Skomentuj artykuł "Jak złamać trójkę w maratonie? – PODCAST #66 – Artur Kozłowski"

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To ja jeszcze raz.
Jak tu zaglądasz, to ja takie trochę osobiste pytanie:
Jakie miałeś największe zakwaszenie w testach, tak wtedy jak dychę biegałeś najszybciej? Pamiętasz?
New Balance but biegowy
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pawo, rozumiem Twoje oburzenie, jednak ludzie szukają teraz prostych recept niekoniecznie wchodząc w bardzo skomplikowane zależności. Miałem podobną dyskusję z jednym fizjoterapeutą, który również podsyłał naszym zawodnikom różne teksty a oni mi pisali, że nic nie rozumieją. I koło się zataczało do tego, że i tak potrzebowali uproszczeń.
artur_kozlowski
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 25 paź 2021, 22:24 To ja jeszcze raz.
Jak tu zaglądasz, to ja takie trochę osobiste pytanie:
Jakie miałeś największe zakwaszenie w testach, tak wtedy jak dychę biegałeś najszybciej? Pamiętasz?
Sprawdzę to po dzienniczkach, ale jako długas rzadko wychodziłem ponad 10mmol/l, a i tak byłem jednym z osiągających najwyższe poziomy / zaglądam, bo czekam na karmienie dziecka :)
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jakie tam oburzenie, gadamy po prostu.
Obstawiałem, że góra 9 milimoli, ale jak możesz to posprawdzaj, bo to ciekawe.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Mam prośbę do Pana Artura eksperta. Na pewno jest Pan bardzo dobrym trenerem Amatorów. Tylko moja rada sam.Pan wszedł podczas wywiadu i tutaj w dyskusje fizjologiczna. Zaczyna Pan pisać średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max. Moja rada niech Pan nie idzie ta droga bo jest Pan na pewno bardzo dobrym trenerem. Pozdrawiam
Tompoz
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 26 paź 2021, 07:09 średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max.
A gdzie tu nietrafność?
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

artur_kozlowski pisze: 25 paź 2021, 22:33 Pawo, rozumiem Twoje oburzenie, jednak ludzie szukają teraz prostych recept niekoniecznie wchodząc w bardzo skomplikowane zależności. Miałem podobną dyskusję z jednym fizjoterapeutą, który również podsyłał naszym zawodnikom różne teksty a oni mi pisali, że nic nie rozumieją. I koło się zataczało do tego, że i tak potrzebowali uproszczeń.
Po tym poznac dobrego dydaktyka, ze potrafi przekazac skomplikowane rzeczy w przystepny sposob ;)
Awatar użytkownika
Opuszi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć Wam ! Idę po popcorn :D

Prośba o doprecyzowanie "średnio trafnego tekstu":
Panzer_General pisze: 26 paź 2021, 07:09 Mam prośbę do Pana Artura eksperta. Na pewno jest Pan bardzo dobrym trenerem Amatorów. Tylko moja rada sam.Pan wszedł podczas wywiadu i tutaj w dyskusje fizjologiczna. Zaczyna Pan pisać średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max. Moja rada niech Pan nie idzie ta droga bo jest Pan na pewno bardzo dobrym trenerem. Pozdrawiam
Biorąc udział w badaniach wydolnościowych zawodników (na różnych poziomach wytrenowania, w różnym wieku, etapie treningu itp.) zakwaszenie i progi LT i AT są niesamowicie różne w odniesieniu do %HRmax i faktycznie wahania są tak duże. Dla amatorów przyjmuje się "książkowe" wartości, bo większość z nich badań wydolnościowych nie robi.

Osobiście (w treningu maratońskim), moje strefy wysiłkowe tak dynamicznie się zmieniają, że najlepszym wyznacznikiem jest sukcesywne badanie zakwaszenia podczas BC2 i korygowanie tempa oraz wskazań tętna do poziomu zakwaszenia - tak wyznaczam swój próg przemian beztlenowych. Przyjmuję książkowe 4mmol, ale to jest kolejna kwestia fizjologiczna - u każdego ten próg jest inny.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opuszi
A to ciekawe...
Większość amatorów zaczyna się zakwaszać od około 82-84% HRmax i w okolicach 88-90% ma drugi próg.

Teoria o 2 i 4 molach to 30 lat temu była modna.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proszę mi pokazać badania wydolnościowe jakiegoś amatora który próg nazywany przez Pana Artura eksperta beztlenowym ma na poziomie 70 % hr max............ czekam
Tompoz
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak gosciu beztlenowy ma na 70 % hr max to np. Pierwszy wentylacyjny ma na 56.7 %....... normalnie ten amator dostając erekcji już się zakwasza od wysiłku. Ludzie pr,estancie pitolic bzdur
Tompoz
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Wcześniej napisałeś "jakiś próg" a jakiś to można se mieć.
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 26 paź 2021, 15:41 . normalnie ten amator dostając erekcji już się zakwasza od wysiłku. Ludzie pr,estancie pitolic bzdur
:hahaha: padłam ze śmiechu :hahaha:
Zapewne chodziło o prog pierwszy - tlenowy w odróżnieniu od progu drugiego - beztlenowego. Niestety często ludzie nie piszą konkretnie o który chodzi,a druga rzecz - nazywają próg beztlenowy - tlenowym...
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
Awatar użytkownika
Opuszi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 26 paź 2021, 14:59 Większość amatorów zaczyna się zakwaszać od około 82-84% HRmax i w okolicach 88-90% ma drugi próg.
Jaka jest Twoje definicja amatora ? Widełki o których piszesz są przyjmowane jako wytyczne dla amatorów, nieznających swoich zakresów intensywności.
Panzer_General pisze: Proszę mi pokazać badania wydolnościowe jakiegoś amatora który próg nazywany przez Pana Artura eksperta beztlenowym ma na poziomie 70 % hr max............ czekam
Rzecz jasna, że chodzi zapewne o próg tlenowy a nie beztlenowy.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opuszi
Dobre pytanie. Jakiś czas temu korespondowałem trochę z Ryszardem Szulem o progu mleczanowym (ten, który większość nazywa tlenowym) i według niego ogromna większość będzie miała ten próg na 82-84. Podając mu, że jestem na poziomie 300-350 km na miesiąc i większość to spokojne treningi Ryszard pisał, że spokojnie mogę uznać, że 85% to wartość progu - tego pierwszego.
ODPOWIEDZ