Najstarsze mistrzynie i mistrzowie Polski seniorów/open/elity w bieganiu?

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 01 wrz 2022, 00:03
gasper pisze: 31 sie 2022, 12:08
Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:05 Karaś ma się chyba nie najgorzej więc dość słabo mu ta autodestrukcja wychodzi...
nie ukończył z przyczyn zdrowotnych więc nie wiem co masz na myśli ;)
Nie wiedziałem, nie obserwuję go specjalnie. A co się stało? Coś poważnego czy po prostu przerwa spowodowana kontuzją lub jakąś przejściową dolegliwością?
Zejście z trasy biegowej bo mu się rana po zabiegu urologicznym zaczęła paskudzić (a zabiec 3 tygodnie przez 10xIM :hahaha: )
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 31 sie 2022, 23:55 Jednak chodzi mi o to, że może powinniśmy bardziej skupiać się na tym aby jak najdłużej być w jak najlepszej formie a mniej uwagi poświęcać celebrowaniu sukcesów sportowych.
Po ludzku zaczynasz wreszcie gadać, bo przyznać muszę, że po nicku brałem Cię za jakiegoś niezniszczalnego 20 latka. :hahaha:
Oczywiście pełna zgoda z tym co napisałeś. Rzecz w tym, że ostatecznie wszyscy przejdą prędzej czy później do marszu. Pytanie jest o najlepszą strategię długofalową takiego postępowania, które minimalizuje obciążenie członków rodziny, najbliższych z otoczenia i ostatecznie koszt społeczny postępującego zniedołężnienia jednostki. Przy czym wiadomo, że należy tu brać pod uwagę kompleksowość zagadnienia, a więc zarówno pogorszenie stanu fizycznego jak i umysłowego. Stąd też m.in. link do kanału Sinclera i koncepcji traktowania procesu starzenia jako choroby, a nie naturalnej kolei rzeczy.
Te 132 lata nie znajdują potwierdzenia w praktyce z podstawowej przyczyny jaką jest czas potrzebny na wykonanie eksperymentu. Sinclare eksperymentuje na myszach i hoduje z powodzeniem odpowiedniki mysich matuzalemów. Przedstawia też konkretne propozycje strategii postępowania, które wpisują się w istniejący nurt o nazwie projekt gilgamesz.
Przypadek Putina i widmo niekończącej się tyranii może zmrozić, ale może się okazać, że same techniki postępowania z ciałem, terapia genowa itp. muszą być też osadzone w sprzyjającym kontekście społecznym. Myszy poddane terapii genowej, ale pozbawione zdrowych relacji z innymi myszami nie wykazują dobrych rezultatów i szybko się starzeją. Zatem im Putin ma mniej przyjaciół tym lepiej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To nie można już chwalić się wynikiem na piątkę? :echech:

https://www.tawernaskipperow.pl/czyteln ... eduza/6533
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:11Z tego co mi się wydaje to Alpinizm zawiera w sobie wiele dyscyplin. Możliwe, że przyjdzie czas, że założę konto na forum alpinistyczno- podobnym i dowiem się coś więcej. Nie śpieszę się jednak ponieważ nie natrafiłem na żadnego w miarę długowiecznego mistrza tych dyscyplin
Tego lata zmarł Marcel Remy, 99 lat. W lutym jeszcze wspinał się na ściance, a przed rokiem - w górach. Nie twierdzę, że była to poezja ruchu, ale dawał radę. W ostatnich latach często wspinał się ze swymi synami, którzy też 20-latkami już dawno nie byli.
https://wspinanie.pl/2019/05/inspirujac ... nowe-cele/

Osobiście nam kilku wspinających się czynnie w górach 70-latków, no, ale skoro tu mowa o perspektywie 132lat, to 70 lat to dopiero wiek średni ...
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 31 sie 2022, 23:55 Im jestem starszy tym bardziej interesuję się długowiecznością, moje najlepsze wyniki z początku lat 90-tych nie mają dla mnie większego znaczenia. Ale to 132 lata brzmi bardzo teoretycznie, nawet biorąc pod uwagę Dharampal Singh Gudha, no chyba że masz na myśli Li Czing Yun-a :). Jednak chodzi mi o to, że może powinniśmy bardziej skupiać się na tym aby jak najdłużej być w jak najlepszej formie a mniej uwagi poświęcać celebrowaniu sukcesów sportowych. Na pewno nie bez przyczyny Dharampal Singh Gudha jest w takiej formie w jakiej jest a Putin w znacznie gorszej pomimo tego, że mógłby być przynajmniej jego wnukiem. Nikt specjalnie takich rzeczy nie bada.
Marek? To ty?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 01 wrz 2022, 17:06 To nie można już chwalić się wynikiem na piątkę? :echech:
Możesz. Tylko Marek tego nie lubi.
A tak to mi sie wydaje, ze nieśmiertelność to kara a nie dar.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiem, 132 lata to dużo, ale jak inaczej wykończyć zus? A poza tym Kipchoge jest po 50-tce i jeszcze kilka lat powinien pobiegać, więc trzeba przesunąć granice niemożliwego.
Awatar użytkownika
jorge.martinez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17
Życiówka w maratonie: 2:57:27

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 01 wrz 2022, 20:56 A poza tym Kipchoge jest po 50-tce i jeszcze kilka lat powinien pobiegać, więc trzeba przesunąć granice niemożliwego.
Dopiero co był po 40-tce i już mu piąta dycha stuknęła?
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To klasyczny przewał z paszportem i oficjalną datą urodzenia.
Awatar użytkownika
jorge.martinez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17
Życiówka w maratonie: 2:57:27

Nieprzeczytany post

No to ma 48 a nie 50+.
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ma więcej. W Iten gadałem z kumatym Keniolem, który opowiadał mi, że jego rówieśnicy ze szkoły są "starsi". A przypadek Kipchoge nie robi na nich wrażenia, bo to powszechne praktyki. Często sami Kenijczycy nie wiedzą dokładnie kiedy się urodzili, więc jakiś lokalny urzędnik wpisuje do rubryki z datą urodzenia co popadnie.
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 01 wrz 2022, 09:15
Niezniszczalni pisze: 31 sie 2022, 23:55 Jednak chodzi mi o to, że może powinniśmy bardziej skupiać się na tym aby jak najdłużej być w jak najlepszej formie a mniej uwagi poświęcać celebrowaniu sukcesów sportowych.
Po ludzku zaczynasz wreszcie gadać, bo przyznać muszę, że po nicku brałem Cię za jakiegoś niezniszczalnego 20 latka. :hahaha:
Oczywiście pełna zgoda z tym co napisałeś. Rzecz w tym, że ostatecznie wszyscy przejdą prędzej czy później do marszu. Pytanie jest o najlepszą strategię długofalową takiego postępowania, które minimalizuje obciążenie członków rodziny, najbliższych z otoczenia i ostatecznie koszt społeczny postępującego zniedołężnienia jednostki. Przy czym wiadomo, że należy tu brać pod uwagę kompleksowość zagadnienia, a więc zarówno pogorszenie stanu fizycznego jak i umysłowego. Stąd też m.in. link do kanału Sinclera i koncepcji traktowania procesu starzenia jako choroby, a nie naturalnej kolei rzeczy.
Te 132 lata nie znajdują potwierdzenia w praktyce z podstawowej przyczyny jaką jest czas potrzebny na wykonanie eksperymentu. Sinclare eksperymentuje na myszach i hoduje z powodzeniem odpowiedniki mysich matuzalemów. Przedstawia też konkretne propozycje strategii postępowania, które wpisują się w istniejący nurt o nazwie projekt gilgamesz.
Przypadek Putina i widmo niekończącej się tyranii może zmrozić, ale może się okazać, że same techniki postępowania z ciałem, terapia genowa itp. muszą być też osadzone w sprzyjającym kontekście społecznym. Myszy poddane terapii genowej, ale pozbawione zdrowych relacji z innymi myszami nie wykazują dobrych rezultatów i szybko się starzeją. Zatem im Putin ma mniej przyjaciół tym lepiej.

Niezniszczalni zostało wymyślone na cześć "niezniszczalnych"/długo w formie weteranów których zamierzam umieścić pod wcześniej zamieszczonym linkiem. Ale także z uwagi na to, że skoro jakieś hollywoodzkie gwiazdy tytułują się niezniszczalnymi to dlaczego nie nazwać niezniszczalnymi naszych mistrzowskich weteranów skoro bez problemów mogliby poważnie zniszczyć w rzeczywistej konfrontacji sportowej niezniszczalnych celebrytów :)
I myślę, że tej długofalowej strategii nie poświęca się dostatecznie wnikliwych badań. Zazwyczaj sprowadza się to do zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej, życia bez stresu i jeszcze jakiś innych określeń.
Jak będę miał więcej czasu to pownikam sobie w badania Sinclera. Nigdy o nim nie słyszałem. Pewnie dlatego bo niezniszczalni celebryci starają się gdzie tylko się da pokazać swojego ryja :) i potem zasłaniają ciekawe postacie jak n.p. postać Sinclera
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 01 wrz 2022, 17:06 To nie można już chwalić się wynikiem na piątkę? :echech:

https://www.tawernaskipperow.pl/czyteln ... eduza/6533
Ciekawy link, teraz tylko trzeba poszukać dobrego trenera od transdyferencjacji :)
ODPOWIEDZ