2023, 15:42 Jest szansa na zestawienie: strefy tętna po badaniu VS strefy tętna w/g zegarka z jakim dany zawodnik biegał ??

Mnie interesuje szczególnie próg beztlenowy wyznaczany przez Garmina (jak odbiega od takich badań)

Pozdrawiam
pisałem kilka postów temu, ale proszę bardzo jeszcze raz:
badania vs garmin
próg tlenowy 138 - garmin nie wylicza
próg beztlenowy 153 - garmin 153 idealnie tak samo, to stanowi 90% mojego hrm
Vo2max 47 - 56 duża rozbieżność
hrmax 169 - 170 (na zegarku na pasku mierzone kilka razy w różny sposób 1500, 6x400, podbiegi

porównania temp nawet nie podaje bo były b duże rozbieżności
np próg beztlenowy badania 4.45 a zegarek 4.20/km
ale bieganie na bieżni przy 19 stopniach ma się nijak do biegania na asfalcie przy 3 stopniach
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To jak sobie wyjaśniliśmy sprawę pułapu, to ja chciałem spytać jeszcze o dwa szczegóły. Jaki RER był na progu AnT i jaki w 3 minucie biegu z prędkością 15km/h?
jogger1234
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 29 sty 2023, 18:02 To jak sobie wyjaśniliśmy sprawę pułapu, to ja chciałem spytać jeszcze o dwa szczegóły. Jaki RER był na progu AnT i jaki w 3 minucie biegu z prędkością 15km/h?
o cholera, takich danych to nie widzę
mam tylko podane RER max – 1,05
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To może ktoś w redakcji, albo w instytucie ma :niewiem: a i jeszcze mi wycięło drugi szczegół, a mianowicie VO2 na progu AnT i w 3 minucie biegu z prędkością 15km/h?
Sądzę, że powinno być jedno i drugie dostępne w postaci wykresu.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pytałem o więcej badań ponieważ interesuje mnie jak bardzo progi są oddalone od 82 i 90% HRmax (tego realnego, a nie z testu).
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Dlatego Kipchoge ma zdaniem niektorych VO2max na poziomie 62 ml/kg/min tak wielkiej bzdury to dawno nie czytałem .

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

78

Ale... to dużego znaczenia nie ma.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Mała podpowiedź:

Przydałby się odnośnik do forum pod tekstem: Tydzień #3 – Tlen vs Interwał. Zaczynamy relacje zawodników

Nowi czytelnicy mogą nie wiedzieć, że jest forum na którym można skomentować artykuł.
:spoczko:
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ODPOWIEDZ