Skomentuj artykuł "Jak złamać trójkę w maratonie? – PODCAST #66 – Artur Kozłowski"
- pawo
- Wodzirej
To ja jeszcze raz.
Jak tu zaglądasz, to ja takie trochę osobiste pytanie:
Jakie miałeś największe zakwaszenie w testach, tak wtedy jak dychę biegałeś najszybciej? Pamiętasz?
Jak tu zaglądasz, to ja takie trochę osobiste pytanie:
Jakie miałeś największe zakwaszenie w testach, tak wtedy jak dychę biegałeś najszybciej? Pamiętasz?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pawo, rozumiem Twoje oburzenie, jednak ludzie szukają teraz prostych recept niekoniecznie wchodząc w bardzo skomplikowane zależności. Miałem podobną dyskusję z jednym fizjoterapeutą, który również podsyłał naszym zawodnikom różne teksty a oni mi pisali, że nic nie rozumieją. I koło się zataczało do tego, że i tak potrzebowali uproszczeń.
-
- Stary Wyga
Sprawdzę to po dzienniczkach, ale jako długas rzadko wychodziłem ponad 10mmol/l, a i tak byłem jednym z osiągających najwyższe poziomy / zaglądam, bo czekam na karmienie dziecka
- pawo
- Wodzirej
Jakie tam oburzenie, gadamy po prostu.
Obstawiałem, że góra 9 milimoli, ale jak możesz to posprawdzaj, bo to ciekawe.
Obstawiałem, że góra 9 milimoli, ale jak możesz to posprawdzaj, bo to ciekawe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 56:30
Mam prośbę do Pana Artura eksperta. Na pewno jest Pan bardzo dobrym trenerem Amatorów. Tylko moja rada sam.Pan wszedł podczas wywiadu i tutaj w dyskusje fizjologiczna. Zaczyna Pan pisać średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max. Moja rada niech Pan nie idzie ta droga bo jest Pan na pewno bardzo dobrym trenerem. Pozdrawiam
Tompoz
- pawo
- Wodzirej
A gdzie tu nietrafność?Panzer_General pisze: ↑26 paź 2021, 07:09 średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Po tym poznac dobrego dydaktyka, ze potrafi przekazac skomplikowane rzeczy w przystepny sposobartur_kozlowski pisze: ↑25 paź 2021, 22:33 Pawo, rozumiem Twoje oburzenie, jednak ludzie szukają teraz prostych recept niekoniecznie wchodząc w bardzo skomplikowane zależności. Miałem podobną dyskusję z jednym fizjoterapeutą, który również podsyłał naszym zawodnikom różne teksty a oni mi pisali, że nic nie rozumieją. I koło się zataczało do tego, że i tak potrzebowali uproszczeń.
- Opuszi
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Cześć Wam ! Idę po popcorn :D
Prośba o doprecyzowanie "średnio trafnego tekstu":
Osobiście (w treningu maratońskim), moje strefy wysiłkowe tak dynamicznie się zmieniają, że najlepszym wyznacznikiem jest sukcesywne badanie zakwaszenia podczas BC2 i korygowanie tempa oraz wskazań tętna do poziomu zakwaszenia - tak wyznaczam swój próg przemian beztlenowych. Przyjmuję książkowe 4mmol, ale to jest kolejna kwestia fizjologiczna - u każdego ten próg jest inny.
Prośba o doprecyzowanie "średnio trafnego tekstu":
Biorąc udział w badaniach wydolnościowych zawodników (na różnych poziomach wytrenowania, w różnym wieku, etapie treningu itp.) zakwaszenie i progi LT i AT są niesamowicie różne w odniesieniu do %HRmax i faktycznie wahania są tak duże. Dla amatorów przyjmuje się "książkowe" wartości, bo większość z nich badań wydolnościowych nie robi.Panzer_General pisze: ↑26 paź 2021, 07:09 Mam prośbę do Pana Artura eksperta. Na pewno jest Pan bardzo dobrym trenerem Amatorów. Tylko moja rada sam.Pan wszedł podczas wywiadu i tutaj w dyskusje fizjologiczna. Zaczyna Pan pisać średnio trafne teksty typu że amatorzy mają jakiś próg na 70 % hr max a zawodowcy ten sam na 90 % hr max. Moja rada niech Pan nie idzie ta droga bo jest Pan na pewno bardzo dobrym trenerem. Pozdrawiam
Osobiście (w treningu maratońskim), moje strefy wysiłkowe tak dynamicznie się zmieniają, że najlepszym wyznacznikiem jest sukcesywne badanie zakwaszenia podczas BC2 i korygowanie tempa oraz wskazań tętna do poziomu zakwaszenia - tak wyznaczam swój próg przemian beztlenowych. Przyjmuję książkowe 4mmol, ale to jest kolejna kwestia fizjologiczna - u każdego ten próg jest inny.
-
- Zaprawiony W Bojach
Proszę mi pokazać badania wydolnościowe jakiegoś amatora który próg nazywany przez Pana Artura eksperta beztlenowym ma na poziomie 70 % hr max............ czekam
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
No tak gosciu beztlenowy ma na 70 % hr max to np. Pierwszy wentylacyjny ma na 56.7 %....... normalnie ten amator dostając erekcji już się zakwasza od wysiłku. Ludzie pr,estancie pitolic bzdur
Tompoz
- pawo
- Wodzirej
Wcześniej napisałeś "jakiś próg" a jakiś to można se mieć.
- j.nalew
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:49
- Życiówka w maratonie: 3:35:01
padłam ze śmiechuPanzer_General pisze: ↑26 paź 2021, 15:41 . normalnie ten amator dostając erekcji już się zakwasza od wysiłku. Ludzie pr,estancie pitolic bzdur
Zapewne chodziło o prog pierwszy - tlenowy w odróżnieniu od progu drugiego - beztlenowego. Niestety często ludzie nie piszą konkretnie o który chodzi,a druga rzecz - nazywają próg beztlenowy - tlenowym...
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
- Opuszi
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Jaka jest Twoje definicja amatora ? Widełki o których piszesz są przyjmowane jako wytyczne dla amatorów, nieznających swoich zakresów intensywności.
Rzecz jasna, że chodzi zapewne o próg tlenowy a nie beztlenowy.Panzer_General pisze: ↑ Proszę mi pokazać badania wydolnościowe jakiegoś amatora który próg nazywany przez Pana Artura eksperta beztlenowym ma na poziomie 70 % hr max............ czekam
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
Opuszi
Dobre pytanie. Jakiś czas temu korespondowałem trochę z Ryszardem Szulem o progu mleczanowym (ten, który większość nazywa tlenowym) i według niego ogromna większość będzie miała ten próg na 82-84. Podając mu, że jestem na poziomie 300-350 km na miesiąc i większość to spokojne treningi Ryszard pisał, że spokojnie mogę uznać, że 85% to wartość progu - tego pierwszego.
Dobre pytanie. Jakiś czas temu korespondowałem trochę z Ryszardem Szulem o progu mleczanowym (ten, który większość nazywa tlenowym) i według niego ogromna większość będzie miała ten próg na 82-84. Podając mu, że jestem na poziomie 300-350 km na miesiąc i większość to spokojne treningi Ryszard pisał, że spokojnie mogę uznać, że 85% to wartość progu - tego pierwszego.