Jakie fajne jest bieganie z zegarkiem w ręku.
Piękna pogoda, czyste lato. 28 stopni, czyli w pełnej patelni jeszcze więcej. Czyli koszulkę założyłem tylko do auta na czas podróży.
Rozgrzewka w sumie delikatnie, bo od samego przebywania w słońcu człowiek się poci, a co dopiero biegać.
Jak tak dalej pójdzie, to nad morze pojadę opalony

Ale jest dosyć mocny wiatr. Na szczęście na prostej start meta w plecy. Ale na odcinku 100-200/250 będzie w twarz i to trochę martwi.
Dodatkowo w nogach siedzą trochę czwartkowe sto pięćdziesiątki.
Tuż przed przebieżkami postanawiam zdjąć zegarek z nadgarstka i wziąć w dłoń. Co by nie marnować energii na skręt czy niepotrzebne kontrolowanie czasu.
30m
Nabieg z 5-6m i od początku mocno. Taki dystans, że dłużej się biegnie luźno niż pracuje.
100m w 12.98
Co prawda z wiatrem w plecy, ale cały odcinek dosyć luźno. Wiatr też trzeba umieć wykorzystać
No fajnie, jest nad czym pracować aby taki wynik był regularny.
400m
Założenie miałem proste: mocno od początku, cały czas praca. Nie marnować czasu na kontrolę czasu (zresztą i tak zegarek w dłoni do góry nogami

Nabieg ok 2-3m z lekkego truchtu.
6' przerwy mija, no to hop!
Mniej więcej 50m na łuku dostaje lekki podmuch i jestem w sumie zdziwiony, że to już. Ale bardzo pozytywnym zaskoczeniem jest tl, że na przeciwległej prostej nie wieje!
Na mojej wysokości stoi budynek klubowy i on dosyć dużo pomaga.
Bieg jest chyba dosyć mocny, bo po 200m zaczynam mieć już betonowe nogi. Do 250-70m jeszcze się trzymam dosyć sprawnie.
Ale ostatnie 100m to już jestem sztywny jak kij od szczotki.
Jeszcze dodatkowo jakieś 70m od mety ugina się pode mną noga i na dwa, trzy kroki tracę rytm. Na szczęście się nie wywróciłem i 50m to jest bieg paralityka. Wszystko mam drętwe od szyi w dół.
Ostatecznie lapuje w momencie nadepnięcia na linię.
A na zegarku 56.59
Robię jeszcze trzy kroki i od razu siadam żeby sobie krzywdy nie zrobić jeszcze większej

Bolało trochę mniej niż za pierwszym razem, kiedy biegłem 400m.
Co uważam za kluczowe w dniu dzisiejszym?
- stadion 400m
- zegarek w dłoni nie na nadgarstku
- brak odcinkowego pomiaru czasu.
- pogoda
- czerwiec miesiącem zawodów.
Na łukach nie traciłem zbyt dużo, bo tutaj pierwszy tor ma łagodniejszy łuk niż trzeci na mojej bieżni.
Z zegarkiem w dłoni naciskałem tylko guzik i nie musiałem co chwilę podnosić nadgarstka i zatrzymywać ręki w bez ruchu.
Ciepełko tak jak lubię więc kopyto dogrzane fest.
A na koniec wyszła trochę "rutyna". Była mila, był tysiąc, było osiemset, więc takie czterysta będzie boleć najmniej.

Ale najważniejsze i kluczowe było w tym wszystkim przygotowanie przez Rolanda. Bez jego wiedzy i treningów by to się nie udało.
Nie wiem jak Rolli, ale ja jestem bardzo zadowolony z tych osiągów.
Na przestrzeni dwóch lat udało się urwać 11 sekund na 400m i 18sekund na 1000m.
Tak wiem, że na moim poziomie progres się robi z niczego, ale nic się samo nie zrobi i swoje trzeba wybiegać.
Ja się bawie dobrze, metody treningowe czasem bolą. Ale jak to mówią no pain no gain.
Teraz ze dwa dni roztrenowania i lecim dalej!
Miłego dzionka, a ja idę trzeci dzień z rzędu tort jeść