Najstarsze mistrzynie i mistrzowie Polski seniorów/open/elity w bieganiu?

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Chciałbym stworzyć ranking najstarszych mistrzyń i mistrzów Polski seniorów lub elity we wszystkich w miarę popularnych i wysiłkowych dyscyplinach. Może ktoś wie jacy są najstarsi w bieganiu ? Wiem, pytanie trochę dla znawców ale jacyś zapewne tutaj są.
Nie wiecie czy mogę tutaj umieścić linka do innej strony? Pytam ponieważ mógłbym go umieścić do strony z wynikami tego typu rankingu
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Umieść, najwyżej skasujemy. :)
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 27 sie 2022, 08:56 Umieść, najwyżej skasujemy. :)

Ok, rozumiem że nie można.
W razie jakby kogoś interesowały wyniki takiego rankingu to najwyżej napiszę tutaj miejsca najlepszego/najlepszych biegaczy bo chyba mogą być oni całkiem wysoko. Z tego co na razie widzę to piłkarze, kolarze i koszykarze zostają za nimi z tyłu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

A jakie to sa te "wysiłkowe dyscypliny"?

Podnoszenie ciężarów?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 27 sie 2022, 23:02

Ok, rozumiem że nie można
Nic takiego nie napisałem, napisałem żebyś umieścił.
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 28 sie 2022, 08:36 A jakie to sa te "wysiłkowe dyscypliny"?

Podnoszenie ciężarów?

Dobre pytanie, sam długo główkowałem nad tym jakie ująć a jakie nie. Ogólnie chodzi mi o takie które wymuszają na zawodniku wysiłek fizyczny. Tylko czy uderzenie kijem golfowym jest już wysiłkiem? :usmiech:

Wypisałem te które uznałem za odpowiednie ale chętnie poczytam co inni o tym myślą. Może jakąś pominąłem lub jakąś niepotrzebnie wpisałem.
Z tego co wiem to wszelkie Mistrzostwa Polski w bieganiu organizowane są w udziale lub współudziale Polskiego Związku Lekkoatletyki dlatego nie wpisałem dyscypliny "biegi" tylko " lekkoatletyka" która zawiera biegi.

Oto moja lista:

Dyscypliny wybrane z uwagi na popularność i wysiłkowość:

Akrobatyka sportowa

Alpinizm

Badminton

Baseball

Biathlon

Bieg na orientację

Boks

Fitness

Gimnastyka

Hokej na lodzie

Hokej na trawie

Judo

Ju jitsu

Kajakarstwo

Karate

Kendo

Kick-boxing

Kolarstwo

Koszykówka

Kulturystyka

Lekkoatletyka

Łyżwiarstwo figurowe

Łyżwiarstwo szybkie

Narciarstwo

Nurkowanie na zatrzymanym oddechu

Pięciobój nowoczesny

Piłka nożna

Piłka ręczna

Piłka siatkowa

Podnoszenie ciężarów

Rugby

Skiboby

Snowboard

Speedrower

Sporty pływackie

Sporty saneczkowe

Sumo

Szermierka

Taekwondo

Taniec sportowy

Tenis

Tenis stołowy

Triathlon

Trójbój siłowy

Unihokej

Wioślarstwo

Wrotkarstwo

Wu-Shu

Zapasy
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 28 sie 2022, 09:52
Niezniszczalni pisze: 27 sie 2022, 23:02

Ok, rozumiem że nie można
Nic takiego nie napisałem, napisałem żebyś umieścił.

Ok, dzięki, nie jest to na pewno link komercyjny tylko hobbystyczny

https://niezniszczalniweterani.wordpress.com/

Ale pierwsze wyniki zacznę pewnie umieszczać dopiero za kilka miesięcy ponieważ liderzy wypłyną z ogromnej bazy danych. Chyba łatwiej byłoby wygrać maraton gdzie startuje milion osób niż prowadzić w takim rankingu :usmiech: - ogromna ilość konkurentów
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

(...) aby zastanowić się czy to w jakim stanie będziemy w określonym wieku może zależeć w dużo większym stopniu od nas samych? Czy w dużo większym stopniu od biologii? Czy istnieje w nas coś co ma dużo większy wpływ na biologię niż sądzimy? Co Ci wymienieni tutaj za kilka miesięcy ludzie pokażą? Czy to co się z nami dzieje jest bardziej skutkiem naszych poprzednich działań czy bardziej efektem biologicznych mechanizmów? Dlaczego niektórzy ludzie około sześćdziesiątki i starsi są w stanie pokonywać 99,99 procent młodych mężczyzn a inni już w tym wieku umierają lub są prawie niedołężni?
Ciekawa propozycja dla prawdziwych długodystansowców. Nie mylić z uzależnionymi od aktywności fizycznej ultrasami pokroju Karasia i innych wykazujących zachowania autodestrukcyjne.
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 28 sie 2022, 23:12
Oto moja lista:

....
Alpinizm
....
"Alpinizm" obawiam się, że nie ma takich mistrzostw, ani mistrzów/mistrzyń Polski.
Chyba, że chodzi Ci o wspinanie:
- bouldering,
- prowadzenie,
- wspinaczka na szybkość.
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 29 sie 2022, 09:15
(...) aby zastanowić się czy to w jakim stanie będziemy w określonym wieku może zależeć w dużo większym stopniu od nas samych? Czy w dużo większym stopniu od biologii? Czy istnieje w nas coś co ma dużo większy wpływ na biologię niż sądzimy? Co Ci wymienieni tutaj za kilka miesięcy ludzie pokażą? Czy to co się z nami dzieje jest bardziej skutkiem naszych poprzednich działań czy bardziej efektem biologicznych mechanizmów? Dlaczego niektórzy ludzie około sześćdziesiątki i starsi są w stanie pokonywać 99,99 procent młodych mężczyzn a inni już w tym wieku umierają lub są prawie niedołężni?
Ciekawa propozycja dla prawdziwych długodystansowców. Nie mylić z uzależnionymi od aktywności fizycznej ultrasami pokroju Karasia i innych wykazujących zachowania autodestrukcyjne.
Czyżbyś zainteresował się do czego zmierzam...
Kto to jest Twoim zdaniem prawdziwy długodystansowiec?
Karaś ma się chyba nie najgorzej więc dość słabo mu ta autodestrukcja wychodzi...
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yaaceek pisze: 29 sie 2022, 09:51
Niezniszczalni pisze: 28 sie 2022, 23:12
Oto moja lista:

....
Alpinizm
....
"Alpinizm" obawiam się, że nie ma takich mistrzostw, ani mistrzów/mistrzyń Polski.
Chyba, że chodzi Ci o wspinanie:
- bouldering,
- prowadzenie,
- wspinaczka na szybkość.
Z tego co mi się wydaje to Alpinizm zawiera w sobie wiele dyscyplin. Możliwe, że przyjdzie czas, że założę konto na forum alpinistyczno- podobnym i dowiem się coś więcej. Nie śpieszę się jednak ponieważ nie natrafiłem na żadnego w miarę długowiecznego mistrza tych dyscyplin
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:05Kto to jest Twoim zdaniem prawdziwy długodystansowiec?
To ktoś kto ma za sobą132 lat eksperymentowania na własnym organizmie. Myślę, że to wystarczający horyzont czasowy, żeby uznać 33 letniego Karasia za sprintera w tej dyscyplinie. Nie ma jak na razie żadnych powodów, żeby przypuszczać, iż zwielokrotnianie ajronmena jest najlepszą drogą w tym kierunku. 33x2, to będzie dobry przystanek na jakieś podsumowanie jego kondycji. 33x3 da już znacznie lepszy obraz sytuacji i szansę na wartościowe wnioski.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:05 Karaś ma się chyba nie najgorzej więc dość słabo mu ta autodestrukcja wychodzi...
nie ukończył z przyczyn zdrowotnych więc nie wiem co masz na myśli ;)
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 31 sie 2022, 06:39
Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:05Kto to jest Twoim zdaniem prawdziwy długodystansowiec?
To ktoś kto ma za sobą132 lat eksperymentowania na własnym organizmie. Myślę, że to wystarczający horyzont czasowy, żeby uznać 33 letniego Karasia za sprintera w tej dyscyplinie. Nie ma jak na razie żadnych powodów, żeby przypuszczać, iż zwielokrotnianie ajronmena jest najlepszą drogą w tym kierunku. 33x2, to będzie dobry przystanek na jakieś podsumowanie jego kondycji. 33x3 da już znacznie lepszy obraz sytuacji i szansę na wartościowe wnioski.

Im jestem starszy tym bardziej interesuję się długowiecznością, moje najlepsze wyniki z początku lat 90-tych nie mają dla mnie większego znaczenia. Ale to 132 lata brzmi bardzo teoretycznie, nawet biorąc pod uwagę Dharampal Singh Gudha, no chyba że masz na myśli Li Czing Yun-a :). Jednak chodzi mi o to, że może powinniśmy bardziej skupiać się na tym aby jak najdłużej być w jak najlepszej formie a mniej uwagi poświęcać celebrowaniu sukcesów sportowych. Na pewno nie bez przyczyny Dharampal Singh Gudha jest w takiej formie w jakiej jest a Putin w znacznie gorszej pomimo tego, że mógłby być przynajmniej jego wnukiem. Nikt specjalnie takich rzeczy nie bada.
Niezniszczalni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gasper pisze: 31 sie 2022, 12:08
Niezniszczalni pisze: 30 sie 2022, 23:05 Karaś ma się chyba nie najgorzej więc dość słabo mu ta autodestrukcja wychodzi...
nie ukończył z przyczyn zdrowotnych więc nie wiem co masz na myśli ;)
Nie wiedziałem, nie obserwuję go specjalnie. A co się stało? Coś poważnego czy po prostu przerwa spowodowana kontuzją lub jakąś przejściową dolegliwością?
ODPOWIEDZ