Czy sok z buraka pomoże każdemu biegaczowi?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Wśród skromnej liczby sześciu poprawiających wydolność suplementów diety, które faktycznie działają na biegaczy, mocną pozycję utrzymuje sok z buraka. Dlaczego to pospolite warzywo nie powinno mieć kompleksów wobec dumnie brzmiących wodorowęglanów, beta–alaniny i innych skomplikowanych z nazwy substancji? Przekonajmy się.
Skomentuj artykuł "Czy sok z buraka pomoże każdemu biegaczowi?" https://bieganie.pl/zdrowie/sok-z-buraka-dla-biegacza/
Skomentuj artykuł "Czy sok z buraka pomoże każdemu biegaczowi?" https://bieganie.pl/zdrowie/sok-z-buraka-dla-biegacza/
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 31:26
Oprócz faworyzowanego BeetIt shoty z buraka oferuje ActivLab. Shot 80ml w szklanej butelce jest o 20-30% tańszy od beetit.
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Nie faworyzujemy, natomiast nie znaleźliśmy na stronie producenta informacji o standaryzacji ilości azotanów w porcji.TheTrumanShow pisze: ↑12 lut 2022, 13:32 Oprócz faworyzowanego BeetIt shoty z buraka oferuje ActivLab. Shot 80ml w szklanej butelce jest o 20-30% tańszy od beetit.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
thread bardzo podobny z przeszlosci: viewtopic.php?f=53&t=53785
ja kupujè buraki w proszku i mieszam do zup, ziemniakòw, risotto albo ricotta
ja kupujè buraki w proszku i mieszam do zup, ziemniakòw, risotto albo ricotta
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
ja kupuje taki sok z buraka albo z domieszką jabłka albo marchwi, oba dobre, z marchewką mniej słodki. Te tansze sklepowe zazwyczaj mają tylko 30-40% buraka a reszta to sok jablkowy. Trzeba szukac naturalnych tłoczonych z oznaczeniem NFC wtedy zazwyczaj mają 70-80% buraka.
Rzeczywiście daje trochę więcej do wytrzymałości i po treningu jest szybsza regeneracja.
Rzeczywiście daje trochę więcej do wytrzymałości i po treningu jest szybsza regeneracja.
-
- Zaprawiony W Bojach
A ja uważam że sok z buraka są nie świeże i słabej jakości. Dlaczego tak uważam? Bo w swoim drugim wpisie na tym forum twierdzisz, że masz "słabszą konducję, dluższe utrzymywanie się zakwasów, nawet 6 dni, i problem z sercem, podczas biegania serece wariuje jak oszalałe nawet przy średnim wysiłku." Przypadek?orient pisze: ↑23 mar 2022, 14:58 ja kupuje taki sok z buraka albo z domieszką jabłka albo marchwi, oba dobre, z marchewką mniej słodki. Te tansze sklepowe zazwyczaj mają tylko 30-40% buraka a reszta to sok jablkowy. Trzeba szukac naturalnych tłoczonych z oznaczeniem NFC wtedy zazwyczaj mają 70-80% buraka.
-
- Rozgrzewający Się
Kiedyś, będąc poza domem, kupiłem w jakiejś piekarni kanapkę z serem i... burakiem
Od tamtej pory burak na kanapki wlatuje u mnie kilka razy w tygodniu. W Biedronce (w innych sklepach również) sprzedają już ugotowane. Bardzo smaczne.
P. S. To mój pierwszy post na forum. Nie widziałem specjalnego wątku, więc Cześć Wszystkim!
Od tamtej pory burak na kanapki wlatuje u mnie kilka razy w tygodniu. W Biedronce (w innych sklepach również) sprzedają już ugotowane. Bardzo smaczne.
P. S. To mój pierwszy post na forum. Nie widziałem specjalnego wątku, więc Cześć Wszystkim!
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Anegdotycznie uważam, że to pomaga. Używałem proszku beet elite przed wyścigami, które poszły dobrze, i zazwyczaj używam go podczas większości wyścigów szosowych. Naprawdę trudno powiedzieć, dlaczego danego dnia czujesz się dobrze, więc nie mogę potwierdzić niczego poza tym, że z mojego doświadczenia wynika, że niektórym to pomaga. Zwykły sok z buraka sprawia, że robię kupę jak szalony, więc trzeba na to uważać. Nie smakuje też zbyt dobrze.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Sok z buraka naprawdę jest skuteczny, ale osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny uważać. Niektórzy wypijają pół litra i lecą na trening, co moim zdaniem jest wielkim błędem. W taki sposób można nabawić jedynie nieprzyjemnych dolegliwości. Ja stopniowo przyzwyczajałem organizm i obserwowałem reakcję. Uważam, że do wszystkiego trzeba przywyknąć. Podobnie jest z białkiem - w przypadku długiej przerwy lepiej wprowadzać go do diety w małych dawkach. Jak ktoś ma umiejętności, to warto spróbować zrobić domowy sok. Ceny w sklepach EKO powalają
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
https://www.sciencealert.com/beetroot-r ... his-is-why
By Dwight Schrute
By Dwight Schrute